Medailonky: Vaše Literatura - Literatura pro všechny!

Lásky Jana Nerudy

1 1 1 1 1 (10 hlasů)
autor

Život Jana Nerudy byl ovlivněn několika vztahy s ženami, i když se nikdy neoženil a žil sám až do konce života. Blízký vztah měl i ke své mamince, se kterou si velmi rozuměl a se vším se jí svěřoval. Byla to jediná žena, která ho v životě nezklamala.



Neruda se narodil v Praze na Malé Straně ve velmi chudých poměrech. Otec byl vysloužilý voják a maminka byla posluhovačka. Neruda měl k rodičům rozdílný vztah. S otcem si příliš nerozuměli, vlastně si nikdy neřekli, že se mají rádi. K mamince měl naopak velmi blízko. Byla jeho vrbou, věděl, že se na ni může spolehnout.

Nerudova první a zároveň největší láska byla Anna Holinová, se kterou se stýkal téměř deset let. Ona ho milovala. Nikdy si ji však nezval.

Divný jas jsem spatřil kolem sebe,
zřel jsem hvězdu,
zřel jsem, Anno, Tebe,
v Tobě, Anno, zřel jsem celé nebe

(Anně)

Seznámili se v tanečních kurzech, při čtverylce. Jan byl skvělý tanečník, nevynechal jediný ples. Oba však vyrůstali v rozdílných poměrech. Anna pocházela ze zajištěného intelektuálského prostředí, kde se scházeli vlastenci i spisovatelé (Erben, Turkyně, Němcová). On se narodil chudým rodičům. Rodiče šetřili, kde mohli, aby mu mohli zaplatit studia. Po studiu gymnázia nastoupil Neruda na nátlak otce do práce jako vojenský účetní. Vydržel tam však sotva rok. Poté se zapsal na univerzitu, tentokrát na filozofii. A začal psát. Vyučoval jako výpomocný učitel na reálce. A začal rovněž psát básně. Nechtěl být dál závislý na rodičích.

Anna ho obdivovala, stejně tak jako si vážila každého spisovatele. Měla velice ráda Boženu Němcovou, kterou napodobovala jak účesem, tak i chováním. Avšak když psala Janovi dopisy, dokázala v nich „nasekat“ mnoho pravopisných chyb.

Jan na Annu čekával před kostelem u Křížovníků, kam chodila na mši. Pozvala ho i do rodiny. Na Annina otce udělal Jan dobrý dojem. Proč však nedošlo k svatbě? Neruda si zřejmě Annu Holinovou nikdy nevzal, protože by rodinu nedokázal finančně zajistit, často mu chyběly peníze. A často pobýval v hospodách.

Annu však miloval a ona milovala jeho. Vysloužila si tak posměšný název „Nerudova věčná nevěsta“. Jejich známost byla dlouhá, rozcházeli se, pak zase smiřovali. Jednoho dne se však rozešli nadobro. Anně bylo tehdy dvacet sedm let.

Dále prožil krátké, ale intenzivní přátelství s Karolínou Světlou, které se změnilo v obdiv a lásku, jež nemohla být u vdané Světlé naplněna. Karolína Jana obdivovala jako novináře a podporovala ho a vyváděla ze smutných myšlenek.

Ty nejsi zrozen, abys v prachu a blátě všedního života se plazil! Tvůj svět je říše myšlenek, básníku, a domov tvůj hvězdné končiny poezie!
(Karolína Světlá, román Láska k básníkovi)  

Karolína sice není tak krásná jako Anna, ale má ji den ze dne raději, až se zamiluje úplně.

Tato láska ze mě učinila to, čím jsi Ty, jsme si teď rovni. Já Ti ji více nabízeti  nebudu, ale já si ji také zakázati nedám, píše jí.

Ona si lásku zakazuje. Vždyť je vdaná a cítí ke svému muži odpovědnost. Bojí se také veřejné ostudy. Nabízí Janovi přátelství, ten však touží po něčem víc.

Jan má opět finanční problémy. Vdaná Světlá prodává rodinný šperk a peníze posílá Nerudovi. Všechno se však rozkřikne a dostává se to až ke Karolíninu manželovi. Světlá musela spálit všechny dopisy od Nerudy a má zakázané se s ním stýkat. Tak končí Nerudova druhá láska. Čtenář se může něco z toho, co zažila Světlá s Nerudou, dočíst v jejím románu Láska k básníkovi.

Neruda přispívá do Času i Hlasu, pak do Národních listů. V jeho díle převažuje ironie i skepse. Kolem něj je trápení a bída. Žije sám a ztrácí iluze. Po otci umírá i jeho maminka, kterou měl tolik rád. Vydává se na cesty do Německa, Francie i Itálie. Okouzlí ho moře a přichází třetí láska. Poznává Terezku Macháčkovou, dceru továrníka ze Dvora Králové. Dívka je příliš mladá. Neruda jí napsal první milostný dopis až po třech letech. Ani tato láska nedojde naplnění, protože mladičká Terezina umírá na tuberkulózu.

Mrtva, ale jak by žila,
jenom z očí smrt se dívá –
sotva že to pochopili!
Přišly báby, přišli kněží,
zaplakaly, pokropili.
Že jsem svatby nepřežila,
že jsem dříve mřít musela,
že nemožno aspoň k roku
ženou býti po tvém boku.

(Mrtvá nevěsta)


Neruda nachází útěchu v alkoholu. Připadá si zhrzený a zlomený. Ještě dvakrát vzplane jeho srdce. Zamiluje se do Aničky Tiché a Boženy Vlachové. Obě jsou však mladičké, proto Neruda své city potlačuje.

Neruda ke konci života hodně pije, zdravotní problémy se násobí, objevuje se zánět žil, po pádu na led si roztříštil koleno. Umírá na rakovinu. Na pohřeb dorazí jako jediná z jeho lásek Anna, věčná Nerudova nevěsta. Nezapomněla. Přežila ho o dvacet let a zůstala sama.

Použitá literatura:
DRIJVEROVÁ, M. Lásky českých spisovatelů (Zajímavosti ze života významných českých osobností). Brno: Computer Press, 2011.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení