
Stravování je prý zrcadlem naší osobnosti („Člověk je tím, co jí.“). A jídlo a duše drží při sobě. Dnes si řekneme, jak správně jíst, když trpíte rakovinou. Johannes F. Coy napsal kuchařku Výživou proti rakovině. Vydalo ji nakladatelství Ikar.
Pakliže má člověk rakovinu, je velice důležité, jak se stravuje. Změna stravování připraví rakovinové buňky o základ jejich výživy – glukózu. Proto odlišné složení stravy představuje vedle přírodní medicíny a správné zvolené fyzické aktivity důležitý doplněk konvenční onkologické léčby.
Dr. Johannes Coy, biolog, zakladatel farmaceutické firmy a diagnostického ústavu, odvodil ze svých obsáhlých výsledků bádání souvisejících s genem TKTL 1 speciální způsob výživy, který zvyšuje účinnost ozařování a chemoterapie a navíc znamená ochranu zdravých buněk v těle.
Lidé jsou v dnešní uspěchané době mnohdy tak ve stresu, že sáhnou po nezdravé stravě. Výzkumy navíc ukazují, že jídlo i pití má rozhodující vliv na naše zdraví a dobré fungování našeho imunitního systému. Kouření, nadměrná konzumace alkoholu, nadváha, nedostatek fyzické aktivity i nevyvážená strava s velkým obsahem tuku a cukru mohou oslabit imunitní systém, a potom tak vznikají choroby jako kupříkladu srdeční a oběhové potíže, cukrovka typu 2 či rakovina. Záleží jen a jen na našem přístupu změnit svůj životní styl. S touto knihou můžete využít situace stravovat se zdravě, a přitom labužnicky.
Potrava může mít skutečně léčivé účinky. Správně sestavený jídelníček dokáže pozitivně ovlivnit látkovou výměnu, optimálně zásobit tělo a posílit imunitní systém v boji proti onemocnění.
Už německý lékař Christoph Wilhelm Hufeland, který zveřejnil knihu „Makrobiotika neboli umění prodloužit lidský život“ poukazoval na to, jak je zdravá výživa důležitá pro délku života. Tvrdil, že záleží nejen na jednotlivých složkách výživy, ale i na denní době, kdy se jídlo konzumuje, a na způsobu, jakým se jí a pije.
(COY, F. Johannes: Výživou proti rakovině – kuchařka. Praha: Ikar, 2013.)
Kniha je důkazem, že mottem výživy proti rakovině není vzdát se všeho dobrého, ale naopak jíst rozmanitě a chutně.
Kniha je určena pro onkologické pacientky a byla testována v každodenním provozu na klinice. Jíst a připravovat pokrmy mohou i zdraví lidé, kteří si tak mohou udržet zdravý životní styl. A když zapojíte ještě alespoň půl hodiny běhu nebo cvičení, jen vám to prospěje.
Kniha tak poukazuje na to, že i zdravá protirakovinová výživa je lákavá a posilující. V knize se dočtete o základních kamenech zdravého života, řeč přijde i na tuky a cukry v kostce, povíme si o cenných vitálních látkách, dozvíte se, jak funguje naše buněčná látková výměna. Řekneme si, jaké jsou nejlepší potraviny pro naše zdraví, jaké optimální potraviny si pořídit do naší spíže a nebudou chybět ani tabulky vhodností potravin. Přechod na novou výživu může být snadný. Záleží však na správných přísadách a je také důležité si dávat pozor na sacharidy. V závěru knihy se dozvíte, jaké pochoutky si udělat do zásoby a nechybí ani čtyřtýdenní plán, kdy se můžete řídit jídelníčkem na příštích osmadvacet dní. Uvidíte sami, jak vám tato strava prospěje.
Knihu Výživou proti rakovině – kuchařka vydalo nakladatelství Ikar