
Je jen málo těch, kteří nemají rádi sladké, málo těch, kteří ho nikdy nezkoušeli upéct, a snad nikdo, kdo jej v životě neochutnal. I to jsou důvody oblíbenosti pekařské reality show Peče celá země. Vítězem poslední řady se stal sympatický mladík Vojtěch Vrtiška, jehož Kuchařku bych vám ráda představila.
V první řadě je potřeba říci, že Kuchařka je atypickým počinem a nenajdete v ní standardní pekařské recepty, ba naopak: paris-brest, financier, řasokoule, saint honoré… To je jen zlomek názvů, které přitáhnou pozornost. Když pak objevíte kefírovou buchtu, je nasnadě, že to nebude jen obyčejná buchta, ale že ji Vojtěch Vrtiška posunul o několik úrovní výše. Určitě vás teď napadá otázka, zda takové recepty dokážete upéct u sebe v kuchyni?
Anotace knížky láká na dvě úrovně receptů – pro pokročilejší pekaře, kteří díky Vojtěchově vedení své dovednosti ještě zdokonalí, a pro začátečníky. Jako laik mohu říci, že jde o profesionální cukrařinu, mnoho ingrediencí v běžném obchodě neseženete a i velmi pokročilý pekař se i přes pochopitelný postup zapotí a ztratí chuť vyzkoušet si další. A to teď neříkám jako laik, ale jako dcera ženy, která peče na zakázku. Naopak varianta receptu pro začátečníky působí jako tzv. chudý příbuzný a fotografie hotového zákusku mnohdy nevzbuzuje touhu jej vyzkoušet. Je tu až příliš do očí bijící kontrast „načančanosti“ versus strohosti. Dalším faktem je, že ačkoliv jde o kuchařku, je neforemná, těžká a úplně se nehodí do kuchyně. Nechci však být nespravedlivá.
Sám autor v úvodu píše, že „Tato kuchařka je jiná než ostatní. (…) Moc bych si přál, aby vám ukázala jiný pohled na cukrařinu. Tak, jak ji vnímám já.“ (s. 5) A přesně o tom to celé je; skutečně je to neotřelá a v každém směru originální kuchařka, v čemž naprosto odráží autora (jestliže jste sledovali poslední řadu Peče celá země a autorovu prezentaci, víte přesně, o čem mluvím). Navíc Vrtiška nenechal nic náhodě, a než vám postupně představí šedesát zrcadlových receptů, seznámí vás s teoretickými základy, ke kterým se můžete vždy vrátit. Naučíte se například, co je šlehaná hmota a jak na ni, co je odpalované těsto, glazé, temperování čokolády atd. a dále že máslo nestačí obyčejné a že ani s moukou to není jen tak.
Kuchařka určitě nepatří do běžné domácnosti. Není to jen proto, že náklady na suroviny nejsou malé, ale především z důvodu náročnosti receptů. Kam rozhodně tato kuchařka patří, jsou ruce lidí, pro něž je pečení vášeň a chtějí se dostat ještě dál. S Vojtěchem se jim to bezesporu podaří. A verze receptů pro začátečníky? Koneckonců proč ne, autor deklaruje, že: „Základní chuť bude vždy stejná. A o ní to přeci stejně celé je“ (tamtéž). A ačkoliv mě tento soubor receptů nezaujal, neznamená to, že své příznivce a fanoušky si nenajde.