Vaše Literatura - Literatura pro všechny!

Fanoušovi je jedenáct

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
tyle=

Máte rádi komiksy? Ne, není se za co stydět, komiksy obdivují i lidé takového formátu, jako Umberto Eco. Není proto potřeba pokrytecky ohrnovat nos. Můžete to upřímně přiznat: Máme rádi komiksy. Pokud v sobě spojují originalitu a vtip, snesou opravdu srovnání s jinými uměleckými žánry. První díl komiksové série Fanouš – Továrna zkázy Dana Černého má v sobě vtipu víc než dost.

Vraťme se znovu na začátek – Fanoušovi je jedenáct let a je hypergeniální. U térového jezírka se prochází starší muž, který si malou odulou postavu kompenzuje obrovským turbanem. S ním je tam mladinká dívka, kterou více než muž nevalné krásy přitahuje nabízený šperk. Z černé lepkavé hmoty jezírka se náhle vynoří silueta obrovského zvířete a bez zaváhání dívku pozře. Její společník v turbanu asi nepatří mezi statečné a zdatné bojovníky a zdá se, že jeho život skončí už v dalším rámečku, když tu zasáhne Fanouš a osud nestvůry i dalších spolunestvůr, jež zatím stačily v houfech z jezírka také vylézt, je zpečetěn. Neznámý muž, vděčný za záchranu, si Fanouše najme, aby zjistil, kde se  ty potvory vzaly a co jsou vlastně zač. Pátrání, které podniká se svou kamarádkou, Fanouše vede do kanalizace a do záhadné továrny. Záhadní tvorové byli zombie dinosaurů a v kanalizaci se to hemží zombiemi lidskými. Kde se berou? Co to z továrny vytéká? Kdo za tím vším stojí? To vše se čtenář dozví na konci příběhu.

knihaZ názvu recenze i z informace obsažené v anotaci komiksu by mohli starostliví rodiče nabýt dojmu, že by mohlo jít o vhodný dárek pro ratolest, která je ve věku hlavního hrdiny Fanouše. Pro jedenáctileté dítě opravdu nejsou vhodné obrázky s hordami zombíků, oční bulvy volně visící z očních důlků, vyhřezlá střeva ani vzduchem poletující mozky. Naštěstí na černobílých obrázcích nepůsobí krev příliš realisticky, asi by s tím měly problém i poněkud útlocitnější starší ročníky. Rodiče zvídavých dětí by měli také uvážit, dokážou-li svým zvědavým potomkům dostatečně uspokojivě vysvětlit původ jména Fanoušovy kamarádky – Klytory.

Komiks Dana Černého je vtipnou a originální variací na nepříliš originální téma. Obrázkové příběhy již zrodily bezpočet agresivních zombií, hory odporných, ale geniálních zločinců a neméně inteligentní a čestné hrdiny. Továrna zkázy se hemží svéráznými figurkami, k nejlepším vedlejším postavám patří starosta Vlasta Knedlojed, roztomile podlý tlusťoch pracující hlavně pro svou kapsu a připomínající mnoho před i polistopadových politiků.  Autor ke scénám přistupuje s typickým českým humorem a nadsázkou, to ale neznamená, že by šlo o jakýsi český klon komiksu nesoucí s sebou stigma nedokonalosti. Děj není příliš sofistikovaný, působí spíše přímočaře, ale v kombinaci se zmíněným vtipem je to spíš klad než zápor. Autor dokazuje, že dobrý komiks se může zrodit i u nás v Čechách. Brzy se můžeme těšit na další pokračivání z dílny Dana Černého – podle informace na zadní straně se bude jmenovat Fanouš – Tři úkoly pro Klytoru.

Knihu Fanouš – Továrna zkázy vydalo nakladatelství Novela bohemica

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení