Aktuality

Panter a pes ovládli komiksovou cenu Fabula Rasa

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
abstrakce

Je evidentně pravda, že lidé mají rádi zvířata. Letošní ročník komiksové ceny Fabula Rasa to jenom potvrdil. Vyhrála hned dvoje. Panter a pes.

Za cenou Fabula Rasa stojí největší česká komiksová databáze Comicsdb (www.comicsdb.cz), která sdružuje sběratele a fanoušky a dává jim možnost hodnotit tituly, psát své názory a doporučovat (či odrazovat) čtenáře od nových komiksů. Do letošního ročníku svým názory přispělo dvě stě účastníků – a naprostá většina z nich se shodla na tom, že to nejlepší, co se na trhu objevilo, pochází z nakladatelství Crew.

knihaŽánr zahraničního komiksu ovládl Blacksad. Variace na chandlerovskou drsnou školu se zvířaty v hlavní roli jednak reflektuje politické problémy minulého století (od Ku-Klux-Klanu, přes studenou válku až po drogy) – a jednak ohromuje nádhernou malbou. Ostatně, soukromé očko, černý panter Blacksad, se stal hitem už v době, kdy vycházel na pokračování v magazínu Crew... a kompletní knižní vydání si čtenáři téměř vynutili. Blacksad vyhrál nejen cenu za nejlepší kresbu (konkurenty byli španělskému Juanjovi Guarnidovi tvůrci jako Alex Maleev či Lee Bermejo) ale i v kategorii scénáře (kde to bylo opravdu tuhé – proti Juanu Diázovi Canalesovi stál kupříkladu Ed Brubaker se skvělým komiksem Criminal či Brian Azzarello, tvůrce 100 nábojů či Hellblazera) a dokonce byl oceněn i jako nejlepší kniha roku!

Ovšem velkým překvapením byla kategorie českých komiksů. Renomované tvůrce jako je Jiří Grus či Pavel Čech tentokrát předběhl Petr Kopl! Především díky úžasnému komiksu Štěky Broka Špindíry, kterým dokázal, že i Češi zvládnou napsat a nakreslit kvalitní stripovou sérii, jež se směle může měřit i s Garfieldem či Calvinem a Hobbesem. Petr Kopl má cit nejen pro vtip, ale navíc umí ten vtip i kresbou skvěle vystihnout – takže není divu, že autor získal cenu jak za scénář, tak za kresbu – a Štěky byly vyhodnoceny jako nejlepší český komiks.

brok„Z téhle ceny máme obzvlášť radost,“ řekl Petr Litoš z nakladatelství Crew. „Normálně totiž české autory příliš nevydáváme, není to úplně naše parketa, soustředíme se hlavně na zahraniční publikace. Ale pak se nám dostal do ruky komiks o psu Broku Špindírovi... a my s překvapením zjistili, že se u něj smějeme a pochechtáváme. A bylo rozhodnuto. Dobrý a legrační komiks je věc, kterou nemůžete odmítnout. A jsme rádi, že jsou i čtenáři toho samého názoru.“

Petr Kopl, který před tím věnoval několik svých obrazů do dražby a výdělek byl věnován na oběti povodní si převzal cenu osobně... za tvůrce Blacksada převzalo cenu nakladatelství Crew, ale slíbilo, že jim jí přepošle.

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení