Aktuality

Brněnské literární dílny v Mahenově knihovně objevují talenty

1 1 1 1 1 (4 hlasů)
pen

Dvojice mladých spisovatelek Tereza Matoušková a Jana Poláčková, které se ve své tvorbě zaměřují především na fantastickou prózu, se v říjnu roku 2012 rozhodly zavést literární dílny, jejichž cílem je formovat mladé brněnské spisovatele. Společně je napadlo vytvořit platformu pro nadějné a hlavně zapálené autory především z řad mladších ročníků a s realizací projektu následně pomohl i spisovatel Míla Linc.

 

V kurzech účastníci absolvují různé výklady či cvičení obvykle zaměřená na konkrétní témata – postavy, příběh, reálie. Nejdůležitější náplní dílen je ale především čtení vlastních povídek, které se následně kolektivně rozebírají a každý z přísedících je zvlášť hodnotí a přidává své osobní postřehy.

Pořadatelky se snaží vyjít vstříc individuálním potřebám všech zúčastněných a tím i rozvinout talent v každém, kdo má odvahu přijít a nahlas přečíst svůj literární počin.„Zájemců je mnoho, ale ne každý může chodit pravidelně a ne každý unese kritiku své práce,“ říká pořadatelka Tereza Matoušková a zároveň zdůrazňuje, že zajímavých talentů v kurzech objevily spoustu. Přesto je ale třeba, aby na sobě tito nadaní mladí lidé dále pracovali, jelikož talent je vždy potřeba dále rozvíjet.

Celý projekt je o to víc sympatický a atraktivní, že mladé iniciátorky vedou tento dlouhodobý tvůrčí workshop jen pro své potěšení a tedy pro zájemce zcela zdarma. Kurzy se konají pod patronátem Knihovny Jiřího Mahena, která pro tyto účely propůjčila místní dětskou klubovnu.

„Literární dílny jsou skvělou příležitostí pro všechny, kteří dělají první krůčky v oblasti tvůrčího psaní. Dozvěděla jsemse zde nejednu zajímavou věc a navíc – je to prostě zábava,“ sdělila nadšeně jedna z účastnic kurzu Vendula Kreplová. Nemohu než souhlasit, jelikož po návštěvě na jednom z workshopů jsem byla příjemně překvapena, kolik mladých nadějných autorů se zde sešlo a navíc mě zaujal i systém celého kurzu.

Každý v podstatě hodností každého a vyjdou tak na povrch jistá opomenutí nebo nepřesnosti v textu, kterých si sám autor často nevšiml. Nehledě na to, že poslouchat některé z originálních povídek, je skutečně zábavné. Je však pravda, že přednést před všemi svou práci a navíc si vyslechnout kritiku, vyžaduje notnou dávku odvahy.

Brzy se budete moc seznámit s tvorbou jednotlivých účastníků i vy sami, jelikož společně momentálně chystají sborník povídek na melancholické téma „zapadlý kout“.

Pokud byste se rádi sami zúčastnili tohoto zajímavého workshopu a objevili v sobě spisovatele, kurzy se konají vždy jednou za dva týdny ve čtvrtek v 16 hodin v Knihovně Jiřího Mahena v Brně. Více potřebných informací získáte na facebookových stránkách dílen Literární dílny KJM nebo se můžete doptat na stránce jedné z hlavních pořadatelek www.temnarka.blog.cz.

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení