Aktuality

Kdo získá titul nejlepšího brněnského básníka?

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
host

Napište nejlepší oslavnou báseň o Brně, vyzývá tvůrčí autory nakladatelství Host. Toto brněnské nakladatelství v letošním roce vyhlašuje druhý ročník básnické soutěže Brněnská sedmikráska. O tom, která báseň se stane brněnskou jedničkou, se dozvíme v sobotu 25. září 2010 v rámci druhého ročníku festivalu Brněnské kulturní HOSTování.



knihaVítěz Brněnské sedmikrásky rozhodně neodejde s prázdnou. Obdrží prémii deset tisíc korun, měsíční tramvajenku (Brňák by řekl měsíční „šalinkartu“) a další hodnotné ceny.

Na titul městského básníka může kandidovat prakticky kdokoliv – nebude omezen ani svým věkem, ani svým bydlištěm. Stačí, když báseň, která se bude tematicky vztahovat k jihomoravské metropoli a která bude mít maximálně tři normostrany, pošle do 1. září 2010 v elektronické podobě na e-mailovou adresu sedmikraska(zavináč)hostbrno.cz nebo v tištěné podobě na adresu Host (Sedmikráska), Radlas 5, 602 00 Brno.

Jaká báseň zvítězila v loňském roce? Jednalo se o dílko poety Petra Petříčka s názvem Brněnský okruh. Dalšími oceněnými byli Lucie Feritová, Roman Polách a Veronika Štefanová.

Podle organizátorů loňského ročníku bylo velmi paradoxní, že většina autorů, ucházejících se o titul brněnského básníka, nepocházela z Brna. Tuto skutečnost dokazuje také vítěz Petr Petříček, který žije v Hořovicích poblíž středočeského Berouna.

Většina autorů, která se soutěže zúčastnila, v minulosti své verše nikdy nepublikovala. Na druhou stranu, ze známých básníků se prvního ročníku Brněnské sedmikrásky zúčastnil třeba František Listopad, Zeno Kaprál, Petr Čichoň nebo Norbert Holub.

V následujících řádcích se můžete prolouskat vítěznou básní a utvořit si na ni vlastní názor:

Petr Petříček: Brněnský okruh

Vše se v kruhu opakuje
Brněnský drak chytá svůj ocas
zběsilá jízda

I slunce dokroužilo k západu
řev motorů pomalu ulehá
v setmělých uličkách starého města

Špilberk drží pod zámkem
těžké noční můry
abychom se probudili
s lehounkými křídly motýla

Budík odstartoval další rozjížďku
řítíme se životem
touhy zabíjíme jejich naplněním
a nebo taky jinak

U zatáčky Františka Šťastného
padá do trávy rosa
a v ní září téměř dětský úsměv
božského Valentina


Pro borce i poražené
nad Brnem vychází slunce
medaile cennější než zlatá


Jistě se ptáte, proč se básnická soutěž, kterou pořádá nakladatelství Host, jmenuje Brněnská sedmikráska. Nakladatelství totiž našlo inspiraci v básni Josefa Kainara „Hvězdy nad Brnem (Sedmikráska)“, která byla v roce 1955 nezapomenutelně zhudebněna. Pro představu vám předkládám malou ochutnávku:

Josef Kainar: Hvězdy nad Brnem


Hvězdy jsou jak sedmikrásky nad Brnem,
dobrou noc, má milá, chci ti dát.

Ulicí jak na paloučku stříbrném,
dobrou noc, má milá, chci ti dát.

Ten večer byl tak zamlklý a přece krásný byl,
Jakub odbíjí a já bych tě rád políbil.

A všechny hvězdy jak ty sedmikrásky nad Brnem,
dobrou noc, má milá, chci ti dát.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení