Aktuality

Hynku! Viléme!! Jarmilo!!! K. H. Mácha, kníže české poezie

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
khm

Výstavní prostor: Dietrichsteinský palác MZM, Zelný trh 8, Brno, přízemní výstavní sál
Termín výstavy: 9. 11. 2011 – 31. 3. 2012, otevřeno stř – pá: 9 – 18 hod., sobota 10 – 18, neděle 13 – 18 hod., úterý na objednávku
Vernisáž: 8. listopadu v 17.00 hod., na vernisáži vystoupí Divadlo ÚstaF – voiceband.cz s prezentací poezie K. H. Máchy
Kurátor brněnského uvedení výstav: Mgr. Hana Kraflová, oddělení dějin literatury MZM



Na současnou situaci ve společnosti, kdy podle nedávného průzkumu část české veřejnosti, zvláště mladšího věku, považuje poezii za vyhynulý žánr; za cosi, co kdysi existovalo, ale dnes již nemá lidem co říci, reaguje Oddělení dějin literatury Moravského zemského muzea. Jako cestu k nápravě, k vrácení poezie do obecného povědomí, mají být expozice, které veřejnosti představí zásadní tvůrce, a to v historických souvislostech, jako osobnosti formující danou epochu, ovlivňující literaturu i veřejný život dalších generací.
Zvláště pro ty nejmladší, jejichž hodnotový žebříček se teprve utváří, mohou takové výstavy být jedním z rozhodujících impulsů: mají moc zapůsobit nejen na rozum, ale i (po)cit, tedy ovlivnit více než strohá slovníková informace. Právě mladé publikum může oslovit Karel Hynek Mácha. Pětadvacetiletý, právě absolvovavší právník, milovník historie, zručný kreslíř a ochotnický herec, nepřehlédnutelný, inteligentní a razantní člověk – jehož talent rozeznali jen nemnozí současníci, ale ani oni nedohlédli jeho literárního významu. Zanechal své dílo nedokončeno, v mnohém zůstaly jen náznaky velkoryse rozmáchnutého plánu… Až autoři následující generace, po dvaceti letech od jeho úmrtí, se bez pochyb přihlásili k dědictví jeho uměleckého odkazu a výrazné tvůrčí osobnosti, vůdčí v lidské i umělecké sféře. Moravské zemské muzeum nyní, ve spolupráci s Památníkem národního písemnictví a Národním muzeem představuje brněnským a moravským návštěvníkům dvě výstavy loňského jubilejního máchovského roku.
Rozsáhlejší z nich, KHM 1810-2010. Dvě století české kultury s Máchou, přináší pohled na známého básníka optikou současné literární vědy. (Scénář pro Památník národního písemnictví vytvořili renomovaní odborníci - Dalibor Tureček, profesor Filozofické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, přední specialista na dějiny české literatury 19. století a jeho kolegyně Veronika Faktorová). Výstava provede návštěvníka autorovým životem a dílem, vlivy, které utvářely jeho osobnost, připomene romantismus jako univerzální umělecký směr té doby (např. ukázkami výtvarného umění), Máchovy souputníky a následovníky, umělce, pro něž jeho dílo i osobnost byly inspirací: od generace májovců přes surrealistické výklady až po akce z prostředí disentu před rokem 1989.

Druhou součástí výstavy je 150 let trvající pouť za skutečnou podobou K. H. Máchy (scénář pro NM Aleš Česal, Milan Stloukal, Petr Velemínský). Tvář Karla Hynka Máchy rekapituluje všechny pokusy, představuje autory, jejichž díla byla považována za Máchovy portréty (František Šír, Jan Zachariáš Quast), připomene rekonstrukci tváře dle obrazu Jana Křtitele na hradě Valdštejně. Rozhodující pak byly dva antropologické průzkumy, první provedený v souvislosti s přenesením Máchových ostatků roku 1938, před německým záborem Litoměřic, a druhý z 80. let 20. století, kdy na základě zkoumání prof. Emanuela Vlčka akademický sochař Milan Knobloch vytvořil dvě varianty Máchovy busty – ty jsou završením výstavy.
Výstava „Hynku! Viléme!! Jarmilo!!!“ K. H. Mácha, kníže české poezie je určena zájemcům již od 2. stupně základních škol a každý zde najde, co ho zajímá: mladší žáci a studenti širší pojednání o učební látce, jejich pedagogové třeba inspiraci pro rozšíření výkladu, pro obohacení výuky, starší milovníci literatury se potěší setkáním se známými fakty v nových kontextech. Návštěvníci mohou usednout před obrazovku a zhlédnout dokument Národního muzea o rekonstrukci Máchovy podoby nebo němý film režiséra Karla Antona „Cikáni“ z roku 1921 (z fondů Národního filmového archivu). Audiokoutek nabídne nahrávky mluveného slova i hudby s máchovskou tematikou (z archivu Českého rozhlasu). Na panelech ve vstupní části si návštěvník ověří, jak dobře zná českou literaturu Máchovy doby.

Pro starší žáky, případně zvídavé dospělé je pak určen máchovský test, který sleduje literární
i mimoliterární souvislosti. Ve spolupráci s Dětským muzeem MZM jsou připraveny i pracovní listy pro menší děti, na kterém si mohou vybarvit postavu romantického poutníka, vyplnit křížovku nebo hledat rozdíly ve vyobrazeních hradu Bezdězu, o něco starší školáci se pobaví doplňovačkou s českými hrady (a projdou je tak spolu s mladými romantiky Máchovy doby) nebo na časové ose seřadí významné události 19. století a zjistí tak, zda K. H. Mácha mohl být očkován proti neštovicím nebo zda se mohl svézt vlakem.

V souvislosti s výstavou bude vyhlášena i literární a výtvarná soutěž (více na www.mzm.cz). Připravují se také doprovodné programy, první přednáška se koná 22. 11. na téma „Milníky českého romantického divadla“, která představí divadelní dění Máchovy doby, kterého se on sám účastnil. K výstavě je vydán katalog jako doklad máchovského ohlédnutí z počátku třetího tisíciletí…

Projekt finančně podpořilo statutární město Brno.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení