Aktuality

Zúročuje se třináctiletá práce. Baobab je třikrát nejkrásnější

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Porota Památníku národního písemnictví vybrala nejkrásnější knihy roku 2012. Baobab bodoval ve dvou kategoriích Literatura pro děti a mládež a Učebnice.

 

il

 III. Literatura pro děti a mládež

1. místo 12 hodin s Oskarem / Eva Maceková / Baobab
3. místo Cirkus ulice / Dagmar Urbánková / Baobab
v užším výběru: Velikonoční kniha / Tereza Říčanová

IV. Učebnice, didaktické pomůcky v tištěné podobě

Rostlinopis / Jiří Dvořák / Baobab


Juraj Horváth, šéfredaktor, autor grafické úpravy oceněných knih:

"Jsme rádi, že se zúročuje práce a zábava s Baobabem, kterou už máme 13 let. 12 let je tomu, co vznikl nápad na Stromovku, která vycházela v dvojlistu Baoplán. Ze Stromovky vyrostl Rostlinopis. V Rostlinopisu Jiří Dvořák zúročuje zkušenosti, které nasbíral na již několika úspěšných knihách (Slepice a televize, Zpátky do Afriky!), a uplatňuje svůj poctivý vhled do světa rostlin a také humor a básnický cit.

knihaIlustrátorka Alžběta Skálová patří mezi hvězdy současné ilustrace (ostatně minulý rok Magnesiu Literu vyhrála se svojí diplomovou prací z VŠUP, s knihou Pampe a Šinka). Kromě cen se kniha Rostlinopis výborně prodává, po třech měsících se musel dotiskovat a po prvním nákladu 3 000 kusů se jen zaprášilo.

Eva Maceková je naopak novou tváří ve světě knih pro děti. O její knihu projevilo záhy po vydání zájem několik světových nakladatelů (např. Albin Michel Jeunesse z Francie).

Nejkrásnější kniha je pro nás cenou, která má svoji váhu, kvůli její historii, složení porot a vkusu, s kterým knihy prezentuje."

Jiří Dvořák, autor knihy Rostlinopis:

"Snad je právě tohle příležitost, kdy si můžu dovolit pochválit „svou“ knížku, zvlášť když ta chvála bude patřit spoluautorce. Rostlinopis je totiž jednou z těch – myslím, že nemnoha – knížek, kde je dokonale vyvážena literární a výtvarná stránka. Text a ilustrace se nejen vzájemně doplňují, ale obrázky často rozšiřují to, co řekla písmena, dovádějí příběhy dál a někdy si z „naučných“ textů i dělají jemnou legraci. Povedlo se to i proto, že ilustrátorka Alžběta Skálová se napřed ponořila do studia botaniky, a teprve potom se chopila tužky, barev a papíru... a Juraj Horváth to všechno nechal krásně srůst. Zdá se, že porota si toho všimla, a doufám, že to bude bavit i děti."

Eva Maceková, autorky knihy 12 hodin s Oskarem:

"Veľmi ma to prekvapilo. 12 hodin s Oskarem je moja prvá kniha, ktorá vyšla v nejakom nakladateľstve, o to viac ma to teší."

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení