Aktuality

Jakuba Katalpa je historicky druhým laureátem Ceny Česká kniha

1 1 1 1 1 (4 hlasů)
zena

Laureátkou Ceny Česká kniha 2013 se stala Jakuba Katalpa za román Němci (nakladatelství Host). Petr A. Bílek, předseda poroty složené z akademiků, literárních překladatelů a knihkupců, se na slavnostní akci uskutečněné o víkendu na pražském veletrhu Svět knihy rozhodl tentokrát zveřejnit i jména autorů, kteří obsadili dvě další pomyslné příčky vítězného žebříčku. „Stříbrnou medaili“ dle porotců získal Petr Šabach s románem Máslem dolů (nakladatelství Paseka), „bronzovou“ Veronika Bendová s románovým debutem Nonstop Eufrat (nakladatelství Fra).

 

muzLetos poprvé udělenou Cenu čtenářů České knihy pak obdržela Kateřina Tučková za román Žítkovské bohyně (nakladatelství Host). Svůj hlas jí dalo celkem 238 z celkového počtu 555 zapojivších se čtenářů. Na organizaci hlasování se podílely magazín Xantypa, týdeník Reflex, K Revue, internetový magazín Vaše literatura a Portál české literatury. Na akci byla rovněž vylosována jména deseti hlasujících čtenářů, kteří obdrží hodnotné knihy (seznam šťastných deseti najdete na webových stránkách www.ceskakniha.com).

Pražské akce se osobně zúčastnili zástupci pěti zahraničních nakladatelství se statusem Světového pozorovatele při Ceně Česká kniha: Non Lieu z Francie, Braumüller z Rakouska, Atout z Polska, Polica Dubova ze Slovinska a Globus z Ruska.

Projekt probíhá pod záštitou ministerstva kultury ČR. Sponzory jsou Tradiční pivovar v Rakovníku, Milada Horáková – cestovní agentura Fertour a Institut umění – Divadelní ústav. 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení