Komiksy

Chyba, to je komiksový počin letošního roku

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Česká komiksová scéna se rozrostla o téměř třísetstránkový román v obrazech. Jmenuje se Chyba a na jeho vzniku se podílela hned čtveřice mladých autorů, jmenovitě scénárista Vojtěch Mašek a Marek Šindelka a kreslíři Matěj Lipavský spolu s výtvarnicí vystupující pod přezdívkou Pure Beauty.



ilZ těchto jmen může být některým z vás povědomé jméno Marka Šindelky. Tento básník a prozaik získal roku 2005 Cenu Jiřího Ortena za knihu Strychnin a jiné básně, o tři roky později vydal román Chyba. Právě podle něj vznikl v roce 2011 stejnojmenný komiks, který vydalo nakladatelství Lipnik.

Komiks vypráví o muži jménem Kryštof Warjak, jenž se živí jako pašerák ohrožených rostlinných druhů. Právě přilétá z Tokia do Prahy, aby mohl předat bohatému ruskému sběrateli poslední exemplář rostliny lidově přezdívané půlnoc. Těší se na společný život se svou láskou Ninou, kvůli které tuto nebezpečnou zakázku přijal. Krádeží vzácného květu však na sebe uvalil pradávnou kletbu. Kryštofovi známí jsou nalezeni zavražděni brutálním způsobem, on sám musí prchat před policií i neznámým pronásledovatelem. Netuší, že útěk je marný. On sám se stane obětí tajemstvím obestřené kytky, protože udělal osudovou chybu...

ilTento popis základního děje možná některé z vás povede k tomu, že tento komiks zaškatulkujete do příběhů s detektivní, možná až fantasy tematikou. Ve skutečnosti se v něm střetává řada žánrů, od již zmíněné detektivky po příběh nešťastné lásky či hororu. Nejblíže má k dílům hlásajícím se k existencionalismu, zároveň je však protkán snovými, téměř halucinačními pasážemi.

Komiksový román Chyba mě překvapil po stránce jazykové. Postavy se vyjadřují nespisovně, tu a tam pronikne i cizojazyčný výraz (např. německý, japonský podle původu dané postavy, tyto výrazy jsou však eliminovány, aby byl román čtenáři srozumitelný). Promluvy jsou často úsečné, někdy dokonce zcela mizí a vše je vyprávěno „pouze“ pomocí dynamických kreseb. Děj navíc komentuje zpočátku nezaujatý vypravěč, který užívá spíše výrazových prostředků spisovných. Čtenáře nejvíce zaujme kontrast těchto pasáží s těmi, v nichž se na sebe kupí jedno obrazné vyjádření za druhým, takže připomínají krátkou báseň:

ilTa chvíle se natahuje
jako medové vlákno
slévá všechny rytmy uvnitř
v pravidelné doteky hladiny
všechno se zpomaluje
vrací se zpátky
dovnitř
do jiného těla

Jak už bylo naznačeno, funkci textu tu často přebírá podmanivá kresba, vyznačující se syrovostí a vysokou expresivitou. Převládá v ní černá barva, a to ve své základní podobě. Černá jako noc, symbolizující zde kletbu, která se stejně jako ona mytická rostlina pomaličku plazí ke svému cíli. K lidskému srdci, které je tak přivedeno na pokraj svých sil.

Komiks Chyba je podle mě velkolepé dílo, které byste si neměli nechat ujít. Nečekejte od něj však žádné oddychové čtení. Je určen těm, kteří milují příběhy k zamyšlení, takové, jež vás nahlodají a nenechají spát. Rostlina jménem půlnoc už možná zatnula své šlahouny i do vás....

Už se zase stmívá. Je zase noc, planeta se otáčí, pluje po své kosmické dráze. A ty to cítíš, a dokonce slyšíš... V hlavě ti hraje hudba sfér. Asi půjdeš zvracet.


Něco se dalo do pohybu. Něco, o čem jsi neměl ani tušení.


il


Komiks Chyba vydalo nakladatelství Lipnik

Ukázky z komiksu naleznete na stránkách výtvarnice Pure Beauty: pure-beauty.cz

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení