Komiksy

Druhý díl komiksové encyklopedie

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
komiks

Rok se sešel s rokem a tandem komiksových archeologů Ládek a Pavelka vyvrhnul na pulty našich knihkupectví druhý díl své komiksové encyklopedie, mapující vydávání komiksů v Československu v letech 1945 až 1989. Co se od posledně změnilo? To vám upřímně říct nemohu, protože první díl této publikace, věnovaný komiksové tvorbě uveřejňované v časopise ABC, jsem nečetl. Ale ve fandovském zápalu, který mě po přečtení druhého dílu zachvátil, jsem si tuto knihu prohlížel v knihkupectví a můžu vám říct, že z hlediska struktury publikace, asi na žádné zásadní změny nenarazíte. Ono je přece jenom lepší, zachovat u takové publikace jednotnou formu, pokud se věnujete tak náročnému projektu, jako je mapování komiksů vydávaných na území naší vlasti.



knihaAle pojďme se věnovat druhému dílu. Tentokrát se autoři zaměřili na tři další periodika z daného období, která také publikovala komiksovou tvorbu: Pionýrská stezka, Pionýrské noviny a Sedmička pionýrů. Opět zvolili chronologickou strukturu, která je vzhledem k provázanosti daných periodik (a to především v případě Pionýrských novin a Sedmičky pionýrů) zcela logickým krokem. Pokud jde o obsahovou stránku, má tato kniha velice sympatickou formu, kde má každý výraznější titul vlastní článek, který kombinuje prvky historických faktů, technických faktů, vyprávění a pikantních historek, které se týkají jak dobových problémů provázejících tvůrce, tak i porevolučních reedicí, a to celé je doprovázeno bohatým obrazovým materiálem. Najdete tady texty o komiksech jako je třeba Asterix, Modrá pětka, Rahan, Třináctka ze staré čtvrti, Pif a Herkul, nebo Mimozemšťané.

Encyklopedie se věnuje jak tvorbě tuzemské tak třeba francouzské, maďarské, americké (tuto kategorii zastupují hlavně komiksy s tvůrčí dílny Walta Disneyho), nebo dokonce i kubánské. Nutno říci, že pro člověka, který se zajímá o obrázkové příběhy, může být tato publikace velice přínosným zdrojem informaci a dozví se v nich o komiksech, o kterých možná ani netušil, že u nás někdy vycházely. Samozřejmě spousta textů má trochu monotónní strukturu, kterou se tvůrci snaží obzvláštňovat kde to jen jde (velice dobrým příkladem je článek o komiksu Král Madagaskaru, vycházející ze skutečných životních osudů slovenského rodáka Mórice Matúše Michala Františka Serafina Augusta Beňowského, a autoři věnují značnou část prostoru i kontextovým informacím, týkající se této historické postavy). Ale v publikacích tohoto typu se jisté formě monotónnosti nevyhnete. Já taky nečekám, že najdu v atlase českých hub romány o houbařích.

Pojďme si ale taky něco říci o struktuře této knihy. Musím vás dopředu varovat, že tady budu již o něco kritičtější. Jak jste si určitě všimli i výše, komiksy obsažené v této publikaci jsou svým původem mezinárodního charakteru, tj. jak domácí, tak i světová tvorba. To, že se tento fakt rozhodli ignorovat i tvůrci této publikace a řadí komiksy v knize za sebou v chronologické ose, tj. tak jak vycházeli v daném periodiku v průběhu let, je ještě celkem pochopitelné. Přece jenom vycházelo v každém periodiku několik komiksů najednou a rozdělovat je podle zemí nebo žánrů by mohlo být zbytečně matoucí. Na druhou stranu, pokud byste pátrali pouze po jednom konkrétním díle, tak jediným vaším pomocníkem by tady byl rejstřík a to byste museli ještě znát přesný název toho, co hledáte. Pokud byste třeba chtěli pátrat podle jména tvůrce, nezbylo by vám nic jiného, než prolistovat se celou publikací od začátku do konce. Je mi sice jasné, že se tady bavíme o populárně naučné encyklopedii, u které nejsou takzvaná „tvrdá data“ až tak moc sledovaná, ale jistá míra by měla být zachována. Možná by nebyla na škodu i nějaká forma grafické osy, na horní straně textu vymezující období, během kterého byl ten který komiks publikován a grafické záložky, které by umožňovaly čtenáři rychlejší orientaci v celé publikaci, vždyť jednotlivé komiksy ani nejsou uvedené v obsahu, ale pouze v rejstříku.

Takže si to trochu shrňme. Nelze popřít, že Pavelka s Ládkem odvedli kus slušné práce a povedlo se jim vytvořit jedinečnou publikaci, která na našem trhu nemá ještě žádnou konkurenci a ve svém oboru je taky publikaci jedinou. Informace, které jsou v ní obsažené, mohou být velice přínosným zdrojem i pro nějakou případnou studii, už jenom jako dobré vodítko k původnímu zdroji. Knížka taky dobře funguje jako odpočinkové čtení pro někoho, kdo se zajímá o komiksovou tvorbu. Na druhou stranu by se tvůrci neměli pořád držet schématu, které zavedli u první knihy a měli by se snažit v dalších dílech zvýšit jednak kvalitu informací, která se dá zvyšovat neustále. Především by se ale měli zaměřit na posílení funkce knihy jako zdroje dostupných informací, které je možné rychle dohledat a použít. Koneckonců, je to encyklopedie. K tomu jim oběma přeju hodně tvůrčího zápalu a energie a těším se na případné další publikace, protože je toho ještě pořád hodně, co v našich končinách zůstalo nezmapováno.      

Knihu Encyklopedie komiksů v Československu 1945-1989 2. díl vydalo nakladatelství XYZ



 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení