Komiksy

Apokalypsa a naděje

1 1 1 1 1 (1 hlas)
prst

V druhé části plánované trilogie Radiator a Recyklator nás Petr Korunka zavádí do postapokalyptického světa. Ne nadarmo nese podtitulek označení Restart lidstva. Za uměle navozenou příčinou tohoto neblahého stavu detekujeme postavu šíleného vědce Deviatora, jenž tvoří negativní protiklad ke dvěma ekologickým aktivistům, podle nichž je celý soubor pojmenován.

knihaPetr má podmanivou kresbu s vytříbeným smyslem pro detail a jeho svět nám konceptem využité fantasie neodbytně evokuje surrealismus či účinky tripu. A právě k tomuto se váže jedna ze dvou mých výtek.

Je obrovská škoda, že tento comics není barevný. Sugestivní dojem snové halucinace by tak byl dokonalý. Neb o co jiného se může jednat, než o zlý sen… Míním tím konkrétně soudobý svět a jeho další vývoj.

Petr nám nabízí jednu z možných variant, kam až by to jednoho dne mohlo dospět. Jeho vize však nepostrádá náznak dětské naivity.

Svým pojetím jde o dílo značně progresivní. Využívající četných zkratek a náčrtů doprovozených vysvětlivkami v anglickém jazyce. A zde se vyskytne má druhá a poslední výtka. Týká se plynulosti vyprávění, které se občas díky podobným popisům jakoby zadrhává. Nejedná se však o žádný výrazný handicap a příběhu jako takovému to na atraktivnosti ani jeho spádu nikterak závažněji neubírá.

Petr zvolil žánr, který se pohybuje na poli science fiction. Obsahem a poselstvím však kooperuje s vývojem soudobého dění, jež nás směřuje kamsi do ontologické propasti. Člověk jakoby ztratil víru v dobro a lásku. Namísto toho se soustředí výhradně na nenasytnou hamižnost. Hrozí mu, že se zalkne sebou samým. Jeho přístup k bližním a planetě vůbec je mimořádně necitlivý a brutální. Potřebujeme válku, či přírodní katastrofu nedozírných následků, abychom se odtrhli od našich malicherných ctižádostí, jež nás minutu po minutě den co den užírají, činí lhostejnými k zákonům kauzality a slepě ženou do náruče frustrace a bezmezné marnosti.

Svým způsobem se jedná o retrospektivu, ale naruby. Civilizace je z valné většiny vyhubena a ti co zůstali, zmutovali a navrátili se do éry „pravěku“. Deviator nalézající se na prahu nesmrtelnosti, disponuje mesiášským komplexem a svým způsobem je odtržený od reality. Chce spasit nespasitelné – tedy bytost obtíženou tak řečeným Kainovým znamením.

Jisté srovnání můžeme objevit v historické postavě Adolfa Hitlera. On i výše zmíněný literární představitel jsou fanatici posedlí megalomanií. Trpí psychopatií a svým vnímáním jsou uvízlí v bludu. I za cenu životů stovek miliónů lidí oplývají usilovnou snahou realizovat svůj ďábelský plán upgradovat inteligentní formu, která je dávno překonaná a tudíž by měla být nahrazena novou, mnohem vyspělejší… Snad patrně za účelem dosažení stavu fungující utopie.

Degenerujeme. Ocitli jsme se v pasti konzumního způsobu života. Petr Korunka se nás snaží na toto upozornit. Ne však s mravokárnou suchopárností, nýbrž s humorně laděnou hravostí, čímž ovšem nepostrádá svoji odůvodněnou naléhavost.

Konec druhého dílu zůstává dráždivě otevřen, okořeněn napínavým tajemnem nad tím, co bude následovat ve finálním pokračování.

„Lidé, jako tupá masa, donekonečna sledují primitivní pořady. Čtou bulvár a hledají ‚zábavu‘ na internetu. Něco složitějšího nemá šanci – je to náročné a skoro nikoho to nezajímá.
Nakonec vznikne stádo, které vůbec není schopno analyzovat, co se mu předkládá. Všemu uvěří. Na nic se neptají, jsou jako loutky.
A nitkama tahaj ty nahoře…“
(Korunka, P. RADIATOR A RECYKLATOR 2: Restart lidstva. Labyrint: Praha, 2012, s. 7 až 8.)

Knihu RADIATOR A RECYKLATOR 2: Restart lidstva vydalo nakladatelství Labyrint

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení