Komiksy

Fanouš unesen!

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
il

S Fanoušem, hlavním hrdinou komiksů Dana Černého, se nesetkáváme poprvé. Už potřetí, abych byl přesný. Český komiks si pomalu buduje pozici, kterou ztratil v éře socializmu, který jeho vydávání příliš nepřál. Dnes se samozřejmě potýká s jinými problémy, finančními. Zahraniční konkurence je veliká, ale český humor a fantazie za ní neztrácí krok. Zatím poslední díl fanoušovské série má název Po záhadných stopách tajuplna a věnuje se tématům, která mají rádi všichni záhadologové.


komiksFanouše unese záhadoložka Ivana Mackerlová. Povede se jí to navzdory tomu, že Fanouše obvykle nikdo neunese, a pokud ano, vzápětí toho lituje. V tomto případě autor únos toleroval, aby mohl dále rozvíjet svůj příběh. Jméno hrdinky Dana Černého je nepokrytá narážka na Ivana Mackerleho. V době, kdy na svém komiksu pracoval, nemohl ještě vědět, že Ivan Mackerle v lednu tohoto roku zemře, kresby jsou datovány rokem 2012. Jsem však přesvědčený, že náš přední záhadolog by komiks nepovažoval za znevážení své osoby, naopak by byl potěšen tím, v jakou půvabnou dívku ho Dan Černý proměnil.

Naskýtá se otázka, co Ivanu Mackerlovou vedlo k tak razantnímu činu, ale na tu dostává Fanouš i čtenář velmi brzy odpověď. Pro záhadologa jsou záhadné jevy samou podstatou jeho práce, a pokud se mu vyhýbají, je to pro něj opravdu tristní. Kolem Fanouše se to naopak neobvyklými jevy jen hemží. Její sázka na magnet na záhady se jí vyplatila víc, než chtěla.

Dan Černý si vzal na mušku známá tajemství, která neustále plní stránky časopisů typu Enigma a podobných. Přistupuje k nim však naprosto jiným způsobem, s nadhledem a ironií, zkrátka, dělá si z nich pořádnou legraci. Narazíme na ufony i inspiraci klasickými sci-fi filmy, potkáme yettiho, který mluví plynnou češtinou a chová se kultivovaněji než kdejaký anglický lord. Dívka z budoucnosti chce Ivanu Mackerlovou zabít, aby jí zabránila napsat knihu, která inspiruje budoucího diktátora. Mechanická ryba je zanese do bájné Lemurie, v níž žijí pouze ženy. Dan Černý zachovává pravidla komiksu a kreslí je sice trochu odlišné od samic člověčího druhu, přesto však provokativně sexy. Nechybí setkání s obří chobotnicí ani ztracený svět plný prehistorických zvířat. Explodující Lochnesska byla jen nešťastná náhoda, čtenář by určitě neuvěřil, že by Fanouš záměrně zabil zvíře na pokraji vyhubení.

ilDobrodružství Ivany Mackerlové a Fanouše ústí do vtipné závěrečné pointy, v níž můžeme sdílet autorovu nechuť vůči advokátům a literárním kritikům. Závěrečné stránky autor věnuje stručnému přehledu některých záhad. Články o yettim, kulovém blesku, ztracených civilizacích, obřích chobotnicích, planině Nazca, ufonech, ztraceném světě i příšeře z jezera Loch Ness kombinuje seriózní tón s trochou ironie a vtipnými kresbami.

V tomto díle zcela chybí Fanoušova kamarádka Klytora. Kam zmizela? Snad ji definitivně neurazil Fanoušův okázalý nezájem o ni jako o ženu. Našemu hrdinovi je sice stále jen jedenáct let, ale ženy ho rády obletují. Vzhledem ke svému věku a zájmům, které mu diktuje jeho hypergenialita, návrhy svůdných dívek vytrvale odmítá. Dan Černý ve svých komiksech zachovává lehké erotické napětí, platí to nejen o tomto sešitě, ale i o dílech předchozích - Továrna zkázy (recenze zde) a Tři úkoly pro Klytoru (recenze zde). Dosahuje toho především kresbou, krátká suknička, odhalená ramena, někdy i ňadro, rozevláté šatstvo v kontrastu s dětskými tvářičkami s velkýma kulatýma očima. Tyto detaily se trochu podobají kresbám manga.

Komiks Po záhadných stopách tajuplna má všechny předpoklady, aby čtenáře pobavil. Zachází nevážně nejen s hlavním tématem – pátráním po tajuplných a nevysvětlitelných jevech, ale i s komiksem jako takovým. Jednoduše paroduje sám sebe.

Komiks Fanouš – Po záhadných stopách tajuplna vydalo nakladatelství Novela bohemica

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení