Komiksy

Komiksy Karla Franty poprvé v souborném vydání

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Nakladatelství Albatros nedávno vydalo publikaci shrnující v sobě krátké komiksové příběhy Karla Franty, jednoho z našich nejvýznamnějších ilustrátorů dětských knih. Jeho tvorbu zná většina z nás díky sériím publikovaným v 60. a 70. letech minulého století v časopisech Ohníček, Pionýr nebo Sluníčko. A právě některé z nich jsou obsaženy ve zde recenzované knize s prostým názvem Kniha komiksů.



knihaPublikace je rozdělena na čtyři části. První představuje krátké epizody s názvem Malý Vinnetou. Už podle názvu lze zařadit sérii do westernového prostředí, jež je však – na rozdíl od skutečného Divokého západu – značně idealizováno. Hlavní postavou je malý rudoch Viňta (neboli  Vinnetou), který dokáže přechytračit dospělé zloduchy všeho druhu. Hlavním protivníkem je mu bandita Kid Lomihnát, šéf místní bandy lupičů Prasátko a další padouši ohrožující městečko Akorát a jeho obyvatele. Druhou kapitolu vyplňují příběhy ze série SOS,  jež se od první liší kompozicí. Příběh začíná vyprávěním starých námořníků v hospodě U Děravého korábu o svých dobrodružstvích, která zažili po ztroskotání lodi Cecilie. Třetí část je věnována Strašidýlku Kukovi, tj. příběhům, jež oproti předchozím dvěma jsou sice méně dobrodružné, avšak stále velice vtipné. Na rozdíl od ostatních textů jsou některá místa veršovaná. Knihu uzavírají miniepizody Návštěva z pralesa aneb Tarzan, synek divočiny. Vyprávění jsou tu založena na jednoduchém scénáři: člověk navyklý na džungli je nucen obstát ve velkoměstu. 

Edici sestavil Tomáš Prokůpek, který je rovněž autorem závěrečného textu, v němž krátce, avšak výstižně představil komiksovou tvorbu K. Franty. V závěru je připojena ediční poznámka s informacemi o zdrojích otištěných příběhů a o drobných zásazích do originálu ze strany editora. 

Je obdivuhodné, jak dokázal autor vtěsnat příběhy plné vtipu a zároveň zakončené pointou, do tak malého prostoru, jenž nepřesahuje zpravidla dvě strany. Vtipné jsou hlášky, vtipná je situace, a dokonce i pojmenování postav (jména často charakterizují jednotlivé osoby po povahové i vzhledové stránce, srov. přezdívku hlavního hrdiny, podobně už uvedené přezdívky zloduchů podle neobratnosti a nebo naopak podle tvaru obličeje připomínající čuníka). Kromě scénáře, jenž je do detailu promyšlený, vyniká i autorova kreslířská schopnost a originalita. Obrázky jsou provedeny v jemných barvách s pevnými tahy, se značnou idealizací postav i prostředí.

Už v době svého vzniku patřila tvorba K. Franty k vrcholu české ilustrátorské školy. A můžeme směle říci, že týž autor zabodoval i na poli tvorby komiksové. I když od vydání příběhů, představených v Knize komiksů, uběhla řada let, dodnes mohou díky své nadčasovosti nadchnout nejednoho dětského, ba dokonce i dospělého čtenáře. 

Knihu vřele doporučuji všem příznivcům českého komiksu. Pokud se jej rozhodnete číst, přeji vám, pokud jste ze starších ročníků, příjemné vzpomínání na dětská léta. A vám, těm mladším, objevování kouzla starých kvalitních obrázkových příhod.

Publikaci Karel Franta: Kniha komiksů vydalo nakladatelství Albatros

il

il

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení