Recenze: Odborná literatura

Co skrývají náhrobky a zákoutí českých hřbitovů?

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
detail

Drobná knížečka, která se nedávno objevila na pultech knihkupectví, na jejíž titulní straně zaujme čtenáře náhrobek Hüttmannova náhrobku z Janova nad Nisou, přináší velmi zajímavá svědectví. Jedná se totiž o další počin z pera redaktorky a publicistky Ivany Mudrové, ve kterém se autorka vydává po stopách slavných i zajímavých osobností a především po místech jejich posledního odpočinku.

Ivana Mudrová je autorkou několika zajímavých publikací z Nakladatelství Lidové noviny, ve kterých přináší čtenářům i turistům zajímavé podněty, kam se vydat na svých cestách. Ukazuje na mnohé zajímavosti naší krajiny, ale i krajin cizích. Například v knize Tři anglické lásky se vydala po stopách tří slavných anglických spisovatelek a jejich děl. Vraťme se však k autorčinu nejnovějšímu počinu, ke knížce Tajnosti českých hřbitovů.

knihaŽe se vám zdá toto téma poněkud morbidní? Někoho hřbitovy přitahují, pro jiného jsou naopak připomínkou bolestné ztráty blízkých osob. Skutečností je, že funerální téma je v dnešní době hodně podporováno mnoha knižními i filmovými počiny věnující se upírům apod. (Ne všichni vnímají tuto popularitu jako přínosnou.)Tato publikace však nemá s moderními upíry, co chodí na střední školy, nic společného. Je to knížečka nabitá informacemi, zajímavostmi, vzpomínkami a záhadnými příběhy.

Autorka ji rozdělila po jednotlivých krajích. První kapitola se věnuje kraji Ústeckému a libereckému, druhá karlovarskému a plzeňskému, třetí středočeskému, čtvrtá zahrnuje kraj Královéhradecký a Pardubický, pátá Jihočeský a poslední, šestá kapitola směřuje na Vysočinu. V každé kapitole pak čtenář najde básně slavných osobností, jejichž těla jsou uložena v místních hrobkách, zajímavosti, pověsti a barevné fotografie, které některé zajímavé náhrobky, hrobky a hřbitovní zákoutí představují barvitěji, než jen samostatné povídání.

Autorka velice citlivě ukazuje, že hřbitovy nejsou jen místa plná smutku, ale že mají také svou atmosféru, která je mnohdy podtržena místní pověrou, osobností, která je zde pohřbená, nebo událostmi, které předcházely vzniku některých hrobek.

Ať už vás zaujme obálka, téma knihy, nebo jen hledáte inspiraci k navštívení zajímavých hnízd, určitě si tuto knížku pořiďte. Zjistíte, že i za hřbitovními zdmi se skrývá plno napínavých a zajímavých příběhů, a že i náhrobky dovedou „vyprávět“.

Knihu Tajnosti českých hřbitovů vydalo Nakladatelství Lidové noviny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení