Recenze: Odborná literatura

Proměny

1 1 1 1 1 (1 hlas)
marsal

O přelomovém revolučním roce 1848 bylo již mnoho napsáno, přesto stále vyžaduje další a další publikace a vysvětlení z pohledu moderních dějin. Nesmíme si však myslet, že revoluční duch vybujel v našich předcích během jedné noci či během jednoho roku. Naopak, podmínky ke změnám, které musely být nastoleny, se dlouhodobě formovaly v celé Evropě i v habsburských zemích.

 

knihaKlíčovým se zdá být období let 1792-1848, o kterém pojednává nejnovější publikace nakladatelství Libri od Romana Vondry. České země v době formování novodobého českého národa prošly tou dobou velmi výraznou změnou, kterou i k nám, de facto, přinesla francouzská revoluce a napoleonské války. Po porážce Napoleona a po Vídeňském kongresu hrála habsburská monarchie prim v celoevropském měřítku. I vnitropolitická situace se zdála v pořádku, ekonomický vývoj šel rychle vpřed, s nebývalou silou se přihlásilo národní obrození. Založilo se Národní muzeum, bylo objeveno ruchadlo a lodní šroub, uskutečnily se průmyslové výstavy hraběte Chotka atd.

Politicky se však jednalo o pověstný nádech před bouří. V letech 1830-1831 přišla první vlna evropských revolucí, došlo k povstání v Itálii a v Polsku. To názorově rozdělilo české obrozence, ale to bychom zabíhali do přílišných detailů. Pro dění v zemi byl mnohem důležitější nástup krále Ferdinanda V. na trůn a s ním vzestup knížete Metternicha, jehož politické kroky v konečné fázi vedly k roku 1848.

„Dělnické vrstvy naopak každodenní praxí uplatňovanou správami podniků v gründerském období kapitalismu výrazně trpěly. Dělnictvo ještě nebylo dostatečně organizováno, aby mohlo na problémy svého stavu upozornit. Řešení nejkřiklavějších excesů v tovární výrobě s sebou nakonec přinášejí až reformy konzervativního Taaffeho předlitavského kabinetu v 80. letech 19. století.“
(Roman Vondra, České země v letech 1792-1848, Praha 2013, s. 254.)

České země v letech 1792-1848 jsou členěny přehledně a především chronologicky, začínají vysvětlením stavu zemí na konci 18. století a končí předrevolučními postoji v roce 1848, dále samostatně pojednávají o ekonomice, sociální struktuře a kultuře. Doplněny jsou obrazovým materiálem, seznamem literatury a tabulkovým aparátem. Díky jmennému rejstříku se v nich dobře hledají konkrétní osobnosti.

Jsou vhodné jak pro studenty historie, tak pro její milovníky. A rozhodně nesmí ve vaší knihovně chybět.

Knihu České země v letech1792-1848 vydalo nakladatelství Libri

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení