Recenze: Knihy pro děti a mládež

Druhý (a snad ne poslední) návrat lichožroutů

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
il

V roce 2008 vydalo nakladatelství Paseka knihu určenou pro děti s jednoduchým názvem Lichožrouti. Tedy s jednoduchým... On zase tak jednoduchý není, protože je velmi dobře promyšlený. Lichožrouti jsou totiž malé bytůstky, které máme všichni doma, aniž bychom o nich věděli. A poznáme je většinou podle toho, že se nám ztrácí liché ponožky neboli licháče. Těmi se totiž lichožrouti živí...



knihaNa tato roztomilá stvoření upozornil ve své knize vynikající český spisovatel (a rovněž překladatel) Pavel Šrut. Přesnou podobu dala lichožroutům rovněž vynikající ilustrátorka (a také režisérka a výtvarnice animovaných filmů) Galina Miklínová. Svou knihu Lichožrouti vyvolali u českých čtenářů, a nejen z řad dětí, veliké nadšení. Není tedy divu, že se v roce 2010 objevilo na pultech knihkupectví druhé pokračování, tentokrát s názvem Lichožrouti se vracejí. Pojďme se tedy společně podívat, jaká dobrodružství budou tentokrát malí lichožrouti (a nejen oni) zažívat.

Malý Hihlík se vydává na dalekou cestu do Afriky, kde chce najít své rodiče. Ti na tento kontinent odjeli před pár lety, aby zde pomohli chudým lichožroutům nemajícím téměř co jíst. V Africe totiž většina domorodých obyvatel vůbec nenosí ponožky (tamní počasí jim to ani příliš nedovoluje), a tak tu panuje nedostatek základní potravy pro lichožrouty.

Malý Hihlík se v Africe dostane do velikého nebezpečí, když ho zajme sir Jameson Archibald Sockwell. Ten se živí výrobou ponožek a jeho koníčkem je záchrana lichožroutů. Nebo spíše domnělá záchrana, protože svým malým přátelům sice poskytuje dostatek nejkvalitnějších licháčů, ale na druhou stranu je neustále drží ve svém domě, jako by to byli jeho zajatci. Hihlík se proto rozhodne pro útěk, při kterém mu má pomoci krásná domorodá lichožroutka Kawa. To, zda se mu útěk podaří a zda nalezne své rodiče, vám neprozradím.

V knize se můžete těšit i na další známé hrdiny, s nimiž jste se setkali v prvním dílu, například na poněkud potrhlého profesora Kadeřábka nebo na světem protřelého Kudlu Dederona, který se tu dokonce stane náčelníkem hrozivých Uctívači lichožravé květiny.

Druhý díl je opět skvělým čtením jak pro malé děti, tak pro dospělé, kteří budou s radostí knihu svým ratolestem předčítat před spaním. A myslím si, že někteří z nich se neudrží a knihu budou potají dočítat i poté, co děti usnou.

Vzhledem k oblibě lichožroutů můžeme předpokládat, že nás brzy autor překvapí třetím dílem. A pokud jste propadli lichožroutí mánii, pak si můžete zakoupit celý příběh převyprávěný Barborou Hrzánovou na MP3. Nakladatelství Paseka rovněž připravilo speciální plyšové hračky. Více informace naleznete na stránkách www.lichozrouti.cz.

il


Ukázka z knihy:

Stříbrný kamion s nápisem TANZANIE na kabině se rozjel. Měl před sebou pořádně dlouhou cestu.
Brzy nato dostal Hihlík strach.
Ale kdo ví, jestli to bylo brzy? Lichožroutům se přece čas někdy smrskne a srazí... jako ponožky, když je omylem vyvaříte v horké vodě.
Třeba se i ta daleká cesta do Afriky smrskne a zkrátí, utěšoval se, i když měl ke strachu přinejmenším tři důvody.
Tak za prvé: byl sám.
Za druhé: Afrika je veliká. A černý pasažér Hihlík nevěděl, co ho cestou čeká a kde v tom světadílu najde své rodiče.
A za třetí: strach se k vám někdy vplíží, ani nevíte proč.

(Šrut, P. Lichožrouti se vracejí. Praha – Litomyšl: Ladislav Horáček – Paseka 2010, s. 9.)

Knihu Lichožrouti se vracejí vydalo nakladatelství Paseka

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení