Recenze: Knihy pro děti a mládež

Zuzana Pospíšilová: Jak se kozel stal zahradníkem. Čtení pro prvňáčky

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
kniha

V nakladatelství Grada vyšla Zuzaně Pospíšilové v roce 2011 pohádková kniha pro děti Jak se stal kozel zahradníkem. Na půvabných ilustracích se podílela Markéta Vydrová. Pohádky Zuzany Pospíšilové vás přenesou do světa zvířátek. Seznámíte se tak s ustrašeným zajícem Augustýnem, s třemi myšími bratry Láďou, Leošem a Luďkem, kozlem Bohdanem či veselou bleškou Emilkou a mnohými dalšími.



kozelZuzana Pospíšilová pracuje jako dětská psycholožka ve Speciálně pedagogickém centru pro děti s mentálním postižením v Ostravě. Je dvojnásobná maminka a autorka pohádek a básniček pro děti, jež publikuje knižně či v časopise Sluníčko. Z další tvorby jí jmenujme Pohádky před spaním, Domeček pro šneka Palmáce, Školní detektiv, Školní strašidlo, Hádám, hádáš, hádáme, Hádanky a hříčky nejen se slovíčky, Poznáváme písmena a další.

Jak se stal kozel zahradníkem

Pan Procházka byl ředitelem obrovského zahradnictví v Kozlovicích již padesát let. Náročná práce ho ale natolik zmáhala, že za sebe hledal náhradu. Když si tohoto inzerátu všiml chytrý šprýmař kozel Bohdan, ihned pomyslel na to, jak v zahradnictví pojídá všelijaké zelené dobroty, a na místo se přihlásil.

„Pročesal si svůj hustý kozlí plnovous, na hlavu si narazil elegantní klobouk, aby zakryl rohy a zároveň vypadal důstojně.“

(POSPÍŠILOVÁ, Z.: Jak se stal kozel zahradníkem. Grada: Praha, 2011.)

Pana Procházku okouzlila Bohdanova znalost, už když se Bohdan rozvykládal o zahradničení, ředitel si pomyslel, že lepšího náhradníka by nenašel. A tak spokojen odešel do důchodu.

Sotva pan Procházka odešel, už se Bohdan vydal hledat něco dobrého k snědku. Tu snědl hlávku šťavnatého zelí, tam svazek petržele, mrkev, okurky, no zkrátka všechno, nač narazil. Avšak tajně, aby o tom nikdo nevěděl. Den ode dne mizelo stále více zeleniny, která se pěstovala pro školní jídelny a restaurace. Po městě se to však rychle rozneslo, až se to dozvěděl i pan Procházka. Na zahradnictví mu stále hodně záleželo, proto se tajně vplížil večer tajným vchodem do zahrady, schoval se za husté rybízové keře a čekal, co se bude dít. Netrvalo dlouho a objevil se ředitel Bohdan a začal se ládovat mrkví jednu za druhou. Pan Procházka čiperně vylezl z úkrytu, a jak ho Bohdan uviděl, polekaně začal utíkat. Už nikdy se nevrátil, a pan Procházka se tak vrátil na své původní místo. A pakliže neumřel, tak tam řediteluje dodnes.

„Jisté ovšem je, že od té doby se o někom, kdo nadělá více škody než užitku, říká, že se z kozla stal zahradník.“

(POSPÍŠILOVÁ, Z.: Jak se stal kozel zahradníkem. Grada: Praha, 2011.)

Kniha obsahuje pět kapitol, v nichž se děti seznámí s tím, co je to metafora a přirovnání, neboť jich je knížka plná. Původ je někdy zjevný, jindy skrytý. Proč se říká ustrašený jako zajíc, tichý jako myš, šťastný jako blecha? Nebo proč neudělat kozla zahradníkem? Tyto odpovědi na položené otázky naleznete v knize určené všem prvňáčkům, ale i ostatním, kteří se chtějí u knihy poučit, ale i odpočinout. Pospíšilová tak spojila zábavu s výchovou.

Když se setmělo, šel Kája opět prozpěvovat. Tentokrát pod okna Aninky. A zpíval ještě hlasitěji a o mnoho líbezněji než včera. Sám poznal, že teprve dneska mu to jde opravdu od srdce. Aninka otevřela okýnko a potichoučku zavolala: „Kájo, jsi to ty?“ Kája neodpověděl a zpíval dál. Ráno bylo mezi slavíky hotové pozdvižení. Nevyprávělo se o ničem jiném než o tajemném zpívajícím slavíkovi. Všichni zkoušeli jen tak sami pro sebe taky zpívat. Nejprve to bylo jen vrzání a skřípání, ale brzy už to uměli opravdu všichni a po večerech chodívali také zpívat Anince. Od té doby zpívají slavíci ze všech ptáků nejkrásněji. A také o lidech, kteří jsou výborní zpěváci, se říká, že zpívají jako slavíci.

(POSPÍŠILOVÁ, Z.: Jak se stal kozel zahradníkem. Grada: Praha, 2011.)

Knihu Jak se stal kozel zahradníkem vydalo nakladatelství Grada

 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení