Recenze: Knihy pro děti a mládež

Nejkrásnější české pohádky

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
dite

Kniha Nejkrásnější české pohádky obsahuje výběr oblíbených českých pohádek Boženy Němcové, Karla Jaromíra Erbena a Františka Bartoše doprovázený milými ilustracemi Edity Plickové. Knihu vydalo nakladatelství Fragment.

 


knihaVíce než na devadesáti stránkách se můžete těšit na nejznámější pohádky, jako jsou: O veliké řepě, O kohoutkovi a slepičce, O koblížkovi, Chytrá horákyně, O Smolíčkovi, Hrnečku, vař!, ale i ty méně známé: O třech přadlenách, Jak se Honza učil latinsky či Jak stařeček měnil, až vyměnil.

Příběh O třech pradlenách vypráví o jedné vdově, která měla dceru, a té říkali Liduška. Byly chudé, proto se živily předením. Liduška byla krásné děvče, ale charakterizovalo ji to, že byla líná. Kdykoli měla sednout ke kolovratu a příst, dala se do pláče. A když konečně předla, nestála její práce za nic. Jednou matce došla trpělivost a dala dceři pohlavek. Ta se dala do tak hlasitého pláče, že ji slyšela i královna, která projížděla kolem.

Matka se za Lidušku styděla, že je tak líná, že odvětila královně, že jí dala pohlavek za to, že celé dny nedělá nic jiného, než že plete. Když to královna slyšela, vzala Lidušku na zámek a ukázala ji tři pokoje plné lnu. Když spřede tento všechen len, dostane královnina syna za manžela a bude královnou.

Liduška se však namísto předení dala do pláče. Až jí královna pohrozila, dala se do práce. Ale nevěděla si rady, jak se správně přede. Zachránily ji tři babičky. „Jedna měla tak velký dolní pysk, že jí visel až přes bradu, druhá měla na pravé ruce tak široký palec, že ji zakrýval celou dlaň, a ta třetí měla zase pravou nohu tak podivně rozšlapanou, jako by ji palicí rozklepal.“ Len za ni spředly a ona je za to pozvala na svatbu a posadila je vedle sebe a nestyděla se za ně.

Když bylo po hostině a hosté vstávali od stolu, přistoupil mladý král k první babičce, která měla tu širokou nohu, a ptal se jí: „Prosím vás, milá babičko, od čehopak máte tak širokou nohu? „Od předení, panáčku, od předení.“ Pak šel ke druhé babičce – s tím placatým palcem: „Řekněte mně, milá babičko, od čehopak máte tak placatý palec?“ „Od předení, panáčku, od předení.“ Nakonec se obrátil ke třetí babičce – s tím dlouhým pyskem, co jí visel až přes bradu – a řekl jí: „Milá babičko, od čehopak máte tak dlouhý pysk?“ „Od předení, panáčku, taky od předení,“ odvětila babička. Když to mladý král uslyšel, hrozně se polekal a hned nařídil své krásné paní, ať se už nikdy předení ani nedotkne, aby se jí náhodou neudělala také taková placatá noha, takový široký palec nebo dokonce tak ošklivý dlouhý pysk až přes bradu.
(ERBEN, Karel Jaromír a kol.: Nejkrásnější české pohádky. Praha: Fragment, 2012.)

Nejkrásnější české pohádky jsou sbírkou těch nejlepších českých pohádek od takových pohádkářů, jako jsou: Božena Němcová, Karel Jaromír Erben či od méně známého autora Františka Bartoše. Třináct pohádek je určeno pro malé posluchače i malé čtenáře, avšak zavzpomínat na ně mohou i ti starší. Kniha by neměla chybět v žádné knihovně milujícího pohádkáře.

Knihu Nejkrásnější české pohádky vydalo nakladatelství Fragment

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení