Recenze: Knihy pro děti a mládež

Cesta Severním expresem

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Knížka Nanukova dobrodružství od Alžběty Dvořákové prozradí těm nejmenším čtenářům, co vše prožije malamutí štěně Nanuk při své cestě za svými psími prarodiči za polární kruh. Knihu vydalo nakladatelství Portál.


kDvanáct kapitol vás vnese do života černobílého štěňátka malamuta, které patří malé Aničce. Ta žije v domě jen s maminkou, o tatínkovi řeč nepadne. Ale sama není. Je obklopena zvířecími kamarády. Kromě Nanuka s nimi žije i ovčačka Roklina a černý kocour.

Příběh se odehrává na podzim. Venku je však ještě pořád teplo. Anička s maminkou se o Nanuka dobře starají, avšak někdy na něj dolehne splín, protože všichni psi z okolí na něj při procházce štěkají: „Ci-zák, ci-zák.“ Žádný psí hlídač z městečka ho nemá rád. Dokonce i Roklina mu řekla, že voní jinak než ostatní psi. Nejspíš to bude proto, že si ho rodina přivezla z daleka. Z prázdnin na severu.

Jednoho dne přinesla pošťačka dopis, který byl právě pro Nanuka. Psal mu dědeček Kornout, že jemu a babičce hrozně chybí a prosil, aby mohl Nanuk k nim na prázdniny. Maminka mu to dovolila. Nanuk si však při setkání s ježkem poranil tlapku, a cesta se tak odložila.

„Andělíčku, můj strážníčku, opatruj mi mou dušičku a taky moje štěně,“ prosí Anička v duchu, „hned ráno mu vyklopím do misky celý smetánek.“

(DVOŘÁKOVÁ, Alžběta: Nanukova dobrodružství. Praha: Portál, 2013.)

Maminka s Aničkou zavřely Nanuka na noc do chodby, aby neběhal a nestrhl si z tlapky obvaz. Roklina podřimovala za dveřmi v předsíni. Nanuk od ní vyzvídal, kterým směrem by se dostal na sever a jak se jede za polární kruh. Dozvěděl se, že za polární kruh se jezdí vlakem. „Za polární kruh se jezdí Severním expresem z Hlaváku, to ví snad každý, ty moulo,“ zamňouká známý kocouří hlas. Nanuk se ho ještě zeptal, kde je ten Hlavák, ale odpovědi se nedočkal. Natahoval se přes široký parapet a ocitl se na zahradě. Začalo jedno velké dobrodružství, při kterém Nanuk putoval na sever za svými prarodiči na vlastní pěst. Co vše při tom zažil a čeho všeho dosáhl, se nechte překvapit v knize.

Vychází první hvězda a výprava dorazila na rozlehlou paseku. Uprostřed paseky je nízké iglú a v jeho dveřích stojí malý Nanuk. Při vzpomínce na svůj noční útěk se pod bílými chlupy červená až ke špičkám uší! Hluboce si oddechl, protože vidí, že se na něj nikdo nezlobí.

Psí babička si zkušeným okem měří Aničku, která má na hlavě naražené hned tři čepice na sobě, a velkého černého psa, co vypadá, že by na posezení snědl bábovku. V duchu se rozhodla, že zadělá těsto na tři dávky kremrolí!

A psí děda? Ten spěchá pro hrnec zmrzliny, kterou má kousek od iglú zakopanou ve sněhu. Pro pistáciovou zmrzlinu pro zvláštní příležitosti. Dneska večer bude v iglú velká oslava!

(DVOŘÁKOVÁ, Alžběta: Nanukova dobrodružství. Praha: Portál, 2013.)

Při svém putování zažije Nanuk úspěchy i nezdary, pozná strach z neznámého světa, ale nakonec vše zvládne jako zkušený cestovatel. Při své cestě narazí na nového kamaráda, který mu poskytne pomocnou ruku. A tak by to mělo být i ve skutečném světě. Lidé by si měli pomáhat a být na sebe milí.

Kniha je členěna do krátkých kapitol, určená pro začínající čtenáře. Na konci každé kapitoly mohou děti rozluštit záhadné otázky či rovnou odpovědět a napsat nějaké zajímavé hlášení pro rozhlas. Naučí se také odůvodnit různé fráze. Kupříkladu co to znamená, když se cítíte pod psa, nebo mají odpovědět na nejrůznější otázky. Třeba kdo myslíte, že může čekat ovace? Ovce, nebo závodník? V knížce je plno slov, kterým by děti nemusely na první pohled rozumět. Například ve větě: Na záclonkách jsou vyšité hejna alek a taky mračna komárů a hrsti brusinek. Víte, kdo jsou to alky? Anebo výraz pantograf či co jsou to jutové pytle. Ovšem rodiče nebo starší sourozenec jim jistě v neznalosti poradí s neznámými výrazy, a děti si tak obohatí svůj slovníček. O ilustrace se postarala Michaela Bergmannová.

Alžběta Dvořáková – je bohemistka, překladatelka z angličtiny, spoluautorka knihy Cesta z mlčení.

Michaela Bergmannová – je absolventkou FAMU – obor animovaná a multimediální tvorba. Zabývá se kreslenou animací a ilustrací knížek pro děti. Podílí se na několika projektech České televize.

Knihu Nanukova dobrodružství vydalo nakladatelství Portál


 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení