Recenze: Knihy pro dospělé

Slovem a mečem – nový český historický román

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
mec

Na tuzemském knižním trhu se na konci loňského roku objevil debut spisovatelky Ivany Špičkové. Přestože u nás vychází velké množství různě situovaných historických románů, autorka se ve své prvotině Slovem a mečem zaměřila na období velké slávy antického Řecka. Vzhledem k tomu, že této etapě dějin se u nás věnovalo a věnuje malá část romanopisců, zaujme tento fakt všechny milovníky antiky.



knihaIvana Špičková se při práci zabývá psaním, které bylo v počátcích ovlivněno klasiky historických románů, jakým byl Hugo, Dumas nebo Stendhal. V knize Slovem a mečem autorka spojila dvě celoživotní záliby – historii a psaní. Období antického Řecka ji zajímá nejen kvůli silnému potenciálu vědění, kultury a politiky, ale i pro soukromé příběhy lidí, jejichž životy se formovaly v důležitém období světových dějin.

V románu se setkáme s několika úrovněmi střetů a rozporů na poli kultury, společnosti i politiky. V první řadě jde o konflikt Athén a Sparty, dvou znepřátelených městských států, které v 5. století před naším letopočtem vyvolaly Peloponéskou válku. Boje se vedly bezmála třicet let a román nás zavádí do závěrečné etapy vyjednávání a následné porážky Athén. Na příkladu konkrétních hrdinů pak čtenáři poznají rozdílné hodnoty dvou politických systémů, které spojovala snad jen územní příslušnost k Řecku.

Přestože kniha Slovem a mečem disponuje velkým počtem postav, ústředním příběhem je setkání athénského bojovníka Faidóna a spartského vojáka Periláa. Athéňan, po jednom z mnoha střetů s nepřátelskými vojsky, domů přivádí zraněného Sparťana. Jde o strategického zajatce, který by mohl Athénám pomoci uzavřít mír. Přes počáteční rozpaky a nedůvěru v  protivníka se z Periláa a Faidóna stanou přátelé, mezi kterými ale stojí příslušnost a věrnost svému městu.

„Když si příště vyšli do města, Faidón schválně zamířil do míst, kde často pobýval Sokrates se svými žáky. Periláos řekl, že by rád viděl závody, nikoliv, že by rád poslouchal úvahy filosofa, ale Faidónovi to nedalo, aby nevyzkoušel, jak se bude tvářit. Byl jednoduše příliš zvědavý. Sokrates byl jediný filosof, kterého si mohli jít poslechnout, ostatní vyučovali za peníze a studium bylo formální. Ale k Sokratovi se mohl připojit kdokoliv, a Faidón to někdy dělával, když měl volnou chvíli.“
(Špičková, Ivana: Slovem a mečem. Brno: Millenium Publishing, 2010)

Spisovatelka Ivana Špičková nám na pozadí antických dějin ukazuje lidské příběhy, které paradoxně spojilo nepřátelství dvou silných protivníků – Sparty a Athén. Dva čestní a oddaní vojáci, kteří by spolu správně neměli ani promluvit, k sobě našli cestu v nejtěžších dobách Peloponéské války. Na jejich příkladu je dobře patrné, že i lidé s odlišnými názory se mohou domluvit na základních hodnotách a obecně platných zákonech. V tomto ohledu dokázala autorka dobře vystihnout obě hlavní mužské postavy, jejichž osudy ovlivňuje vůle jejich národů.

Silné stránky debutu Ivany Špičkové jsou samozřejmě ve zvoleném dějinném období antického starověku, které v české literatuře nejvýrazněji zpracovala Jarmila Loukotová s důrazem na římskou historii. Dalším potenciálem knihy jsou soukromé osudy jednotlivých postav, které prožívají přátelství, lásku či ztrátu nejbližších v éře úpadku Athén jako někdejšího vedoucího města celého Řecka. Za slabší místa knihy lze považovat popis historických reálií, faktů a dějinných událostí, které v tomto podání působí trochu učebnicovým dojmem. Tento nedostatek se ale lehce ztratí v napínavých příbězích všech postav.

Pokud vás tedy láká věk největších filozofů a myslitelů evropské kultury a chcete se seznámit s osudy athénských a spartských bojovníků, nestojí vám nic v cestě. Česká literatura už má svůj román z prostředí antického Řecka.

Knihu Slovem a mečem vydalo nakladatelství Millenium Publishing

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení