Recenze: Knihy pro dospělé

Období normalizace v naší kinematografii

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
film

Mezi nominovanými knihami na Literu pro objev roku (výroční knižní ceny Magnesia Litera) se objevila kniha Štěpána Hulíka Kinematografie zapomnění. Obsáhlá publikaze rozkrývá období od roku 1968 pod rok 1973. Velmi podrobně a fundovaně.

 

knihaAutor vychází z dochovaných dokumentů Filmového studia Barrandov, které osvěžil a doložil rozhovory s pamětníky té doby. Postupně putujeme od období „zlatých šedesátých“ k období, které se v československé kinematografii (až na výjimky) nevyznačuje předělovými snímky. Autor rozkrývá strukturu FSB na začátku sedmdesátých let, věnuje se záznamům z prověrek počátku normalizace, zabývá se chodem studia s nástupem „jiných“ vedoucích tvůrčích skupin. V tomto pojetí autor věnuje samostatnou kapitolu Janu Procházkovi, který byl velkou osobností tehdejší doby. Závěrečný oddíl pak je věnován rozhovorům s lidmi, kteří tuto dobu prožili, a tedy k ní mají co říct: dramaturgyní Marcelou Pittermannovou, režiséry Ladislavem Helgem, Jurajem Herzem a Antonínem Kachlíkem, vedoucím produkce Janem Balzerem, vedoucím produkce Karlem Kochmanem a s bývalým ústředním ředitelem Československého filmu Jiřím Puršem.

Faktografická knížka je nabita informacemi, postřehy a zajímavostmi, které dosud nebyly zveřejněny a které skvěle vykreslují obrázek doby, odhalují motivy zúčastněných i jejich charaktery. Autorův svižný styl vás nepustí od stránek. Samozřejmě nechybí bohatá obrazová příloha – fotokopie dokumentů a fotografie z filmů či různých událostí.

Autor mapuje dobu, která nebyla jednoduchá, ve které mnoho lidí přišlo o iluze, práci, sílu bojovat s úskočným nepřítelem. Některým psychický náklad natolik podlomil zdraví, že nás předčasně opustili. Přínosem publikace je jednoznačně námět a záběr. Jde o velký počin, který by měl být patřičně prezentován. Odhadnout, zda se Štěpán Hulík stane objevem roku, se však neodvažuji. Raději nechám tento velmi zodpovědný soud na porotě.

Štěpán Hulík se narodil 26. Května 1984 v Uherském Hradišti. Vystudoval filmovou vědu na Filozofické fakultě UK a scenáristiku a dramaturgii na FAMU. Organizačně a dramaturgicky se podílel na Letní filmové škole a Festivalu nad řekou v Písku. Jeho drama z období tzv. palachiády roku 1969 Hořící keř připravuje v originální produkci tuzemské pobočky HBO režisérka Agnieszka Hollandová a s dokumentaristou Tomášem Kudrnou chystají adaptaci románu Zdeny Salivarové Honzlová.

Knihu Kinematografie zapomnění vydalo nakladatelství Academia

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení