Recenze: Knihy pro dospělé

Poslední zápas Pepika Hnátka začíná

1 1 1 1 1 (1 hlas)
mice

Znáte ho z televizních obrazovek a teď už i z pláten kin po celé České republice. Proč se tedy neseznámit i s knižní verzí? Řeč je o Okresním přeboru, který si zamilovala spousta z vás, což dokazují hlášky běžně zakomponované do každodenní mluvy.



knihaZačalo to seriálem s šestnácti epizodami. Možná nikdo nečekal takový úspěch, ale stalo se. Zásluhu měla tématika vesnického fotbalu s touhou po postupu do vyšší soutěže (vždyť kdo z nás vesnických, co fandíme místnímu fotbalu, netlačí myšlenkově své fotbalisty do vítězství?) a samozřejmě výběr herců. Výsledky sledovanosti donutily tvůrce zamyslet se nad větším počinem a hle – film byl na světě. Snímek se dočkal kladných ohlasů, jak dokazuje návštěvnost kinosálů. Kvalitu seriálu na plátně povyrostla díky nové postavě Pepika Hnátka. Nejsem tu ale od filmové kritiky, mým cílem je představit vám stejnojmennou knihu, rozuměje tím filmovou knihu Jana Prušinovského a Petra Kolečka – Okresní : přebor – Poslední zápas Pepika Hnátka.

Hned na první stránce se seznámíme s legendou celého mužstva SK Houslice, samotným trenérem Pepou Hnátkem. V celé obci budí respekt, úsměvu se od něj nedočkáte, to spíš dostanete něčím po hlavě. Zkrátka Pepa je tvrdej chlap, svý kluky v mančaftu má rád, ačkoliv to tak nevypadá a jeho touhou je postoupit do kraje. Tahle sezóna se jeví dobře, možná to zmáknou. Jenže pak přijde první infarkt, známka zdravotních problémů a rozjíždí se kolotoč, o který Pepa nestál, a věřte, že slovo kolotoč je na místě. Aby toho nebylo málo, objeví se světští a zaberou hřiště, Pepikovo hřiště! Na druhou stranu housličtí fotbalisti svého kauče zrovna nemusí. To jeho věčný buzerování, nadávky a útoky… Zaslouží si snad lepší zacházení, ne? Jediný, kdo nemá problém, tak kapitán Luňák, ten se může z Hnátka zbláznit, kde je on, chce být také – inu takové klasické dolejzání. Cestu smíru se snaží najít předseda Vorel, ale jeho snahy jdou spíše vniveč. Kombinace naštvaných hráčů, neústupného trenéra, smírčího předsedy a dalších faktorů vede k situacím, u nichž se musíte zasmát, jestliže nejste suchaři. Všudypřítomnou postavou je místní veterinář a zároveň zdravotník klubu Větvička a pokladník Hovorka. Bez nich by to nemělo ten správný říz.

Musím ale přiznat, že osobně jsem si čtení užila o to víc, že jsem znala filmovou předlohu a jednotlivé postavy jsem měla stále před očima. Navíc tu najdete přesná slova, která z úst vypustily jednotlivé postavy a možná taky něco navíc. Je pravdou, že minimálně jedna scéna je pozměněná a pokud jste viděli první film, budete mít před očima spíše tento výjev. Jednoznačným plusem je nahlédnutí do mysli každého jedince a pochopení, proč udělal to či ono. Dozvíme se také, proč Áda Větvička neumí „r“, nebo co přesně přivedlo světské do Houslic. V těchto chvílích se ukazuje kouzlo knih, protože ve filmu jen těžko nahlédnete do cizího vědomí.

Titul nedoporučuji těm, kteří si potrpí na řádnou výslovnost a spisovnou češtinu. Poslední zápas je psán hovorově, tzv. „jak nám zobák narost“ a vulgarismy nejsou výjimkou. A proč? Protože takhle se mluví a nejen na vsi  Takže ať už v jakémkoliv pořadí, vezměte knížku do ruky (čte se jedním dechem, to vám můžu zaručit) a jděte do kina.

Fotbalu zdaj!

Knihu Okresní přebor vydalo nakladatelství Mladá fronta

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení