Recenze: Knihy pro dospělé

Knize Jiřího Holuba Jak se zbavit Mstivý Soni nechybí dávka humoru

1 1 1 1 1 (1 hlas)
hlava

Nakladatelství JaS vydalo kastelánu Jiřímu Holubovi knihu ze školního prostředí Jak se zbavit Mstivý Soni. Povede se to žákům páté třídy?

Čalabounová, Žvejkalová, Vřeteno či srabík Vášnivý, to jsou jen některá jména žáků páté třídy z městečka Žábokudly, kteří už odrovnali svými lotrovinami dvě třídní učitelky. Avšak na tu třetí prozatím nic nezabírá. Ticháčková, tak se jejich paní učitelka jmenuje, jim – cokoliv vyvedou – vrátí i s úroky.

knihaJiří Holub (*1975) vystudoval Hotelovou školu a školu cestovního ruchu v Žatci. Magisterský titul získal na Literární akademii Josefa Škvoreckého v Praze, kde studoval u Daniely Fischerové, Ivony Březinové i Arnošta Goldflama. Vystřídal rovněž řadu povolání – přes prodavače, hlídače až po moderátora v rozhlase či kuchaře. Nyní je kastelánem na zámku Hrubý Rohovec.

Je spoluautorem sborníků tvůrčí skupiny Hlava nehlava – Zuby nehty (2007), Ruce vzhůru (2009) či Noční můry nespí (2011). Autor knih Kolik váží Matylda (2009), Vzpoura strašidel (2010) a Zádušní mše za hraběnku (2011).

Páťáci a Mstivá Soňa
„Než k nám do Žábokudel přišla Mstivá Soňa, bylo vlastně všechno úplně v pořádku. Jsme malý městečko, kde, jak říká naše babi, vidí do talíře každej každýmu. Máme jedno náměstí, radnici, na kopci hrad a naši slavnou školu. Právě tam chodím já, Čalabounová, Žvejkalová, Vřeteno nebo srabík Vášnivý a všichni jsme žáky páté třídy. Není nás moc, asi patnáct, protože jak říkám, Žábokudly jsou maličký město mezi kopcem a lesama, a tak je možný, že jste o nás neslyšeli. Učitelé nás moc rádi nemají, prej všichni rosteme pro polepšovnu, ale my si to nemyslíme. Asi trochu zlobíme, ale kdo ne?“
(HOLUB, Jiří: Jak se zbavit Mstivý Soni. JaS nakladatelství s. r. o.: Praha, 2011.)

Tak to jsou oni, páťáci, hlavní protagonisté nové dětské knížky Jiřího Holuba, kteří se snaží jakýmkoliv způsobem doslova vyřídit vlastní třídní učitelku Ticháčkovou, jíž přezdívají Mstivá Soňa. Vymýšlí jeden plán za druhým. Například při výletě v zoologické zahradě ukradnou hada hroznýše, jehož mají v plánu propašovat do kabinetu, kde hada s učitelkou zavřou. Pak by najedeného hada odkutáleli do lesa. I ti šibalové jedni! Jak to mají promyšlené. Hroznýš však sní Jitunu Čalabounovou namísto učitelky. A tak nezbývá než taktizovat dál.

Přečíst si můžete, jak jeli páťáci do divadla a jak to dopadlo, jak uspořádali Tour de pštros, dozvíte se, kdo je myší duch nebo s nimi můžete uspořádat školní besídku. Podívat se můžete i na odvykací kurz do Šunkobraní, který má žáky napravit. Tady se páťáků poprvé zastane i Mstivá Soňa a vysvobodí je odtud. Vždyť to není žádný problém. Jiří Holub ji nechal pomalovat vojenskými barvami, celou v maskáčích, takže je jasné, že má za sebou tvrdý výcvik. A jak ji viděli páťáci doposud?

„Čtrnáct párů očí propíchlo Soňu pohledem, ale jeden po druhém jsme opadávali, protože Ticháčková umí udělat tak ledový kukuč, že by umrznul i tučňák!“
(HOLUB, Jiří: Jak se zbavit Mstivý Soni. JaS nakladatelství s. r. o.: Praha, 2011.)

Bojový úkol pro Vášnivého
Nejenže se u čtení pobavíte nebo inspirujete, můžete se ještě přiučit. Kdyby někdo nevěděl, co je to hypnóza, dozví se to z kapitoly Jak dostal Vášnivý svůj první samostatný úkol. Srabík třídy Vášnivý dostává bojový úkol. Má ukrást krtka a minimálně jednoho nasadit na školní zahrádce, kam chodí páťáci pečovat s učitelem Prskodelem o zeleninu. Nenechte si tento příběh o zhypnotizovaném krtkovi ujít.

Děti hledají Ticháčkové chlapa!
Děti se v závěru knihy snaží Ticháčkovou pochopit. Domnívají se, že je tak přísná kvůli tomu, že nemá chlapa. A tak ji chtějí pomoci!

„Stejně ta ženská umí kazit náladu,“ zamručela Vraná a lehla si vedle Jituny na deku.
„Má prostě moc času na voloviny,“ přitakala Čalabounová. Najednou se prudce posadila.
„Pánové, to je vono! Jak jsme to tak dlouho mohli přehlížet?“
Zvedli jsme se na loktech a zadívali se na Jitunu.
„Přehlížet co?“ zeptala se Kalousová, když bylo ticho moc dlouhý.
Čalabounová se na nás vševědoucně podívala:
„Přehlížet to, že ženská nemá chlapa, kterej by ji zaměstnal!“
Všichni jsme asi koukali dost nechápavě, takže Jituna zakoulela očima a spustila:
„Je to úplně jasný, ne? Kdyby měla Mstivá Soňa nějakýho chlapa, neměla by tolik času všímat si nás. Dokonce by mu určitě dávala přednost před tím, než by nás chodila někam šmírovat a věčně na nás ječela, a to i po pracovní době. To by bylo samý randění, kino, večeře, však víte, no a časem třeba i nějaký to mimino, takže by dala pokoj úplně a ze školy by musela odejít.“
„Mimino?“ zopakoval Komínek. „To teda jako krom chlapa budem shánět ještě čápa?“
Většina z nás se začala chechtat a Čalabounová se na Komínka podívala jako na mimozemšťana.
„Komíne, nechceš mi snad říct, že ti dodneška nikdo nevysvětlil, jak to s dětma je? Ty vado, to je hustý, to je jako kdybys ještě věřil na Ježíška!“

(HOLUB, Jiří: Jak se zbavit Mstivý Soni. JaS nakladatelství s. r. o.: Praha, 2011.)

V závěru knihy však skutečně dochází ke smíření a Ticháčková to s dětmi vydrží až do deváté třídy, za což se dočká zaslouženého pugetu růží.

Povolání učitele je kouzelné poslání
Kniha osloví široké publikum. Je určena jednak dětem, které se mohou inspirovat anebo přesvědčit, že nejen jejich třída musí být komplikovaná a ta nejhorší, jednak jejich rodičům, kteří mohou zavzpomínat na své dětství, jací uličníci byli oni a co vyváděli. Možná tak zjistí, že mají vlastně hodnější děti, než byli oni sami. Ale to už je individuální.

V dnešním školství to vypadá spíše jako v knize Jiřího Holuba. Samozřejmě musíme brát některé příběhy s nadsázkou. Například, když děti ukradnou zvíře ze zoologické zahrady, a chtějí tak zlikvidovat svoji učitelku. Dnešní mládež si však dovoluje čím dál víc a překračuje meze, které by se překračovat neměly. Kantoři to mají s žáky těžké, přesto je povolání učitele kouzelné poslání.

Jazyková stránka
Příběhy páťáků ze Žabokudel vypráví jeden z nich. Vypravěč volí hovorové jazykové prostředky a obecnou češtinu. V knize můžeme narazit na zkomoleniny typu operní árie z Mouchy Bystroušky (Liška Bystrouška) či sólistka Andrea Bzučelli (Andrea Bocelli). Pozastavit se můžeme také nad některými jmény, které autor dobře promyslel, například učitel tělocviku Šlacha, se kterým jediným si děti víceméně rozumí. Kniha je plná veselých příhod, které bychom však měli brát s nadsázkou. Kdo zná Jiřího Holuba, ví, že knize nechybí jeho dávka humoru. A o tom, že je vtipný, se můžete přesvědčit v knize Jak se zbavit Mstivý Soni.

 

Knihu Jak se zbavit Mstivý Soni vydalo nakladatelství JaS nakladatelství, s.r.o.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení