Recenze: Knihy pro dospělé

Zlomí čistá láska po staletí trvající Prokletí ohně?

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
detail

V poslední době se na knižních webech hovoří o knize Prokletí ohně od začínající autorky Martiny Wolfové. Titulní strana se pyšní popisem, že se jedná o českou Barbaru Erskinovou. To je velmi odvážné prohlášení, neboť Barbara Erskinová má za sebou již řadu velmi úspěšných knih řazených do žánrů romantika, napětí, thriller apod. Proto jsem se rozhodla, že si knihu přečtu, abych mohla podat objektivní posudek této románové prvotiny.

Knihu vydalo v letošním roce nakladatelství Metafora a zařadilo tak do svých výtisků žánr zcela ojedinělý. Stejně jako knihy Barbary Erskinové i Prokletí ohně se pohybuje na pomezí romantického čtení pro ženy a dobrodružného románu s nádechem tajemna. To přichází ve chvíli, kdy zjistíte, že se ocitáte v jiné časové rovině.

knihaAno, velmi zajímavým prvkem u této knihy je právě střídání časových rovin. Většinu knihy autorka vložila do současnosti – zde se setkáváme s hlavní hrdinkou Corou, která již odmítá snášet brutální zacházení svého násilnického manžela a uteče. Vrátí se zpět do rodného města ke svému otci. Nové začátky jsou těžké o to víc, že se dozvídá nepříliš pozitivní informace o minulosti své matky. Vše jí pomáhá lépe snášet spolužák ze střední školy, se kterým se zde po letech setká.

Druhou časovou rovinou je pak doba středověká. V té poznáváme lady Christabel, manželku krutého Bruce z Glammermooru a její lásku k siru Robertovi. Odehrává se před námi milostný trojúhelník, který se ze začátku jeví zcela mimo hlavní děj. Věrní čtenáři Barbary Erskinové už v tuto chvíli tuší, že vše se neděje pouhou náhodou a obě časové roviny spolu souvisí. Naopak čtenář, který není zvyklý na takový typ knížek, může být trochu zmatený – což není vůbec na škodu! Není tak připraven o napětí, které trvá až do konce knížky.

Čtenář se postupně seznamuje s jednotlivými úseky minulosti – jak Cory, tak lady Christabel a poznává, že se děj začíná prolínat a že spolu souvisí více, než se zpočátku zdálo. Kniha pak vyvrcholí v dramatickém konfliktu Cory a jejího manžela Stuarta, který se pro ni přirozeně vrátí a chce ji zpátky. Proč? Pokud čekáte, že odpovědí je, že svou manželku bezmezně miluje, pak věřte, že pointa je mnohem primitivnější – potřebuje dědice, protože jen díky němu se dostane k penězům, které mu náleží a které zoufale potřebuje. Scéna se ještě více zkomplikuje a zdramatizuje tím, že se do ní opět prolne příběh ze středověku a trpělivý čtenář se konečně dozví, proč se Coře lady Christabel zjevovala a co mají společného.

Knížka není tak obsáhlá, jako bývají romány Brabary Erskinové, zato je velmi poutavá a dokáže čtenáře zcela pohltit. Zatímco u skutečné Barbary se objeví nutnost knihu odložit, neboť málokdo má možnost přečíst pět set stránek na jeden zátah, u české Barbary – Martiny Wolfové toto omezení nevznikne. Můžete se nechat vtáhnout do děje a vychutnat si ho plnými doušky až do poslední stránky. A věřte, že odložit knihu pro vás bude skutečně problém. Vstupte s knihou Prokletí ohně do světa, kde se snoubí drsná realita se snovou fikcí a vychutnejte si vyprávění na pomezí detektivního příběhu, romantiky a fantasy.

Ukázka z knihy:

„Ach Bože…“ vyhrkla a utírala si z brady trochu vody, která jí tam vystříkla z láhve.
„Stalo se něco, Corr?“ zbystřil Will, který jí po očku sledoval, a protahoval si při tom zdřevěnělé nohy.
„Tomu neuvěříš…,“ otočila se Cora tváří k němu a pevně svírala láhev.
„A čemu?“ zeptal se zvědavě a přistoupil blíž k ní.
Cora mu převyprávěla svůj sen a popsala mu také okolnosti, za kterých se jí zdál poprvé.
„To je moc hezký sen, Coro,“ poznamenal.
„Jenže to není sen, Wille, ale vzpomínka,“ vysvětlila mu vážným hlasem.
„Vzpomínka, dobrá. No a co?“ Nechápal.
„Jde o vzpomínku, která je důkazem toho, že je maminka tady tenkrát taky viděla. Sira Roberta a Christabel. Jak se milují… Proto říkala, že tady bydlí láska…,“ řekla Cora tiše.
Williamovy zorničky se rozšířily úžasem: „Ty myslíš, že tvá máma…“
Cora přikývla a rychle sáhla po batohu.
(Wolfová, M. Prokletí ohně. Praha: Metafora, 2012. str. 132.)

Knihu Prokletí ohně vydalo nakladatelství Metafora

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení