Recenze: Knihy pro dospělé

Pramínek vlasů, Citová investice i Jožin z bažin

1 1 1 1 1 (1 hlas)
detail

Úsloví, už poněkud otřepané, praví, že co Čech, to muzikant. Přestože jsou lidé už na řadu mudrosloví, za které by se nemusela stydět ani teta Kateřina z proslulého Jirotkova Saturnina, alergičtí, nic to nemění na faktu, že duch muzikantství v našem národu zůstal, a to i navzdory televizi a počítačům. Ne nadarmo nám celá Evropa závidí velmi široký, propracovaný a dlouhá léta fungující systém základního uměleckého školství, o jehož kladném vlivu na celou populaci není pochyb. Cílem těchto škol není vychovat špičkové hudební profesionály, ale šířit lásku k hudbě a schopnost jejího přijímání těmi, kteří jsou toho schopni.

knihaZájem o hudbu, tak jako jakýkoliv jiný koníček, předchází negativním jevům mezi mládeží, jako jsou kriminalita a užívání drog. Oblibě muzicírování vycházejí vstříc i knižní nakladatelství a na našem trhu je nebývalý výběr zpěvníků, podle kterých si mohou zpívat známé melodie úplní začátečníci i pokročilí.


Nakladatelství Fragment už několik let vydává zpěvníky určené právě pro takový druh muzicírování. Každý je věnovaný jednomu autorovi nebo autorské dvojici a obsahuje okolo padesáti písní, které redaktoři považovali za největší hity. Výběr autorů je v souladu se současným comebackem hudebníků, ale neopomíjejí ani stálice tohoto žánru. A tak se ve zpěvnících objevují autoři jako Jiří Suchý a Jiří Šlitr, o jejichž kvalitách a dlouholeté oblíbenosti není pochyb. Jejich písně nás provázely za socializmu a dokázaly přežít i materialisticky zaměřenou porevoluční dobu. Trochu mladší dvojice ze zpěvníků od Fragmentu tvoří Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák. I přes problematickou kvalitu písní z poslední doby, které působí jako výsledek pásové výroby, patří Elektrický valčík, Hajný je lesa pán nebo Holubí dům mezi skvosty, které nám vždy pozvednou náladu. Závažnější charakter mají skladby dvojice Petr Hapka a Michal Horáček a určitě uspokojí ty, kteří mají raději hloubku spojenou s dramatem a teatrálností. Janu Nedvědovi se podařilo svými jímavými a trochu unylými  songy uchvátit srdce nejednoho děvčete a leckterý průměrný kytarista, předvádějící se u táborového ohně, jim vděčí za nějaké to letní dobrodružství. Ve zpěvníku najdeme nejen jeho staré, dnes téměř zlidovělé skladby, ale i několik novějších. Naprostým kontrastem k Janu Nedvědovi je zpěvník Ivana Mládka. Jeho humor, který se blíží až nonsensu, je nenapodobitelný, a přestože zdobil nejednu televizní estrádu, kterými jsme opovrhovali, jeho vtípky dodnes při mnoha příležitostech citujeme. Mládkův Jožin z bažin okouzlil nejen Čechy, ale nedávno i Poláky. Zpěvník Karla Kryla by se dal nazvat učebnicí nedávné historie. Určitě by bylo užitečné, kdyby rodiče dětem, které chtějí Krylovy písničky hrát, přiblížili dobu, kdy vznikaly, a co jeho texty znamenají. Mimo tyto zpěvníky byli ještě vydáni folkaři Wabi Daněk a Pavel Dobeš.

Součástí každého zpěvníku je krátký medailónek autora a přehled kytarových akordů, které ulehčí hru hlavně tam, kde autor použil méně obvyklých hmatů.  Kvalitní vydání knihy v tvrdých deskách je ale na škodu věci. Ta se při hraní se neustále zavírá a je poměrně těžká. Některé notové zápisy jsou původní, jako například písně Suchého a Šlitra, jiné jsou upraveny Antonínem Burdou. Úpravy jsou kvalitní a nedochází ke změně charakteru skladby, i když se zjednodušení samozřejmě vyhnout nelze. V některých případech, zejména ve zpěvníku Suchého a Šlitra, by bylo přínosné, kdyby byl u jednotlivých skladeb uveden interpret a z jaké hry či filmu je. Je také škoda, že se většinou uvádí pouze metronomické tempo, ale v dnešní internetové době není problém si píseň naposlouchat z nějakého zdroje typu „youtube“, což u složitějších písní, jaké píše třeba Petr Hapka, je téměř nutnost.

Zpěvníky z nakladatelství Fragment jsou na velmi dobré úrovni. Dobře poslouží pro zpívání u táboráku, ale také při výuce hudební výchovy na základních školách. Mají své místo i na základních uměleckých školách - při hudební nauce, ale i při individuální výuce. Lze je použít na hodinách sólového zpěvu, kytary i flétny, klavíru nebo keyboardu a řady dalších. Ze zpěvníků lze studovat jak zpěv z listu, tak základy hudebního doprovodu podle kytarových značek, což poslouží jako základ pro studium elementární harmonie.

Knihy Zpěvník Ivan Mládek, Zpěvník Karel Kryl, Zpěvník Petr Hapka Michal Horáček, Zpěvník Jaroslav Uhlíř Zdeněk Svěrák, Zpěvník Jan Nedvěd, Zpěvník Jiří Suchý Jiří Šlitr vydalo nakladatelství Fragment

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení