Recenze: Knihy pro dospělé

Intelektuál ve veřejném prostoru

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
intelektual

Mnozí lidé se zabývají otázkou sebeidentifikace. Jednou z možností, kterak se vypořádat s realitou, je stát se intelektuálem. Co je vlastně ten podivný přívlastek intelektuál a co to znamená jím být, řeší tento výbor aktuálních úvah a statí.

knihaEditor Petr Hlaváček, potomek básníka Karla Hlaváčka a historik, shromáždil různorodé pohledy politologů (Rupnik, Barša, Pehe), sociologů (Gabal, Petrusek), filosofů (Šiklová, Bělohradský, Horyna) i exaktních vědců (Komárek, Cílek) a vytvořil celistvý sborník reflektující nejen vytyčený problém. O tom svědčí i jedna část rozhovoru Mileny Bartlové s Janem Sokolem, kde druhý jmenovaný odpovídá: „Jazyk je primárně komunikační prostředek, a tedy se musí normovat, aby neztratil sdělnost. Děti se ve škole musí naučit mluvit spisovně a nemůžou mluvit každý svým autolektem, jak jsme zvyklí doma, protože bychom si nerozuměli. Kdybyste spočítala přechodníky u Boženy Němcové, jsou skoro všechny „špatně“. Jungmann je vymyslel geniálně, ale tak akademicky, že přechodníky vymřely. Tak jako vymřela latina, když se jí ujala klasická filologie….“

To nejhodnotnější, o čem se z tematických publikací (a také životopisů) dočítáme, není většinou samotný předmět bádání, ale jednotlivé historické a předmětové kontexty. V naší publikaci jde o ony zmíněné veřejné prostory. Nemáme zde na mysli záchodky či kavárny. Ale dostáváme se do nedaleké doby komunismu, nacismu a vzdálenější doby osvícenské a renesanční až k Platónovi a Sókratovi. Otevírají se nám nové pohledy na dějiny, společnost, poznáváme nové názory a vidění minulosti očima aktuálních myslitelů. Hledáme odpověď na základní lidskou otázku „Co je realita?“ pomocí teoretických analýz. Samotný pojem intelektuál zůstává však bez konotace. Intelektuál není apriori dobrý nebo špatný, vždy záleží na konkrétním jedinci. Svou úlohu ve společnosti má a jde jen o to, jakým způsobem a jakými prostředky ji zastává.

O tom, zdali by měl „náš člověk“ raději zůstat za oponou a udržet si tak klid pro své bádání a psaní, nebo vystoupit veřejně a stát se angažovaným, můžete zapřemýšlet společně s českými intelektuály na čtyřech stech stranách esejistického materiálu.


Knihu Intelektuál ve veřejném prostoru. Vzdělanost, společnost, politika vydalo nakladatelství Academia

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení