Recenze: Knihy pro dospělé

Letopisy královské komory v novém kabátě

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
detail

Nová kniha Vlastimila Vondrušky Osmanský tábor vzhledově zcela nezapadá do řady výtisků s názvem Letopisy královské komory. Přesto do této řady kniha patří. S oblíbenou řadou detektivních příběhů z renesance ji spojuje nejen hlavní hrdina - písař královské komory Jiří Adam z Dobronína, ale především autorův styl, který čtenáře okamžitě vtáhne do děje a přiměje ho odložit knihu až když spolu s Jiřím Adamem a jeho pomocníkem Petrem odhalí vraha.


knihaV novém svazku spadajícím do řady "letopisů" nakladatelství Moba vsadilo nejen na jeden delší příběh - v předchozích svazcích byly vždy příběhy dva, popř. tři. Především však Moba zvolila nový design knihy, zcela odlišných od předchozích dílů. Podtitul Letopisy královské komory jsou umístěny na knize drobným písmem v horní části knihy. Čtenářovu pozornost tudíž zcela upoutá především název - Osmanský tábor a motiv klíče. Celkový design knihy je velmi povedený a řekla bych, že i mnohem poutavější, než předchozí díly "letopisů". Čtenář, který předchozí knihy nezná, si jej ani nemusí spojit dohromady a sáhne po knize, jako po samostatném historickém románu s detektivní zápletkou, což byl zřejmě i účel nakladatelství. Výhodou je to, že knihu mohou zakoupit i čtenáři, kteří si zatím žádný z předchozích dílů "letopisů" nezakoupily a nyní zjistí, že se může jednat o stejně napínavé a lákavé příběhy - podobné, jako nabízí Osmanský tábor. Po přečtení už je čtenář jen krůček od toho, přečíst i předchozí díly a ucelit si příběhy Jiřího Adama z Dobronína v jeden.

Nevýhodu vidím v tom, že jelikož autor psal příběh Jiřího Adama z Dobronína - tedy postavy, kterou už ve svých předchozích příbězích popisoval, je čtenář, který předchozí díly nečetl takřečeno "hozen do vody". Není žádné vysvětlení, jak se Jiří Adam stal písařem, jeho pomocníka bakaláře Petra poznává čtenář až v průběhu příběhu a Petrova Rozárka, coby bývalá nevěstka je zmíněna jen velmi okrajově. Není to nic, co by knize ubíralo na kvalitě! Autor zručně provádí čtenáře příběhem a rychle ho vtáhne do děje, takže čtenář toužící po odhalení vraha, ani nepostřehne, že hlavní postavy vlastně tak úplně nezná. Díky, tomu, že se zde autor nevěnuje příliš zasvěcováním čtenáře do života a prostředí hlavních postav, může se plně věnovat zápletce a dobře napsaným dialogům, stejně jako popisu Budína pod vládou osmanského bejlerbeje.

A o čem vlastně příběh je? O dávném tajemství jednoho šlechtického rodu spojeném se smrtí českého krále Ludvíka Jagellonského. Jiří Adam je pověřen královnou Annou, aby se zúčastnil české výpravy do Budína a pokusil se vypátrat, kam se poděl český šlechtic Vratislav z Perštejna. Pátrání, které se zdá zpočátku neřešitelné, se pomalu začne rozmotávat jako klubko vlny. Pomůže mu v tom kromě pomocníka Petra i přítel z mládí, kterého nepotká úplnou náhodou. Astrolog Fajsal pracuje pro sultána Sulejmana a má za úkol potlačit vzbouření budínského bejlerbeje. Ač to tak z počátku vůbec nevypadá, jeho úkol souvisí se zajatcem, kterého bejlerbej ukrývá a který je zřejmě oním šlechticem, kterého Jiří Adam hledá. Jak celý příběh dopadne, neprozradím. Doporučím však zvědavým čtenářům, aby novou knihu Vlastimila Vondrušky určitě přečetli. Jde totiž opravdu o hodně. O životy mnoha členů šlechtické výpravy, o čest a ve hře je mimo jiné i svatoštěpánská koruna!

Knihu Osmanský tábor vydalo nakladatelství Moba

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení