Recenze: Knihy pro dospělé

Kniha malého formátu a velkého obsahu – Fousek do kapsy

1 1 1 1 1 (3 hlasů)
ruka

Někdy má člověk pocit, že je na veškerou tíhu světa sám. Doma ani v práci se nedaří a okolní svět se chová, jako kdyby se všichni zbláznili. Pak je třeba naladit se na veselejší notu a zkusit se rozhlédnout po okolí jinýma očima. Takovým dobrým rádcem, jak vidět své okolí, je Josef Fousek. Optimista, který dokáže trefit vždycky hřebíček na hlavičku a nešvary mocných i ty naše vlastní pěkně práská satirickým bičem, až to sviští.

 

knihaKnižní klub vydává nový výbor Fouskovy tvorby – knížku Fousek do kapsy. Soustřeďují se v ní texty a fotografie z let 1969 až 2012. Černobílé snímky ukazují na obyčejný život. Nejsou retušované, dámy jsou zdobeny „životem“ a pánové si na nic nehrají. Jde o dokumenty doby. K nim se pěkně vinou texty, z nichž některým je už hodně let. Přesto platí stále – jsou nadčasové!

Myslím, že většinu veršů a satirických šlehů budete znát – z divadel, klubů, rozhlasových vln či obrazovky. Josef Fousek je se šarmem sobě vlastním sděluje posluchačům a divákům. Některé kousky vyšly již v předchozích knížkách.

Co ještě napsat? Už asi víc slov není potřeba, lépe bude uvést několik ukázek a slova autorova – ty představí knihu mnohem výstižněji než mé další pochvalné věty:

Josef Fousek o sobě (z přebalu knihy):
„Jsem narozen v Rybách a nikdy jsem nevstoupil do žádné politické strany. Chci být nezávislý. Tím se mi cesta za kumštem prodloužila, ale na stará kolena je o moji práci zájem. To hřeje mé opravené srdce. Je příjemné, když člověk nedělá svou práci zbytečně a může svobodně sdělovat své myšlenky ostatním. Doufám, že to tak bude i dál.“

Josef Fousek nám:

Z PÍSNĚ MORALISTY
Zavedl bych opět v Česku
Pětadvacet na zadek
Pranýře a palečnice
Aby tu byl pořádek
Čím výše by padouch seděl
U zlatého koryta
Tím větší by od klacku měl
Na prdeli jelita

„Pro analfabeta je Památník národního písemnictví sběrnou starého papíru.“

CO BYLO, TO BYLO
Zapomněl mnohé tenhle lid
A otvírá zpět vrátka
K moudrosti cesta dlouhá je
A paměť? Ta je krátká

„Ředitel, který se obklopí servilními kretény, vytváří filiálku zoologické zahrady, oddělení opic.“

EPITAF
Nenávidím anonymy
Proto pravdy kousek
Epigramy pro vás napsal
Z Kladna Pepik Fousek
Nehledejte v jiných chyby
Ty máme jen v sobě
Češi, ti jsou k sobě hodní
Teprve až v hrobě
(Fousek, J. Fousek do kapsy. Praha: Knižní klub, 2013)

Fousek do kapsy je příjemné, jiskrné čtení – před spaním, po ránu, na cestách, u vody – prostě všude tam, kde potřebujete nalít životního optimismu a občas prásknout bičem okolí i sebe sama. 

Knihu Fousek do kapsy vydalo nakladatelství Knižní klub

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení