Recenze: Knihy pro dospělé

Z učitelky nymfomanka

1 1 1 1 1 (1 hlas)
k

Smlouva s Adamem (Učitel lásky) je prvotina české autorky, která zůstává skrytá pod pseudonymem Jitka Volfová. Jde o první díl z plánované vícedílné série. Jak napovídá anotace knihy, jde o Padesát odstínů… po česku. Knihu vydalo nakladatelství Mladá fronta.


kV knize je vykreslen rok sexuálního zasvěcování mladé učitelky, jež plná naivity a okouzlení doposud nepoznaným světem postupně podléhá otci svého žáka. Autorka zároveň barvitě vykresluje i rodinné vztahy a milostné příhody jejích dvou kamarádek.

Děj knihy začíná v měsíci březnu, kdy hlavní hrdinka Eva vtrhne do kavárny jako velká voda. Tam ji už netrpělivě čeká Helena se Šárkou, její dvě spolužačky z gymnázia, které si padly do oka už v prvním ročníku. Pak se dlouhou dobu neviděly, avšak přátelství je to hluboké, proto se opět začaly scházet první středu v měsíci na „babinci“ v této kavárně.

Eva po maturitě vystudovala pedagogickou školu a nyní už třetím rokem vyučuje na základní škole. Helena žije s manželem Romanem, se kterým má dvouletou holčičku Denisu, takže je zatím na mateřské dovolené. Šárka už také pracuje a žije s přítelem Filipem v podnájmu. Chtěla by děti, ale z jednoho platu se žít donekonečna nedá. Filip totiž už delší dobu nemá práci.

Ihned co Eva dorazí do kavárny, oznamuje Heleně se Šárkou, že dnes do školy přivezl Dominika jeho tatínek. Eva se zamilovala na první pohled. A ani rozvedenému Dominikovu otci není paní učitelka lhostejná. Eva se od Dominika dozvídá, že táta se jmenuje Adam a že řídí nějakou firmu. Začíná si myslet, že je osud svedl dohromady. Adama okouzlila Eva tak, že ji zve pod záminkou zjistit, jak to jde Dominikovi ve škole, na kafe. Eva přijímá. A přijme i jeho další pozvání na večeři. Teď už věří oba, že to nebyla náhoda, že se poznali. Jak se bude jejich vztah vyvíjet dál, jak to šetrně hodlají oznámit Dominikovi, kterého Eva učí, a jak spolu uzavřou smlouvu, se dozvíte v tomto erotickém románu, který bude mít další pokračování.

První díl plánované trilogie má přes čtyři sta stránek, přesto se kniha čte jedním dechem. Knihu bych zařadila do „oddechové“ literatury, když budete chtít po práci přijít na jiné myšlenky. Nad tím, jak udělá ředitel firmy z nezkušené učitelky doslova divošku, se můžete i pobavit. Jaké myšlenky budou Evu přepadat třeba ve škole, aby v soukromí „stačila“ svému partnerovi a aby ho nenapadla nevěra, budete nevěřícně kroutit hlavou. Kniha vypráví o tom, jak se z poslušné ženy stává nymfomanka, která nakonec dokáže v posteli zahrát téměř jakoukoliv ženu, takže si její partner připadá, že má pokaždé nějakou jinou. Skutečně Eva docílí toho, že jí Adam nezahne? Jenomže příběh je i plný žárlivosti. Jak se žije s přehnaně, možná lépe řečeno nemocně, žárlivým protějškem? Ustojí jejich vztah, nebo ihned při první krizi ztroskotá? Nechte se překvapit v knize nazvané Smlouva s Adamem. A jaké další pokračování si pro nás autorka připraví, zůstává zatím tajemstvím.

Než se stačil rozhodnout, přišla ve čtvrtek další obálka. Jakmile ji uviděl v hromádce ostatní pošty, myslel, že se mu zastaví srdce. Rychle obálku roztrhnul rukou, tentokrát se ani nezdržoval hledáním nože. Obálka obsahovala jen jednu jedinou fotografii. Nebyla moc kvalitní, ale přesto na ní bylo jasně rozeznatelné prostředí jakési kavárny a Eva, jak ji drží za ruku nějaký mladý muž a zřejmě naléhavě na ni mluví. Co jí asi tak může říkat, v tom měl Adam jasno. Zavřel oči a napočítal do dvaceti, ale i kdyby počítal až do sta, nepomohlo by mu to, nezvladatelný vztek s ním přímo lomcoval.    
(VOLFOVÁ, J.: Smlouva s Adamem (Učitel lásky). Praha: Mladá fronta, 2013.)

Knihu Smlouva s Adamem (Učitel lásky) vydalo nakladatelství Mladá fronta
 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení