Recenze: Knihy pro dospělé

Co se stane, když do přítomnosti zasáhne Golem?

1 1 1 1 1 (1 hlas)
detail

Vojtěch Steklač je známý především díky příběhům holešovické party Boříka, Aleše Čendy a Mirka, ale věnuje se také jakýmsi krimi příběhům pro děti. O to víc pak překvapí kniha Golem z nakladatelství Egmont, podepsaná jeho jménem. Co kniha – rovnou trilogie!

Shodným znakem je nejen hrdina všech tří knih – Martin Nováček a jeho tajemný přítel, ale především trojice elixírů z doby císaře Rudolfa II. O tom, jak se dostaly do 21. století, vypráví hned první díl s příznačným názvem Golem. Zjevení této postavy z pražských pověstí se zcela zákonitě stává ústřední událostí, od které se později odvíjí všechno důležité. Nemám na mysli jen problémy, které to Martinovi způsobí (i když, konec dobrý, všechno dobré), ale také skoro zločinný hon za elixíry – lásky, moudrosti a jakýmsi tajemným, o kterém však nikdo netuší, k čemu slouží. V úvodní knize se se všemi hojně experimentuje a dojde tak pochopitelně k nejedné napínavé scéně.

knihaTolik alespoň v prvním díle. Druhým z nich – poněkud nezáživně – stále prochází elixír lásky, se kterým je nemálo problémů. O to zajímavější a napínavější je poslední díl s nic neříkajícím názvem Golem se vrací. Pochopitelně se stále týká alchymie a elixírů vůbec, ale po prvních dvou tu neštěkne ani pes. Skoro jako by vůbec neexistovaly. O to důležitější role připadá samozřejmě poslednímu, nejtajemnějšímu, o kterém ještě donedávna nikdo nevěděl, k čemu slouží.

Dvě nejdůležitější postavy jsem už naznačila. První z nich je Martin Nováček. Na první pohled obyčejný středoškolák, který se ale během dobrodružství s Golemem a elixíry změní k nepoznání. Druhou z nich je sám Golem. S Martinem se seznámí podivnou náhodou a vnese mu do života pocit bohatství (který středoškolák si zve dívky do hotelu Hilton?). Zachrání tím sice rodinné finance, ale přesto jsou s panem doktorem Golemem neustále problémy.

V neposlední řadě je potřeba také zmínit Martinovy rodiče nebo učitele dějepisu na gymnáziu, které přesto nenapadne ani stopa podezření, když jim syn představí Golema. Když nic jiného, takové jméno musí zaujmout. Později do děje také zasáhnou čtyři Martinovy osudové ženy – či spíše dívky: Jitka, Renáta, Johana a Ester. Nejsou jen předmětem jeho milostné touhy, ale zároveň se o nich dá mluvit jako o spojce mezi kladnými a zápornými hrdiny trilogie.

Kromě zmínky v prvním díle o malostranském domě obývaném rodinou Nováčkových, se čtenář nemá pořádně šanci dozvědět, kde se děj odehrává. Z některých náznaků se dá odvodit, že půjde o hlavní město Prahu, ale přesto má čtenář dost prostoru popustit uzdu své fantazie.

Jméno ilustrátora je snadné odhadnout už z obrázku na titulní stránce. Není jím nikdo jiný, než Jaromír F. Palme. Přestože v knize jako takové ilustrací moc není (a navíc jsou „jen“ černobílé), nesou jeho jasný rukopis a text zajímavě doplňují. Pouze občas má čtenář pocit, jako by mu trochu vnucoval podobu té či oné postavy, ale to se dá u ilustrací poměrně snadno odmyslet.

Ukázka z knihy:

„Vedeš divný řeči. Proč by mě, a třeba i Golema, chtěl Pig zabít?“
(…)
„Docela jednoduše. Fior vás dva chce taky zabít. A to samý, co chce Fior, chce přece taky Pig.“
„Fior mě a Golema chce zabít?“
„Mám to z první ruky. Znám totiž člověka, kterýho si na to najal.“
„Kdo je ten člověk?“
„Já se teda hrozně nerad chlubím, ale ten člověk jsem já.“
(Steklač, V.: Golem se vrací. Praha: Egmont, 2005. s. 15.)

Knihu Golem se vrací vydalo nakladatelství Egmont

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení