Recenze: Knihy pro dospělé

Pověsti z Chrudimi a okolí

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
kostel

Mlynář Martin Koreček napsal knihu Pověsti nejen Chrudimské. Knížka je plná pověstí z Chrudimi, ale i nedalekého okolí. Vydalo ji nakladatelství OFTIS.

 

knihaHlavním hrdinou je Filip Šťáhlavský, který nás provází celou knihou. Seznamujeme se i s jeho nynější přítelkyní Danielou, které vypráví nejrůznější pověsti z města Chrudimi a blízkého okolí. Jeho posluchači jsou ale i jeho kolegové z práce, jeho bývalá spolužačka a kamarádi nebo i pan učitel. Filip se také zmiňuje, jak se k tomuto koníčku – sbírání pověstí – dostal.

„Jak jste vlastně začal s těmi pověstmi? Je to velice zajímavý koníček.“
„Víte, že jste první, který se mě na to ptá. Ale odpověď je snadná. Začalo to, když jsem byl na vojně. Sloužil jsem v Rožmitále pod Trenčínem, což je městečko nedaleko Příbrami, ale to vy určitě víte. Měl jsem tam funkci řidiče kuchyně a velitele mně dělal rotmistr Koňadra, říkali jsme mu Sýkorka nebo zkráceně Siky. Jednou, když jsem s ním měl službu, mně povídal, že je rodilý Příbramím a pochopitelně mně vykládal o svém městě a mimo jiné i jednu pověst. Podle té pověsti stojí město Příbram na místě, kde si dávali závod anděl s čertem…“
(KOREČEK, Martin: Pověsti nejen Chrudimské. Ústí nad Orlicí: OFTIS, 2012.)

Vyprávění o Příbrami se Filipovi natolik zalíbilo, že začal pátrat po dalších.

Pověst dvacátá devátá vypráví o strašidle v chrudimském kostele. Filip vypráví tuto pověst panu učiteli. Je o chrámovém kostelníkovi, který se spoustu let staral o gotický kostelík. Kostelník zkontroloval kostel, zhasnul, zamknul, pomodlil se a odešel. Trpěl však nespavostí. Každou noc přibližně okolo jedenácté hodiny vycházel do ulic Chrudimě a kochal se nočním klidem.

Tak tomu bylo i v noci toho dne, ač se něco změnilo. Kolem jedné v noci se šel projít. Prošel své oblíbené trasy a nakonec zamířil ke kostelu. Při pohledu na kostel zůstal stát. Kostel totiž svítil a zářil jako o bohoslužbě. Domníval se, že zapomněl zhasnout, tak vstoupil dovnitř a najednou se rozprostřela všude kolem tma. Kostelník se vyděsil a vyběhl ven. Když nad dumal, napadlo ho, zda nevyděsil zloděje. Ale nic nechybělo.

Spravil o všem tedy děkana. A dohodli se, že půjdou na obchůzku už o půl jedné. Jeho záře opět osvětlovala celé náměstí. Vešli dovnitř a spatřili bílé osvětlenou klečící postavu, která se modlila k bohu. Postava neklečela na zemi, ale vznášela se. Poznali v něm zakladatele salvátorského kultu a bývalého děkana Václava Samuela Hattaše. Proč se zjevoval v kostele, se nikdo nikdy nedozvěděl. Jisté je, že po společné motlitbě se Samuel Hattaš v kostele již neobjevil.

Kniha Pověsti nejen Chrudimské obsahuje šestatřicet pověstí z Chrudimi a nejbližšího okolí. Dozvíme se O kapucínovi, O Kacafírkovi, o Libuši a Přemyslovi, o Perníkové paní, O pardubickém koni či O kýchajícím duchovi. Martin Koreček je dobrým vypravěčem, u pověstí se nudit nebudete. Naopak dozvíte se mnoho zajímavého. O černobílé ilustrace se postaral Radek Steska.

Martin Koreček – (* 1979) se narodil a žije v Chrudimi. Vystudoval střední učiliště potravinářské v Chrudimi a střední školu potravinářskou v Pardubicích. Nyní pracuje jako mlynář v menším automatickém mlýně nedaleko města Chrudimi. Rád sbírá lidové citáty a pověsti z Chrudimska a je také vášnivý cykloturista. Publikoval v periodikách a literárních almanaších. Píše i texty k písním, které do svého repertoáru zařadila punkrocková kapela N. V. Ú.

Knihu Pověsti nejen Chrudimské vydalo nakladatelství OFTIS

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení