Recenze: Knihy pro dospělé

Konspirační teorie z pera Vlastimila Vondrušky?

1 1 1 1 1 (3 hlasů)
il

Tajemství, které znají pouze zasvěcení. Pět vesnic se stejným jménem. Pět dívek se stejným jménem. Pět vladyků se stejným jménem. A jedno bratrstvo, které neváhá vraždit, aby své tajemství uchránilo před vnějším světem. Že vám to něco připomíná? Tohle není upoutávka na světový bestseller ve stylu Dana Browna. Tohle je česká detektivka ze středověku z pera oblíbeného autora Vlastimila Vondrušky.


knihaTaké vás zmátl můj úvod? I já jsem byla velmi překvapená, když jsem začala Vondruškovu knížku číst. Nese název Strážce boleslavského mysteria, a přestože to není úplná novinka, jistě stojí za představení. Hlavním hrdinou je opět oblíbený vyšetřovatel Oldřich z Chlumu, prokurátor krále Přemysla II. Otakara. Pomocníky jsou panoš Ota ze Zástřizlí a velitel Oldřichovy družiny Diviš. Pro čtenáře Vlastimila Vondrušky nejsou hlavní postavy nic neznámého, a proto nemá smysl je blíže představovat.

Podívejme se však, čím je tento román tak výjimečný. Děj zavádí čtenáře do středověkých Čech, do okolí hradu Bezdězu, který Oldřich pro krále spravuje. Žije na něm se svou ženou Ludmilou a jejich malým synkem. Zdánlivý klid naruší brutální vyvraždění nedaleké vsi Tajná, které přežije mladá žena s blond vlasy a se jménem stejným, jako má Oldřichova choť. Ludmila z Tajné se ocitne v životním ohrožení a tak se spolu se svým milým Věnkem schovává před vrahy. Když už je situace neúnosná, vzpomene si Věnek na přátelství s panošem Otou a rozhodne se ho požádat o pomoc.

Rozbíhá se mnoho podivných událostí, které se zdají stále více zamotané a nemají žádné východisko. Ota do podivného případu zapojuje Oldřicha a postupně zjišťuje některé informace i král. Oldřich si však není jistý, na čí straně Přemysl II. Otakar vlastně stojí. Pustí se proto do pátrání velmi opatrně. Místo odpovědí nalézá další a další otazníky. Ukazuje se, že Věnkova Ludmila z Tajné není jediná. A ani ves s názvem Tajná, není jen jedna. Proč tomu tak je? A co má jejich tajemství společného s tajným bratrstvem a s knížetem Václavem? O čem věděl Kosmas, když psal svou kroniku?

Oldřich se vydává po stopách zločinců a zjišťuje, že se motá v bludném kruhu, odkud cesta vede buď ke králi, nebo k církvi. Je mu jasné, že se pohybuje na velmi tenkém ledě, ale již není návratu. Ohrožen je i život jeho ženy a syna. Vondruška v tomto románu proměňuje Oldřicha v téměř moderního hrdinu, který pátrá po pravdě ve starých kronikách, hledá ztracené kapitoly Kosmovy kroniky a pergameny, které by dokázaly skutečný původ Věnkovy Ludmily. Je možné, aby vražda svatého Václava proběhla z jiného důvodu, než je všem známo? A byl skutečně Boleslav jeho bratr?

Vlastimil Vondruška sice psal román - fikci, vycházel však ze skutečných údajů a fakt, které jsou dnes historikům známa. Využívá nejen historické, ale také archeologické a antropologické výzkumy a rozehrává konspirační teorii, které se dá v jeho podání velmi snadno podlehnout. Jeho postavy se stávají součástí čtenářova života, jsou vtipné, živé a rozdmýchávají emoce. Kniha Strážce boleslavského mysteria se čte velmi snadno, kdo chce, může pátrat spolu s Oldřichem a hledat pravdu, kdo nechce, stačí, když se nechá vést stránku po stránce a užije si chvilky oddechového čtení.

Ve srovnání s jinými Vondruškovými detektivkami, kde je hlavní postavou královský prokurátor Oldřich z Chlumu, je Strážce boleslavského mysteria jedna z nejlepších.

Spojuje romantický příběh, vtipné dialogy, napětí, tajemství i záhadu českých dějin. Odložte proto na chvíli Dana Browna a ostatní autory bestsellerů a poznejte, že i v českých vodách se dá ulovit velmi zábavná kniha, která naplní vaše očekávání.

Knihu Strážce boleslavského mysteria vydalo nakladatelství Moba

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení