Rozhovory

S Jitkou Lamplotovou o fantastickém světě draků, kouzelníků a především o knihách

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
autor

Současná literatura pro děti, mládež i dospělé přináší mnoho příběhů z fantastických světů, kde se pohybují víly, kouzelníci, elfové, draci a jiné bytosti, které byste v reálném světě nenašli. Nechtěla bych v tuto chvíli podtrhovat práce největší a nejčtenější, jako jsou Eragon, Pán prstenů nebo Harry Potter, ostatně v rozhovoru na ně trochu řeč přivedeme. Tyto knihy, z nichž většina se již dočkala své filmové podoby, v podstatě nastavily laťku hodně vysoko. Mnoho nově vznikajících knižních počinů proto – a mnohdy nezaslouženě – zůstává v pozadí. Nechybí jim literární kvalita, nápad, akce, ale především marketingová podpora. Podívejme se spolu s mladou západočeskou autorkou Jitkou Lamplotovou, jak taková fantasy kniha vzniká. Kde autor bere inspiraci? Jestli jeho postavy jsou čistě smyšlené, nebo zda se inspiruje ve svém okolí? A konečně, jaké to je, vydat svou vlastní knihu v dnešní době?



autorJitka Lamplotová vydala svou knižní prvotinu Drago v nakladatelství Nová Forma. Je to přesně jedna z těch knih, kterým chybí marketingová podpora, ale autorka to bere s nadhledem. Je pro ni důležité především psát a vytvořit na papíře nový příběh. Ale dost už řečí, pojďme se zeptat autorky samotné, jak se vůbec dostala ke psaní?

Jste autorkou fantasy knihy o mladém kouzelníkovi, který se vydává splnit důležitý úkol. Jak Vás vůbec napadlo psát právě fantasy příběh?

Miluju fantasy příběhy v každém směru a už v dětství se mi honilo hlavou plno bláznivých nápadů, takže vlastně nebylo o čem přemýšlet.

Čerpáte inspiraci v podobných knihách? Co ráda čtete?

Inspirovalo mě mnoho tematicky podobných knih a filmů. Čtu ráda prakticky cokoliv, ale fantasy vede na plné čáře. Zbožňuju Pána Prstenů, Eragona, Hru o trůny, Harryho Pottera atd.

Jak jste se dostala ke psaní?

Ve škole mě hodně bavilo psát slohy, a to především na volné téma. Na základní a střední škole jsem se se spolužáky věnovala psaní do školních časopisů. Už na základce jsem se svojí kamarádkou rozepsala příběh, který skončil zahrabaný někde v hlubinách jejího starého počítače… Tohle všechno vedlo ke zrodu mnoha nápadů na příběhy a později i k jejich realizaci.

Vraťme se k hlavní postavě Vašeho románu. Proč právě Drago? Jak tato postava vznikala?

Proč Drago? No… prostě Drago. Miluju draky a Drago s nimi má hodně společného, tak možná proto. Nemůžu však jednoznačně říct, proč jsem zvolila tohle jméno. Drago se vyvíjel dlouho, už někdy od roku 2007, a nápad přišel u vínka po jedné návštěvě kina.

To je zajímavý okamžik pro zrod hlavního hrdiny takového příběhu. Zajímalo by mě, co to bylo za film?

Byla jsem na filmu Harry Potter a Ohnivý pohár.

A co ostatní postavy? Berete si pro ně inspiraci ze svého okolí – popisujete osoby kolem sebe, nebo vymýšlíte úplně nové – originální postavy, které by člověk v reálném světě nepotkal? Nemyslím tím samozřejmě kouzelnické schopnosti hlavních hrdinů, ale spíše charaktery, chování, rozhovory …

Všechny postavy z příběhu mají něco málo z reálného světa kolem mě, ale mají také svůj originální charakter. Jsou to vlastně takoví kříženci reality a fantazie.

Ztotožňujete se s nějakou svou románovou postavou vy osobně? Je v příběhu nějaká Jitka Lamplotová se svými lidskými vlastnostmi, ale se schopností kouzelníka?

Nemůžu říct, že bych se úplně ztotožňovala s nějakou konkrétní postavou. Spíš je to tak, že všichni v té knize jsou trošku mnou ... Jejich nálady jsou často nálady mé, stejně tak moje starosti jsou i jejich ...

Pro koho je vlastně román Drago napsaný? Směřujete spíše k dospělé skupině čtenářů, k mládeži nebo k dětem? Osobně bych jako čtenář Draga viděla jeho přínosnost pro skupinu náctiletých čtenářů, ale třeba má příběh nějaké skryté poselství i pro ostatní čtenáře.

Drago je především pro mládež, nebo chcete-li pro náctileté, ale nevidím důvod, proč by si ho nemohli přečíst i dospělí, pokud mají rádi fantasy. Draga četla i moje babička a údajně se jí líbil.

Podívejme se teď spolu trochu na problematiku vydání románové prvotiny. Jak jste vlastně postupovala, když jste se rozhodla svůj román vydat? Hledala jste vhodného nakladatele, nebo jste rovnou zvolila možnost vlastní investice do vydání knížky v nakladatelství Nová Forma, kde kniha vyšla?

Původně jsem chtěla oslovit nakladatele, ale nenašla jsem odvahu (to jsem celá já), proto jsem se nakonec rozhodla pro vlastní investici a Novou Formu. Ale s další knihou už odvaha bude a přijde na řadu nějaký nakladatel.

Ptám se proto, že mnoho nových autorů je nakladateli odmítáno jen proto, že přichází s prvotinou, u které není jasné, zda se bude dobře prodávat. Někdy dochází k tomu, že text, u kterého se předpokládá dobrá prodejnost, dostane přednost před literárně mnohem kvalitnějším počinem. Jak to cítíte vy?

Hodně podobně. Mladí spisovatelé s prvotinou mají často malou šanci, ale to by jim nemělo brát odvahu to zkoušet. Důležité je, jestli je psaní baví.

V úvodu jsem se zmínila o problematice špatné marketingové podpory. Díla zahraničních autorů jsou upřednostňována před českými, což může způsobit nižší prodejnost českých děl. Děláte něco pro zviditelnění své knížky? Můžou vás čtenáři potkat třeba v nějaké knihovně nebo literární kavárně u autorského čtení?

Snažím se o propagaci své knihy, ale sama vím, že je to málo. Pár plakátů o knize viselo po Přešticích, snažím se šířit přes známé, ale pravda je, že se sama pořádně neumím prodat. Chystám se oslovit některé západočeské knihovny a informovat je o své činnosti, popřípadě jim nabídnout knihu k odkupu.

Román Drago je tedy vaším prvním vydaným textem. Když přihlédnu k současnému hitu – psaní trilogií, tetralogií apod., dočká se Drago svého pokračování?

Drago je opravdu prvním vydaným, ale asi už čtvrtým napsaným příběhem. Rozhodně nápad na pokračování mám, ale pořád váhám s jeho realizací. Vzhledem k tomu, že se teď věnuji jiné knize, budu mít čas o tom popřemýšlet.

Rozumím tomu dobře, že skutečně píšete novou knihu? Prozradíte nám, alespoň v obrysech, o čem bude? Nebo je to zatím tajemství?

Ano, píšu novou knihu. Zatím je děj jejího příběhu tajemstvím, ale prozradím, že nebude chybět láska, nenávist, napětí a dobrodružství.

Co více dodat? Snad jen to, že pokud jste knížku Drago ještě nečetli, tak se do ní určitě pusťte. Přestože jsme s autorkou došly k názoru, že je psána především pro náctileté čtenáře, určitě zaujme i čtenáře starší. Jedná se totiž o krásný příběh plný silného přátelství, lásky, ale také nenávisti a boje dobra se zlem. A pokud někdo z Vás stále váhá, zda po této knize sáhnout, přečtěte si recenzi na našem webu…

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení