
Když děti odejdou z domu, odzvonilo rychlému vaření a stresu v kuchyni a přišel čas rozvinout lásku k jídlu a vaření jako takovému. Tak to tvrdí autorka této kuchařky, Petra Davidová, která právě tímto netypickým – nebo snad nadmíru typickým – způsobem přišla k nápadu nejen si začít vaření užívat, ale také se stát foodblogerkou. Kniha na sebe nenechala dlouho čekat…
Ráda začnu od konce, tedy od celkového hodnocení, protože mi to prostě nedá. Je to kniha, která nikoho neurazí, může pouze a jen potěšit a nadchnout! Najdete tu totiž ve stejné míře staré dobré české recepty, dělané s takovou láskou a nadšením, že jistě autorce odpustíte, že takovou kopračku už umíte. I když, kdoví, jestli ona do ní nepřidává něco, co ji ještě vylepší! Najdete tu také recepty netypické, lehce exotické, třeba hned jako první vás v salátové sekci vítá salát s tuňákem na způsob tataráčku. Nikdy jsem to nejedla, ale děkuji pěkně, v tuto chvíli na to mám celkem chuť! A takto bych mohla pokračovat pořád dokola!
Objevování chutí jako koníček
Autorka se netají tím, že ráda cestuje a že její vášeň pro objevování nových chutí a vůní je stále vytříbenější. A tak tu najdete třeba thajský salát s pomelem a já se přiznám, že šoupnout do toho pořádnou hrst krevet vyžaduje pro místního suchozemce opravdu notnou dávku odvahy! Na druhou stranu opět tu je ten vtíravý pocit, že při pohledu na tu krevetu ležící na kokosem poprášeném plátku pomela s chilli a rybí omáčkou, najednou mám myšlenky na to, je-li šťavnatější ta krevetka, nebo to pomelo, a jak to vlastně chutná dohromady!
Jednoduše řečeno – obohatíte tím každého!
Protože ten, kdo miluje klasiku, najde i tu svou. Ten, kdo miluje jiné kultury a nové recepty, najde jich tu také mnoho. Jedno i druhé se v těch nádherných 84 receptech neuvěřitelně prolíná, že jsem jako čtenářka neměla ani na chvíli pocit, že by se celé to cestování z Čech až do Asie nějak mezi sebou pralo. Navíc tu najdete i cukroví pro psy a pár vánočních tipů. A co je úplně nejlepší, autorku najdete na jejím blogu, instagramu i facebooku a tam je vám plně se svým mlsáním k dispozici. Není nad interaktivního autora!
Máte chuť? Klasika, kachna na pomerančích, ukázka je vybrána z postupu:
Kachní prsa očistěte, osolte, opepřete a orestujte z každé strany na sádle, aby se zatáhla. Vložte do pekáčku, podlijte šťávou ze dvou pomerančů, posypte nakrájeným česnekem a posekaným tymiánem. Pečte v zakrytém pekáči v předehřáté troubě na 180 °C hodinu a půl. Podlijte vínem a pečte další hodinu, přidejte pokrájený fenykl a filátka ze dvou pomerančů, odkryjte a pečte dalších 10 minut, než kůže na prsou chytí barvu a udělá se křupavá kůrčička.