Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Petra Davidová – Kitchen & the City

1 1 1 1 1 (1 hlas)
Kitchen & the City

Když děti odejdou z domu, odzvonilo rychlému vaření a stresu v kuchyni a přišel čas rozvinout lásku k jídlu a vaření jako takovému. Tak to tvrdí autorka této kuchařky, Petra Davidová, která právě tímto netypickým – nebo snad nadmíru typickým – způsobem přišla k nápadu nejen si začít vaření užívat, ale také se stát foodblogerkou. Kniha na sebe nenechala dlouho čekat…

 

Ráda začnu od konce, tedy od celkového hodnocení, protože mi to prostě nedá. Je to kniha, která nikoho neurazí, může pouze a jen potěšit a nadchnout! Najdete tu totiž ve stejné míře staré dobré české recepty, dělané s takovou láskou a nadšením, že jistě autorce odpustíte, že takovou kopračku už umíte. I když, kdoví, jestli ona do ní nepřidává něco, co ji ještě vylepší! Najdete tu také recepty netypické, lehce exotické, třeba hned jako první vás v salátové sekci vítá salát s tuňákem na způsob tataráčku. Nikdy jsem to nejedla, ale děkuji pěkně, v tuto chvíli na to mám celkem chuť! A takto bych mohla pokračovat pořád dokola!

Objevování chutí jako koníček
Autorka se netají tím, že ráda cestuje a že její vášeň pro objevování nových chutí a vůní je stále vytříbenější. A tak tu najdete třeba thajský salát s pomelem a já se přiznám, že šoupnout do toho pořádnou hrst krevet vyžaduje pro místního suchozemce opravdu notnou dávku odvahy! Na druhou stranu opět tu je ten vtíravý pocit, že při pohledu na tu krevetu ležící na kokosem poprášeném plátku pomela s chilli a rybí omáčkou, najednou mám myšlenky na to, je-li šťavnatější ta krevetka, nebo to pomelo, a jak to vlastně chutná dohromady!

Jednoduše řečeno – obohatíte tím každého!
Protože ten, kdo miluje klasiku, najde i tu svou. Ten, kdo miluje jiné kultury a nové recepty, najde jich tu také mnoho.  Jedno i druhé se v těch nádherných 84 receptech neuvěřitelně prolíná, že jsem jako čtenářka neměla ani na chvíli pocit, že by se celé to cestování z Čech až do Asie nějak mezi sebou pralo. Navíc tu najdete i cukroví pro psy a pár vánočních tipů.  A co je úplně nejlepší, autorku najdete na jejím blogu, instagramu i facebooku a tam je vám plně se svým mlsáním k dispozici. Není nad interaktivního autora!

Máte chuť? Klasika, kachna na pomerančích, ukázka je vybrána z postupu:

Kachní prsa očistěte, osolte, opepřete a orestujte z každé strany na sádle, aby se zatáhla. Vložte do pekáčku, podlijte šťávou ze dvou pomerančů, posypte nakrájeným česnekem a posekaným tymiánem. Pečte v zakrytém pekáči v předehřáté troubě na 180 °C hodinu a půl. Podlijte vínem a pečte další hodinu, přidejte pokrájený fenykl a filátka ze dvou pomerančů, odkryjte a pečte dalších 10 minut, než kůže na prsou chytí barvu a udělá se křupavá kůrčička.


Kitchen & the City
Autor Petra Davidová
Nakladatelství Grada
Místo vydání Brno
Rok vydání 2017
Vydání 1.
Počet stran 224
ISBN/EAN 978-80-271-0114-6
Ediční řada Zdraví a životní styl

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení