Aktuality

Ostravské výstaviště ožilo. Na Černé louce proběhl knižní festival

1 1 1 1 1 (11 hlasů)
5

Ve dnech 11. a 12. března 2022 po dlouhých dvou letech otevřelo výstaviště Černá louka své brány do světa všech příznivců knižní tvorby. Probíhal zde knižní festival, který se v této podobě, tedy s doprovodným programem, poprvé konal v roce 2019. Setkání se spisovateli a jinými osobnostmi mezi stánky s knihami bylo po době plné zákazů a omezení jako balzám na duši.

 

Je sobota 12. března 10.00. Před halou výstaviště na Černé louce v Ostravě se tvoří dlouhá řada lidí. Právě se otevírají dveře do výstavního pavilonu. Všichni se napůl usmívají, napůl jsou vážní. Vedlejší  vchod totiž slouží jako centrum pro lidi z Ukrajiny, které z jejich vlasti vyhnala válka. Střetávají se tady nejrůznější emoce – lítost, soucit, strach, očekávání… Lidé, kteří čekají na festival, svou radost nemohou prožít naplno, přesto je vidět, že se těší, až nasají tu pravou knižní atmosféru.

 

Vyzkoušejte umění knižní vazby nebo kaligrafie

Stánky velkých i méně známých nakladatelství už praskají ve švech a pohyb kolem nich připomíná mraveniště, doprovodné zvuky zase včelí úl. Dospělí si nadšeně povídají a nakupují knížky. Na jiných stanovištích mohou děti i jejich rodiče zkusit vyrobit ornamentální japonskou knižní vazbu. Kdo zvládne navléknout nit do jehly, může si odnést vlastnoručně svázanou nepopsanou knížku. Hned vedlejší stánek nabízí možnost proniknout do tajů krasopsaní, tedy moderní kaligrafie. Malými štětcovými fixy si zájemci mohou napsat své jméno či jiný nápis. A ten, kdo chce mít dílo kompletní, vyrobí si u vedlejšího stolu ještě záložku. Čtecí nebo herní koutek – to jsou další milá místa, kde může kdokoliv aktivně vyplnit čas například při čekání na besedu nebo jiný program. A pokud by někdo uvítal odpočinek spíše pasivní, není nic lákavějšího než krásně servírovaná káva a lahodný zákusek z místní kavárně.

 

 

Halina Pawlowská a Heidi Janků všem rozproudily krev v žilách

Hlasitá zkouška reproduktorů na pódiu Českého rozhlasu Dvojky oznamuje, že se v poledne na stage chystá moderátorka a autorka mnoha povídek Halina Pawlowská s živým vysíláním svých Omeletek. „Dnes nesedím doma v obýváku, ale zdravím vás z Knižního festivalu v Ostravě. Tolik knížek mě popravdě děsí. To je konkurence…,“ zahajuje ve svém stylu show, jejímž hostem je dnes zpěvačka a ostravská rodačka Heidi Janků. Obě dámy si povídají o cestování, hudbě, vztahu k četbě a Halina vše doplňuje svými vtipnými veršovanými bonmoty a originálními myšlenkami. „Heidi, víš, proč je více spisovatelek žen než spisovatelů mužů? (…) No protože nemají chlapy a v těch knihách se jim pěkně pomstí. Kdo píše detektivky, je přímo zamorduje,“ řekne naprosto vážně a v tu chvíli už publikum slzí smíchy a na okamžik zapomene na chmurné myšlenky. Atmosféru pozitivně doplní svým zpěvem Heidi Janků. Publikum tentokrát tleská a pohybuje se do rytmu.   

 

 

Svět záhad a nevyjasněných tajemství představuje Arnošt Vašíček 

symboly1Po humoristickém vstupu následuje mysteriózní program. Na pódium přichází další rodák z Ostravy, český spisovatel a záhadolog Arnošt Vašíček, kterého můžeme znát také díky scénářům k televizním trilogiím Ďáblova lest nebo Ztracená brána. Okamžitě vtahuje diváky do svého světa plného záhad a paranormálních jevů. Dnes vypráví především o hradě Zvíkově, jenž se nachází nad vodní nádrží Orlík. Jedním z témat tohoto povídání je tajemná věž Markomanka. Upoutá na první pohled, neboť se ostře vymyká ostatní architektuře zámku. A kdo ví, možná je v ní ukrytý svatý grál. Dále se na projekčním plátně objevují zvláštní malby interiéru zámku. Autor poukazuje například na neobvyklé ztvárnění tří mudrců, kteří se přišli poklonit Ježíši, a srovnává je s ostatními tradičními obrazy. „Proč je místo Baltazara vyobrazena plavovlasá žena? A proč má nádobu jinou, než jaká byla obvyklá pro myrhu?“ vznáší nezodpovězené otázky autor desítek mysteriózních knih. Mnoho a mnoho dalších nevyřešených tajemství bylo součástí prezentace Arnošta Vašíčka.

 

 Ostravští návštěvníci opět nezklamali

Přestože je ostravský knižní festival mezi knižními veletrhy menší akcí, dýchá svou osobitou – nebo jak by ostravští řekli – razovitou atmosférou. Program hodnotí účastníci převážně pozitivně,  byl letos opravdu pestrý a aktuální. V pátek proběhly besedy na téma svobody slova na sociálních sítích nebo jak rozpoznat pravdu a lež v médiích, autorské čtení bylo tematicky zaměřeno proti vojenské agresi. Nechyběly ani programy pro školy. Ze známých tváří jmenujme ještě například herce Norberta Lichého, který se letos stal tváří celého festivalu, nebo spisovatelku Markétu Lukáškovou. Zkrátka v Ostravě to opět bylo fajne. 

 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení