Aktuality

Česká vlna nakladatelství Host

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

 

 

Česká vlna 23 se konala v zajímavém prostředí pražských Kasáren Karlín. Pozoruhodné je, že celodenní akci dokázalo nakladatelství pokrýt výhradně svými autory a zájem byl tak masivní, že vstupenky byly v předprodeji velmi brzy vyprodány. Lákadlem byla sleva 25% na knihy i možnost nechat si je podepsat přítomnými spisovateli. Pokud mohu posoudit, mizely svazky z pultu ve velkém množství. Ostatně – brzy budou Vánoce.

Program byl koncipován jako diskuze dvou spisovatelů, kterou řídil jeden moderátor. Vedle hlavního sálu se odehrávaly paralelně další programy věnované (nejen) sci-fi, fantasy a poezii. Hned na úvod měli návštěvníci možnost sledovat vystoupení Radky Denemarkové a Bianky Bellové moderované Mirkem Balaštíkem. Bylo sice věnované knihám Čokoládová krev (Radka Denemarková) a Transfer (Bianca Bellová), ale probírala se různá témata. Mimo jiné zaznělo, jak nedoceněná je role překladatelů. Obě autorky patří k těm, které jsou velmi často překládány, samy se také této činnosti věnují, takže dokážou posoudit, jak je tato práce, pokud se má dělat kvalitně, náročná.

Alena Mornštajnová a Petra Klabouchová se sešly pod sjednocujícím titulkem Podoby zla. O knize Les v domě se toho napsalo hodně a do diskuze, kterou odstartovala jedna kritika, chtěl svým názorem přispět každý. O knize Petry Klabouchové U severní zdi se tolik nemluvilo, ale skrývá neméně silný příběh. Vtipné poznámky autorky, jimiž často pobavila publikum, příkře kontrastovaly s ponurým obsahem jejího textu.

Malí lidé na vlnách dějin – to bylo společné téma knih Markéty Hejkalové a Alexandra Staffy. Markéta Hejkalová sice zpočátku podotkla, že maršál Mannerheim, hlavní postava její knihy Století na vlnách, nepatří zrovna k malým lidem, nicméně heslo tohoto literárního setkání všichni berou s rezervou. To ústřední hrdina románu Násilí, kterou napsal Alexander Staffa, představuje typického zástupce malých lidí. Proto byl i přístup k historickým faktům, pojícím se k těmto postavám, u obou autorů odlišný.

Na České vlně vystoupilo ještě mnoho dalších autorů, jejich seznam může čtenář nalézt zde. Pro čtenáře znamenal festival možnost setkat se se svými oblíbenými spisovateli, nechat si podepsat knihu, zeptat se jich na to, co chtějí vědět. Autor se tak stává bližším člověkem, ne cizincem, schovaným za svým dílem. Několik poznámek při takových vystoupeních může pro některé čtenáře znamenat jiný pohled na knihu nebo poznání, jak rozdílné může být vnímání stejného textu různými lidmi.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení