Aktuality

Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

1 1 1 1 1 (3 hlasů)
5

V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

 

 

Knihy, fotbal, zpěv a pečení? To je pestrý páteční festivalový koktejl 

festival1Je pátek a festival právě začíná. Přes vstupní turnikety výstaviště Černá louka proudí davy lidí, aby včas ukořistili dobré místo. Na stage Českého rozhlasu Dvojky po úvodní besedě Markéty Bolfové totiž začíná živé vysílání Blízkých setkání, které dnes uvádí oblíbená herečka a moderátorka Stardance Tereza Kostková. Jejím hostem je populární spisovatelka Nina Špitálníková, která zaměřuje svou pozornost na Korejskou lidově demokratickou republiku a mimo jiné také aktivně bojuje za ženská práva. Dnes představuje připravovanou knížku Tota lítá, jejíž hlavní myšlenou je to, že totalita není mrtvá, ale potřeba stále „lítat“ a usilovat o to, aby nepřišla znovu k moci. 

 

Jeviště Českého rozhlasu  má dnes velmi různorodý program. Po Blízkých setkáních se na něm vystřídali mladí autoři young adult literatury a populární zpěvák Jan Bendig  v doprovodu novinářky  Jitky Štichauerové, jež napsala Honzovu biografii Hvězdný příběh, který nekončí. Jan Bendig povídal o svých úspěších i smutných momentech svého života. Neváhal seskočit z pódia a komunikovat s fanoušky přímo, osobně a přátelsky. Přestože jej trápila rýma, mohli si s ním nakonec všichni krátce zazpívat.

 

Blíží se patnáctá hodina, je čas se rychle občerstvit, dát si výbornou kávu nebo limonádu všemožných příchutí a už do křesel na jevišti usedá známá fotbalová legenda s autory nové vzpomínkové knihy Antonín Panenka – Legenda z Ďolíčku.

„Nikdy jsem nechtěl, aby o mně vyšla knížka (…) Měl jsem podmínku, že o sobě nebudu psát sám, ale budou to vyprávět druzí,“ říká tvůrce nezapomenutelného vršovického dloubáku hned v úvodu a dále pokračuje různými zážitky z dlouholeté fotbalové kariéry. Pro mladé fotbalisty či fanoušky bylo jistě velmi zajímavé zamyšlení nad srovnáním podmínek, v nichž hráli fotbalisté Panenkovy generace a ti současní. Díky sportovním novinářům Václavu Tichému a Zdeňku Pavlisovi jsou tyto a mnohé další myšlenky zvěčněny v nové knize, která vyšla k příležitosti 75. narozenin Antonína Panenky. 

 

Sladkou tečkou sobotního programu Českého rozhlasu tvoří pekař a cukrář Josef Maršálek, jehož nejnovější kniha Čokoláda zaujala nejednoho kulináře nejen tím, že váží přibližně 3 kg. Josef ale nevypráví jen o pečení. Jeho velkým koníčkem je cestování, proto není nic zvláštního, že dnes do Ostravy přicestoval až z Francie. Seznámil tedy diváky mimo jiné i s francouzskou kuchyní a dodává: „Lidi, cestujte, otevře Vám to oči. Znám hodně lidí, kteří cestují, a ti si nikdy na nic nestěžují. A pak znám takové, co sedí doma a neustále si na něco stěžují.“ Svým milým projevem vzbuzuje  všem úsměv na tváři, diváci mají spoustu dotazů a v dlouhé řadě na podpis je neodrazuje ani gong, který nekompromisně avizuje konec dnešního programu. 

Také ostatní stage měly v pátek plno. Hned zrána mohly základní školy využít program Kompletní průvodce digitálním světem, povídat si o práci novinářů, o tolik rozšířených dezinformacích a umělé inteligenci. Dalšími žhavými tématy byly horory, poezie či aktuální politická a společenská situace. Není v lidských silách účastnit se všech programů, přestože všechny nabízejí lákavá témata. 

 

Na scéně jsou současné české spisovatelky nebo Dáda Gondík v Omeletkách

Na vlnách sobotního programu se jako první houpe nejslavnější český mořeplavec Richard Konkolski. Podává svědectví o svých dobrodružných plavbách, ale i o podpoře, kterou mu poskytla jeho žena. Pokud někdo besedu nestihl, může si o všech jeho rekordech, útrapách i boji o život přečíst v knize Být první.

 

Další známou tváří je Petra Dvořáková, autorka silných příběhů, jak jsou Dědina, Sítě, Vrány nebo Zahrada. Vypráví o svých bouřlivých krocích v „devadesátkách“, kdy se rozhodla vstoupit do kláštera, o překonávání nemoci svého syna, ale sděluje také úsměvné příhody, a  dokonce prozrazuje a vysvětluje několik zásad tvůrčího psaní. Zda je všechny využila v nové knížce Pláňata, se mnoho čtenářů brzy dozví. Knížky drží při besedě v rukou a jistě využijí možnosti nechat si knížku podepsat. 

 

Největší účast mají tradičně Omeletky Haliny Pawlowské přenášené živě do éteru. Hostem je dnes muzikant, herec, zpěvák a moderátor Dalibor Gondík, který plavným krokem vyskočí na pódium, znervózní a po chvíli ve svém stylu podotkne: „Já musím rozhlasovým posluchačům říct něco, co nevidí. Tady je o osm set lidí víc, než se sem vejde.“ Bouřlivý smích uvolní atmosféru přímého přenosu. Příjemný a nenucený rozhovor nám o Daliborovi prozrazuje, co má rád, co nejraději dělá a také, jaký má vztah k četbě – považuje ji za nečinnost, a proto moc vášnivým čtenářem není.

 

 

Co do počtu diváků jsou v těsném závěsu za Omeletkami současní autoři Arnošt Vašíček a Alena Mornštajnová. Arnošt Vašíček je jako ostravský rodák se svými záhadami na festivalu stálicí. Výklad o záhadách dokáže okořenit jemným humorem. Alena Mornštajnová vypráví o svých literárních začátcích a o rozdílu mezi mladou začínající autorkou a pozdní debutantkou, dále se rozhovor zaměřuje na poslední knížku Les v domě, která měla trochu komplikovaný start, ale čtenáři si k ní cestu přesto nacházejí. 

 

Pátý ročník Knižního festivalu nabídl pestrou škálu zážitků

Tyto besedy a mnoho dalších tvořily celkový  obraz pátého Knižního festivalu v Ostravě. Svým nabitým programem se určitě mnohokrát trefil do chuti všech účastníků. Čtenáři si odnesli nejen knížky a drobné dárečky, ale především spoustu zážitků ze setkání se svými oblíbenými autory, nebo naopak mohli poznat ty méně známé. 

 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení