Aktuality

Vyhlášení cen Magnesia Litera 2014

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
autor

V úterý 8. dubna 2014 byly vyhlášeny ceny Magnesia Litera. Na ČT Art jste mohli sledovat přímý přenos ceremoniálu i následující krátkou diskuzi o zákulisí volby vítězů jednotlivých kategorií, kterou vedl Josef Chuchma.

 

Literu za prózu si odnesl Emil Hakl za svou knihu Skutečná událost vydanou nakladatelství Argo. Na stránkách našeho magazínu si můžete přečíst nejen recenzi knihy (zde), ale i rozhovor s jejím autorem (zde).

Mladá autorka Kateřina Rudčenková si odnesla Literu za poezii za svou sbírku Chůze po dunách vydanou nakladatelstvím fra.

V kategorii Litera za knihu pro děti a mládež zvítězili Ondřej Buddeus a David Böhm za knihu Hlava v hlavě (nakladatelství Labyrint).

Průvodce protektorátní Prahou Jiřího Padevěta (nakladatelství Academia), vítězná kniha kategorie Litera za literaturu faktu,vyvolala úsměvnou diskuzi, zda by místo "průvodce" neměl být v názvu použit termín "místopis".

Litera za nakladatelský čin náleží v tomto roce nakladatelství Paseka za velkolepý projekt Velké dějiny zemí Koruny české, za nímž stojí majitel nakladatelství Mgr. Ladislav Horáček. O tomto projektu chystáme podrobnější článek.

Náročná kniha maďarského prozaika Pétera Esterházyho Harmonia caelestis přinesla Literu za překladovou knihu Robertu Svobodovi. Vydalo nakladatelství Academia.

Cenu DILIA Litera pro objev roku si vybojoval Jan Trachta za knihu Tichý dech vydanou nakladatelstvím Paseka. I recenzi této knihy si můžete na stránkách VašeLiteratura.cz přečíst (zde) a zajímavý je i rozhovor s autorem (zde).

Kosmas Cena čtenářů byla udělena Zdeňku Svěrákovi a jeho knize Po strništi bos.

Foto: Magnesia Litera - Jakub Hněvkovský

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení