Aktuality

Jak se daří komisaři Servazovi?

1 1 1 1 1 (1 hlas)
il

Tuto otázku dostává Bernard Minier často od svých čtenářů na autogramiádách k nově vydanému románu Kruh z bestsellerové série s komisařem Servazem.


ilNejznámější autor současné francouzské detektivní tvorby to zmínil na akci, pořádané pod záštitou Francouzského institutu pod názvem Čtení nás baví aneb o francouzské detektivce s Bernardem Minierem. Čtenáře jsme již s tímto spisovatelem na našich stránkách seznámili a o chystané akci informovali v článku Hvězda francouzské krimi se chystá do České republiky - Aktuality - Aktuality - Vaše literatura.

Na začátku setkání byla zmíněna známá francouzská detektivní škola, která je v posledních letech poněkud ve stínu severských autorů. A právě Bernard Minier se dokázal v této konkurenci výrazněji prosadit. Jeho první román Mráz s kriminalistou Martinem Servazem zaznamenal velký úspěch a čekalo se, zda autor dokáže navázat na úspěch své prvotiny i v druhém díle této krimisérie. Děj dalšího případu se odehrává v poklidném městečku v Pyrenejích, kde kdosi rozpoutal smrtící hru. Hlavním podezřelým je syn Servazovy bývalé lásky z místní univerzity, komisař se proto musí ponořit do hlubin své minulosti, aby mohl případ vyřešit.

Jsem šnek, co jede na kafe,“ označil se pan Minier, a uvedl, že první knihu Mráz psal při práci tři roky, novinku Kruh osmnáct měsíců. Hlavního hrdinu svých detektivních románů popisuje autor jako kultivovaného člověka, kterému by však lépe vyhovoval svět konce dvacátého století.  „Napadlo mne, že bych postavy hlavních hrdinů lépe přiblížil čtenáři prostřednictvím hudby, kterou mají rádi, a Martinovi jsem vybral skladatele Gustava Mahlera,“ řekl Minier.

ilDále uvedl, že výrazným tématem jeho románů je násilí, které je bohužel nedílnou součástí života, stejně jako třeba láska. Snaží se však psát tak, aby násilí bylo pro čtenáře odpudivé a odsouzeníhodné. Zmínil se také o tom, že je mu přisuzován politický aktivismus a kritika politického prostředí, ale podle jeho názoru spisovatel nemá za úkol hledat řešení problémů politického systému, má pouze pokládat ty správné otázky, nastavovat zrcadlo době.

Slova se pak ujal překladatel Jiří Žák. Vyjádřil potěšení z příležitosti pracovat na překladech Minierových úspěšných knih. Vyzdvihl, že dialog v knize Kruh (ale i v ostatních autorových textech) je komunikační proces, který posouvá čtenáře dál v ději. Na slova chvály reagoval autor konstatováním, že pan překladatel o jeho knize krásně mluví, skoro jako kdyby ji sám napsal.

Bernard Minier informoval posluchače také o své nejnovější knize, k napsání ho inspirovala aféra Snowden, která přinesla nový fenomén současnosti – ztrátu soukromí. Román situoval do San Franciska. I tato jeho kniha vyjde v dohledné době v České republice. A jak to bude dál s komisařem Servazem? Nemusíme se obávat, teď se k němu vrátil, takže se dočkáme i třetího dílu této mrazivé série.

Bernard Minier působil příjemně, vtipně a s nadhledem mluvil nejen o svých knihách a se zájmem naslouchal také čtení svého textu v pro něj „exotickém“ jazyce v podání herců Dejvického divadla, Jany Holcové a Pavla Šimčíka. Přece jenom ale působil trošku unaveně, proto mě zajímalo, jaký je program spisovatele na turné.

Co by nám řekl kalendář Bernarda Miniera o úterý 10. listopadu 2015?
8:30    Snídaně
10.00 – 11.00     Rozhovory s novináři
12.00 – 13.15     Oběd
14.15 – 15.35     Rozhovory s novináři, natáčení medailonku
16.00 - 17.00      Autogramiáda
17.15 - 18.00      Odpovědi na otázky
18.30 - 20.00    Čtení nás baví aneb o francouzské detektivce s Bernardem Minierem
20.30 –     Večeře

Setkání s francouzskou detektivkou skončilo, hosté si odnesli novotou vonící knihu Kruh s podpisem autora a očekávání, jaký bude ten druhý případ komisaře Servaze. A také pocit, že čtení nás opravdu baví i díky akcím, jako byla tato.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení