Komiksy

Slavní hrdinové v hávu moderna

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Už jste o tom slyšeli? Komiksové nakladatelství Crew se rozhodlo vydávat nový časopis Ultimate Spider-Man a spol., který sám Jiří Pavlovský nejčastěji spojuje se slovem super. Vystupují v něm totiž jen samí známí superhrdinové, kteří pomocí svých supervlastností bojují proti superpadouchům. Alespoň tak je tento magazín, vydávaný jednou za dva měsíce, prezentován v předmluvě k prvnímu číslu.

 

komiksČasopis je založen na marvelovské sérii Ultimate, která znovu oživuje staré známé, jako je Spider-Man, Fantastic Four nebo X-Meni. Současní komiksoví tvůrci, např.  Brian Michael Bendis, Warren Ellis nebo Mark Millar, si vzali na paškál klasiku světových komiksů, kterou se rozhodli přetvořit po svém. Vznikl tak nový komiksový svět, který se zakládá nejen na novějším grafickém zpracování, ale i na modernizaci prostředí (postavy konečně mohou vesele užívat mobilní telefony, Facebook apod.) a narážkách na současné reálie. Ukázkou této snahy o zpřístupnění starých komiksů novodobému čtenáři může být následující ukázka z příběhu o Fantastic Four, v níž si postava Ben Grimm, změněná v kamenného obra, stěžuje na věznění ve výzkumném centru:

„Jsem tu pořád v karanténě. Domů můžu volat jen jednou týdně. Moje máma z toho šílí.“
„Jo jo. Doktor Storm říká, že New York pořád není připravený na velkýho kamennýho chlápka.“
„Lady Gaga může chodit po ulicích a já musím zůstat uvnitř?“


Stan Lee a Jack Kirby by se asi hodně divili, co dělá nějaká popová hvězda v jejich komiksu. Jen doufejme, že se už jmenovaný Jiří Pavlovský, hlavní překladatel Crew, nerozhodne nahradit některá méně známá jména reálnými postavami z našich končin (abychom se v komiksu ještě nedočkali Karla Gotta). Ale myslím si, že to je lichá obava, takže směle přejděme k obsahu prvního čísla.

Jak už napovídá název časopisu, bude úvodní příběh věnován postavě Spider-Mana. Ten je stejně jako v originálu představen jako plachý kluk, který je tak trošku smolař, a proto si ho dobírají méně inteligentní spolužáci. Na rozdíl od původního komiksu se však tvůrci Ultimate rozhodli pro několik změn v základním ději. Tak především pan Osborne, později hlavní protivník pavoučího muže, od počátku ví, že se s Peterem něco děje, proto jej nechá sledovat svými poskoky. Změnu prodělala i krásná Mary Jane, která se tu stává šprtkou, nebo Peterův strýc a teta, kteří zázračně omládli. 

il


V názvu časopisu je poměrně důležitý dovětek a spol. Už bylo naznačeno, že magazín bude čtenářům přinášet i příběhy o dalších skvělých hrdinech, v případě prvního čísla to jsou Fantastic Four. Na rozdíl od předešlého komiksu (nebo spíše jeho kratičkého úseku končícího, jak jinak, v nejnapínavější chvíli) zde není hlavní zápletka vyprávěna od počátku. Důvodem je fakt, že nakladatelství Crew prvních šest sešitů z řady Ultimate vydalo už dříve pod názvem Ultimate Fantastic Four: Zrod, tudíž by bylo zbytečné znovu čtenářům nabízet něco, co už měli možnost si zakoupit. Ty, kteří si knihu dosud nesehnali, mohu alespoň potěšit tím, že základní děj z předchozích dílů je shrnut v krátkém úvodu, takže snadno pochopíte následující vyprávění. To je tu zaměřeno na vyrovnání se hlavních postav s vlastním přerodem v superhrdiny, též na proměnu chlapce Victora Van Damma v podivnou kreaturu mající místo masa a kostí kov, který se mu patrně zaryl i do srdce. To je totiž natolik ledové a plné záští, že se rozhodl poslat na své přátele smrtící hejno mechanického hmyzu...

il


Přiznávám se, že jsem k převyprávěným komiksům, které jsou všem notoricky známé, přistupovala s nedůvěrou. Přece jen se mi vybavovala slova jako plagiátorství, přiživování se na slávě již ozkoušených příběhů apod. Má nedůvěra se ale brzy změnila v úžas, nakolik mohou současní komiksoví mágové vytvořit příběhy tak chytlavé pro moderního čtenáře a navíc pomocí pár změn ukázat starý komiksový svět ze zcela nového úhlu pohledu. Smekám tak před odvahou nakladatelství Marvel, které se nebálo čtenářům nabídnout dosud neozkoušený produkt, jakýmUltimate jsou. Jsem také ráda, že se nakladatelství Crew rozhodlo pro vydávání dvouměsíčníku, který si podle mého názoru brzy získá řadu příznivců mezi českými čtenáři.

Komiks Ultimate Spider-Man a spol. vydalo nakladatelství Crew

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení