Komiksy

Hrátky, pařby, konzole

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Máte rádi počítačové hry? Nebo herní automaty? Pokud ano, pak je právě pro vás určen první díl nové stripové série, kterou nedávno představilo českému čtenářstvu nakladatelství Crew. Zmíněná série nese název Kid Paddle a hned první kniha s podtitulem Ďábelské hry svědčí o tom, že půjde o vtipné čtení pro čtenáře bez věkového rozdílu.



komiksHlavním hrdinou je malý kluk, jehož světem jsou hry. A to ne v podobě legendárních kuliček a ďolíku nebo karet, ale přímo v podobě digitální. Kid Paddle je totiž úplně zblázněný do videoher, ať už hraných doma ve svém pokoji na milované herní konzoli nebo provozovaných v partě ostatních podobně pošahaných kamarádů ve veřejných hernách.

Hlavní postava může vyvolat rozporuplné emoce. Čtenáři hledající v četbě nějaké ponaučení nebo morální podtext by se měli této řadě raději vyhnout. Kid Paddle je totiž obrazem všech raubířů, kteří neustále prudí své okolí, nejvíc starší sestru a otce. A na učitele pohlíží jako na největší zlo svého života. Hlavním cílem komiksu totiž není nastolit před čtenáře nějaké filozofické otázky nebo vyvolat v něm pocit krásna, ale jen pobavit. Ono jen bych ale spíš měla napsat do uvozovek, protože právě komika, z černobílých stripů čišící na každé stránce, je jednou z nejsložitějších disciplín nejen komiksové tvorby.

Všechny postavy vystupující v prvním dílu se zatím přestavují jen letmo. O Kidově rodině víme snad jen tu podrobnost, že jeho otec pracuje na ministerstvu (nikoliv jako výrobce videoher, jak by si to malý nezbeda přál). Jinak jde zatím jen o archetypy; v rozličných situacích spjatých vždy s Kidovou vášní projevují své základní vlastnosti, další detailnější informace možná prosáknou na povrch v dalším pokračování.

Už je vám tedy jasné, že hlavní hrdina bude oblíbený hlavně u klukovské části čtenářstva. Komiks dozajista prorazí u mladších čtenářů, kteří se v Kidovi zhlédnou. Vždyť který kluk by dnes nestrávil alespoň nějakou tu hodinku týdně u hraní počítačových her! Oblíben bude i u starších čtenářů, na které dýchne nostalgie při pohledu na některé starší hry, jež Kid hraje. 

A já, přestože jsem ženského pohlaví a hrám jsem neholdovala tolik jako někteří jiní, musím smeknout před tvůrci komiksu. Pobaví se u něj skutečně každý, ať už patříte mezi pravé pařmeny nebo nikoliv. 

Komiks Kid Paddle 1: Ďábelské hry vydalo nakladatelství Crew

il

il

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení