Recenze: Recenze knih

Pojďme spolu na ryby

1 1 1 1 1 (7 hlasů)
il

Chodíte rybařit? Ne? Nevadí. Přestože kniha Michala Šandy Oskarovy rybářské trofeje pojednává o rybách a rybaření, má v sobě potenciál zaujmout i odpůrce tohoto sportu nebo ty, jimž je naprosto lhostejný. Beletrie tuto schopnost má, vždyť ani Ota Pavel nenapsal Jak jsem potkal ryby pro rybáře.


knihaOskar je zapáleným rybářem, rybolov miluje s intenzitou a nadšením dospívajícího chlapce. Těší se, že si o prázdninách skvěle zachytá, ale má smůlu - onemocní angínou. Místo vody a ryb ho čeká postel a antibiotika. Stonat o prázdninách, co horšího může být? Naštěstí je zde svět fantazie, v něm si můžeme vysnít cokoliv, co nás napadne, jeho hranice si určujeme jen my sami. Oskar se v tomto světě ocitne a začne lovit ryby přímo doma. Na koberci, v hodinách, v příborníku, zkrátka kde se dá, či v tomto případě spíše kde se nedá.

Oskarovy rybářské trofeje doplňují bohaté ilustrace Jana Dungela, posouvající knihu na naprosto jinou úroveň ve dvojím směru. Nyní už záleží jen na čtenáři a na jeho již zmíněné fantazii, aby určil, co ve skutečnosti drží v ruce. Může to být prostá krátká novela nebo dokonce povídka o klukovi Oskarovi. Může to ale také být nádherná dárková kniha, kterou je radost listovat, s potěšením obracet stránky, cítit v prstech kvalitní papír a vnímat barvu a vůní obrázků. Do třetice jde o stručnou encyklopedii určenou začínajícím rybářům. Najde v ní obrázky lovných ryb našich vod, způsoby jejich lovu, popis potřebného náčiní, dokonce i Rybářský řád.

Můžeme se jen dohadovat, s jakým záměrem knihu její autor Michal Šanda psal, zda tvořil beletrii, nebo přesáhl do oblasti encyklopedií. Malou nápovědu najdeme na zadní straně přebalu, v textu čtenáři sděluje, že právě on je tím vášnivým rybářem, který by lovu nejraději věnoval všechen svůj volný čas. Dovoluji si tedy odhadnout, že si Michal Šanda Oskarovy rybářské trofeje napsal pro radost. Radost má blízko k humoru, jeho zdrojem je hra - s příběhem i jednotlivými slovy. Michal Šanda rád používá hříčky typu Oslo / osel, miláčku / neříkej mi láčku. Slovní ekvilibristika v jeho podání nepůsobí křečovitě ani prvoplánově, naopak mile, rozpustile a příjemně. Autor svým příběhem stvořil malý soukromý magický svět. Ne snový, i když by se to na první pohled mohlo zdát. Sny se s realitou neprolínají, Oskarovy ryby ano. Snové ryby by si rodina k večeři nedala.

Oskarovy rybářské trofeje je zdařilá kniha psaná očividně s láskou k přírodě, rybám i k jejich lovu. Žijeme v době, kdy existuje sportovní rybolov, lov, při kterém se nezabíjí. Michal Šanda o sobě píše, že ryby, které uloví, pouští zpět. Zážitek nezkalený smrtí. Stejný je i dojem při čtení Šandovy knihy - dobrý pocit nejen z krásy pod vodní hladinou, ale i z probouzející se lásky, která Oskara potkává. Text končí ve chvíli, kdy se cit teprve začíná rozvíjet, v okamžiku vzrušujícího příslibu.

ŠANDA, Michal. Oskarovy rybářské trofeje. 1. vyd. Praha: Novela bohemica, 2014. ISBN 978-80-87683-38-5.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení