Vaše Literatura - Literatura pro všechny!

Uvolnit se a získat energii

detail

Jednou jsme v životě dole a jednou nahoře. Po každé krizi přichází nový začátek. Abychom jej zvládli snadněji, existuje mnoho metod a technik, jimiž si můžeme pomoci. V knize 15 nejlepších metod, jak pomoci sám sobě – Od zklidnění dechu po sílu vděčnosti od Susanne Marx se dozvíte, jaká technika je vhodná pro jaký problém a jak nejlépe ji použít.

V tomto malém rádci najdete poprvé na jednom místě ty nejlepší metody z východní i západní tradice. Všechny jsou snadno použitelné a mají silný a okamžitý účinek.

knihaV knize je každá metoda krátce představena a pak popsána formou praktického návodu. Jsou zde i tipy a pokyny, které usnadní práci s jednoduchými metodami. Dále je popsáno prostředí, odkud metoda pochází, a její účinek. Na konci každé kapitoly jsou odkazy na další metody v této knize, jež se navzájem doplňují nebo rozvíjejí.

Cílem této knihy je nabídnout vám cvičení, jež můžete snadno a hned vyzkoušet a použít přímo v obtížných situacích. Odkazy na další literaturu vám poskytují možnost, abyste ty, které vás zaujaly, poznali detailněji. Cvičení mají okamžitý účinek – ihned uklidňují a prohlubují dýchání a tep, umenšují emoce a ujasňují a tříbí myšlenky. Čím častěji je budete používat, tím silnější bude účinek a změny ve vás samých budou hlubší a trvalejší.

Některé z těchto metod trvají jen několik minut, na jiné je třeba času více. Dbát byste měli i na pozornost. Čím více nebudete při cvičení myslet na starosti a budete se na něj soustředit, tím silnější bude jeho účinek.

Uvolnění od hlavy k patě

-    Vnímám podložku, na které sedím nebo ležím, a oprošťuji se od hlavy po paty od všeho, co mě sužuje nebo zatěžuje.
(krátká přestávka)
-    Moje kůže na hlavě se uvolňuje.
-    Čelo se mi vyhlazuje, obočí se uvolňuje.
-    Tváře se povolují a uvolňují.
-    Uši relaxují, jsou uvolněné a vzdálené.
-    Klouby čelisti se uvolňují a dostávají se do přirozené, uvolněné pozice.
-    Jazyk leží v ústech volně.
-    Hrtan je volný a klesá dolů.
-    Můj krk se prodlužuje a oblast šíje se uvolňuje.
-    Moje ramena klesají dolů a uvolňují se.
-    Horní části paže se uvolňují a klesají dolů, předloktí a dlaně jsou povolené.
-    Můj hrudní koš je uvolněný a široký.
(krátká přestávka)
-    Horní část břicha se uvolňuje, pak dolní část břicha a pánev. Vnímám svůj dech a pozoruji, jak se břicho při každém nádechu zvedá a pak klesá.
(krátká přestávka)
-    Moje pozornost putuje po páteři od prvního obratle dolů až ke křížové kosti a kostrči a každý obratel se přitom uvolňuje a povoluje.
-    Dolní část zad se uvolní a je zcela povolená, sedací svaly se uvolní a svaly na stehnech jsou zcela volné a vzdálené.
-    Cítím svá uvolněná stehna, podkolenní jamky a lýtka.
-    Klouby na nohou a chodidla jsou volná a povolená.
-    Představuji si, že mám mezi prsty na nohou vzduchové polštářky, které se při nádechu roztahují a při výdechu stahují.
(krátká přestávka)
-    Jsem zcela uvolněný a povolený.

Zůstaňte teď několik minut ležet a užívejte si své uvolnění. Pak začněte pohybovat prsty na rukou a nohou, protáhněte se, zhluboka se nadechněte, vydechněte a pomalu vstaňte.
(MARX, Susanne: 15 nejlepších metod, jak pomoci sám sobě – Od zklidnění dechu po sílu vděčnosti. Praha: Grada, 2013.)

15 nejlepších metod, jak pomoci sám sobě je malá útlá knížečka, přesto velký pomocník, jak nabrat ztracenou energii, jak se co možná nejrychleji uvolnit a dostat do klidu. Kniha vám pomůže, když vám není dobře. Kupříkladu u techniky číslo čtyři – Střídavé dýchání/jóga je cílem uvolnit tělo a zejména energetické kanálky od blokace, zvýšit životní energii a její tok. U techniky číslo dvanáct – Děkuji! Síla vděčnosti je důležité si uvědomit, že čím vděčnější jsem za to, co ve svém životě mám (navzdory krizi), tím snáze se mohu dostat ze začarovaného kruhu „krize – strach/starosti/nespokojenost“. Knížečka vám pomůže nabrat ztracenou energii.

Susanne Marx je doktorka filozofie, instruktorka a trenérka EFT (Emotional Freedom Techniques – technicky emoční svobody). Založila a vede Centrum pro feng-šuej a energetickou terapii v Bonnu, které nabízí vzdělání i jednotlivá sezení zaměření na feng-šuej, metodu EFT a jiné techniky energeticky orientované psychologie. Pravidelně přednáší a píše odborné knihy (v Německu je vydává nakladatelství VAK).

Knihu 15 nejlepších metod, jak pomoci sám sobě – Od zklidnění dechu po sílu vděčnosti vydalo nakladatelství Grada

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení