Medailonky: Vaše Literatura - Literatura pro všechny!

Jo Rowling

1 1 1 1 1 (1 hlas)
zena

Slyšeli o ní všichni. Postavy jejích knih před pár lety zaplavily naši planetu a už nikdy neodejdou. Navěky zůstanou v naší paměti jako součást úžasného světa plného kouzel a čar, dobra, zla, odvážných hrdinů, ale i bezcitných padouchů. Mezi námi je jenom velice málo těch, kteří by o nich nevěděli, nebo alespoň netušili, že někde daleko v čarodějnickým světě existují.



knihaJejí osobní příběh čteme se stejným úsměvem na rtech jako její knihy. Je to totiž pohádka, o jaké je v poslední době nouze. Pohádka o Popelce, která se z ničeho nic sama vypracovala na vrchol.

Joanne Rowlingová se narodila 31. července 1965 v Yate. Dva roky po ní přišla na svět její mladší sestra Di (Dianne). Když byly Jo (tak ji vždy oslovovali přátele i rodina) čtyři roky, přestěhovali se do Winterbourne v Bristole a nakonec do Tutshill ve Walesu. Když bylo spisovatelce patnáct let, její matce diagnostikovali roztroušenou sklerózu, na kterou zemřela v roce 1990 ve věku 45 let.

Po absolvování střední školy, v roce 1983, začíná Jo studovat na Univerzitě v Exeteri francouzský jazyk. Sama přiznává, že si obor vybrala jenom na nátlak rodičů a dodnes to považuje za chybu a lituje, že si nestála za svým rozhodnutím. Avšak přiznává, že jí studium přineslo i hodně dobrého. Například možnost strávit rok v Paříži, které si nesmírně cení. Po ukončení školy začala pracovat v Londýně. Nejdéle si udržela práci v Amnesty International. V organizaci, která po celým světě dohlíží na dodržování lidských práv.

Jak sama říká, Harry se jí jednoho dne roku 1990 jednoduše objevil v hlavě. Bylo to na cestě vlakem z Manchesteru do Londýna, kdy se jí celý příběh, se všemi postavami první části, začal skládat do jednoho celku. Hned se pustila do psaní, avšak jejími plány otřásla smrt matky. Zničená se devět měsíců po její smrti sbalila a odešla do Portugalska. S nadějí, že se jí podaří překonat tuhle drtivou ztrátu, začíná učit angličtinu v jazykové škole. Jelikož není moc vytížena, má čas věnovat se psaní a pokračovat v prvním dílu o Harrym, Hermioně, Ronovi a všech jejich přátelích i nepřátelích.

V Portugalsku se vdává za televizního reportéra Jorga Arantese. V roce 1993 se jim narodí dcera, kterou pojmenují Jessica Rowlingová Arantesová. Avšak manželství ztroskotá, a tak se spisovatelka vrací se svou dcerou zpět do Anglie. Na Vánoce 1993 přichází za sestrou do Edinburghu.

Sama říká, že cítila, že musí knihu rychle dopsat. Kdyby to neudělala, už by se k tomu nikdy neodhodlala a nejspíš by si na to nenašla ani čas. A tak po večerech, když její dcera usnula, dávala dohromady kapitolu po kapitole v blízkých kavárnách. Kolovaly fámy, že prý psala v kavárnách proto, že v nich na rozdíl od jejich domu bylo teplo. Autorka však podobné „pravdy“ popřela. První agent, kterého zkusila, jí rukopis poslal urychleně nazpět. Ten druhý, Christopher Little, však po více než roce odmítání ze strany vydavatelství nakonec narazil na Bloomsbury. Vydavatelství, ve kterém buď odhadli potenciál knihy, nebo to prostě riskli. A udělali dobře.

Rowlingová se stává multimilionářkou. V roce 2008 bylo její bohatství odhadováno na 560 milionů liber a v Sunday Times Rich List ji označili za 12. nejbohatší ženu Británie. Časopis Forbes ji v roce 2007 označil za  48. nejvlivnější celebritu.
Při vydání první knihy ji vydavatelství přesvědčilo, aby své křestní jméno uvedla jen jako iniciálu, aby nebylo na první pohled poznat, že je autorem žena. Báli se, že by to odradilo od čtení chlapce. A tak si ke svému jménu Joanne přidala jméno po své babičce Kathleen a na obalech knih se objevilo jméno J. K. Rowling.

Její život se po vydání knih začíná ve všech směrech měnit k lepšímu. V roce 2001 si za manžela bere Neila Michaela Murraya, o šest let mladšího anesteziologa, se kterým má už dvě děti. Dva roky po svatbě se jim narodil syn David Gordon Rowling Murray a v roce 2005 dcera Mackenzie Jean Bowling Murray.

A za všechno vděčí příběhu o mladém chlapci, který přežije nejnebezpečnější kletbu všech dob a přitom „zabije“ Toho, Koho Netřeba Jmenovat.  O pár let, nevědomý si svého postavení a čarodějnického původu, se stává studentem prvního ročníku Školy čar a kouzel v Bradavicích pod vedením největšího čaroděje všech dob Albuse Brumbála, kde se dostává do koleje s názvem Nebelvír.

Nebyl by to však Harry, kdyby hned po prvních dnech nezačal kolem sebe šířit pozornost. Jeho vrozený talent na porušování všech příkazů a zákazů ho častokrát dostane do průšvihu, avšak zároveň z něj dělá to, čím je. Hrdinou, který se nakonec bude muset postavit vrahovi svých rodičů, zlému Voldemortovi, a pokusit se přitom zachránit celý čarodějnický svět. V takovém boji se podle pravidel hrát nedá.

harryKaždá kniha zachycuje jeden rok života Harryho na škole. Jeho problémy, úspěchy, lásky, ale i zklamání. Jak stárne Harry, stárnou i čtenáři. A autorka si je dobře vědoma tohoto faktu, neustále proto přitvrzuje. Zatímco v prvním díle jsme si četli pohádku, v pátém se dostáváme doprostřed války, ve které si každý musí vybrat svou stranu. Každý si musí vybrat svou cestu. Buď tu lehkou, nebo tu správnou.

Mezi čtvrtým a pátým dílem spisovatelka napsala dvě krátká díla. Jde vlastně o knihy, které jsou zmíněny v příběhu o Harrym. Fantastic Beasts and Where to Find Them (Fantastická zvířata a kde je najít) je učebnice a Quidditch Through the Ages (Famfrpál v průběhu věků) je oblíbenou knihou čarodějů, ve které se mohou dočíst o historii a pravidlech famfrpálu, nejlepšího sportu všech dob.

Výtěžky z knih Quidditch Through the Ages (Famfrpál v průběhu věků) a Fantastic Beasts and Where to Find Them (Fantastická zvířata a kde je najít) věnovala na konto známe britské nadace Comic Relief. Její peníze však putují na účty mnoha charitativních organizací, které se snaží pomáhat lidem. Zejména přispívá na výzkum a léčbu roztroušené sklerózy, které podlehla její matka.

Stejně horlivě se zapojuje do debat ohledně politického dění ve světě a snaží se upozornit na mnohé problémy. Někteří jí vyčítají, že se mnohdy přikloní k určitému názoru bez toho, aniž by dobře znala fakta a argumenty obou stran, což může být nebezpečné vzhledem k tomu, že si hodně lidí jejího názoru váží.

Po vydání posledního dílu o čarodějníku Harrym Potterovi, ve kterém příběh končí a osudy všech postav se uzavřou, napsala The Tales of Beedle the Bard (Bajky Barda Beedleho). Jde o knihu, kterou v poslední části Hermiona zdědí po Brumbálovi a najdeme v ní bajky čarodějů spolu s výpisky, které si dělal sám ředitel Bradavic Brumbál.

Netrvalo dlouho a osudy černovlasého mladíka s brýlemi na nose jsme mohli sledovat i na plátnech. Filmy se staly celosvětovým hitem a každý díl přilákal do kina miliony diváků. Momentálně všichni netrpělivě čekají na uvedení sedmého filmu série.

Jak to už bývá, autorka se nevyhnula mnoha problémům. Obviněním z plagiátorství nebo snaze přiživit se na její práci. Velmi dlouhou dobu byly její knihy diskutované i duchovními, kteří ji odsuzovali a prohlašovali ji za podporu okultismu, čarodějnictví, zla. V poslední době vyvolala rozsáhlou diskuzi poté, co prohlásila, že si vždy Albuse Brumbála představovala jako homosexuála. O tom, zda to myslela vážně, se asi přesvědčíme až po vydání připravované encyklopedie Harryho světa, ve které bychom měli najít kompletní životopisy všech postav a také mnoho nepublikovaných poznámek a úryvků, které se nedostaly do knih.

Autorka přiznává, že ačkoli si Harryho zamilovala, už by si chtěla od něj po letech odpočinout a věnovat se psaní o něčem jiném než o čarodějích. A to je možná také důvod, proč se připravované encyklopedie nedočkáme tak rychle.

Oficiální stránky Jo Rowlingové najdete na: www.jkrowling.com

Přehled tvorby:

Harry Potter and the Philosopher's Stone (1997);  Harry Potter a Kámen mudrců
Harry Potter and the Chamber of Secrets (1998);  Harry Potter a Tajemná komnata
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (1999);  Harry Potter a vězeň z Azkabanu
Harry Potter and the Goblet of Fire (2000);  Harry Potter a Ohnivý pohár
Quidditch Through the Ages (2001); Famfrpál v průběhu věků
Fantastic Beasts and Where to Find Them (2001); Fantastická zvířata a kde je najít
Harry Potter and the Order of the Phoenix (2003);  Harry Potter a Fénixův řád
Harry Potter and the Half-Blood Prince (2005);  Harry Potter a Princ dvojí krve
Harry Potter and the Deathly Hallows (2007); Harry Potter a Relikvie smrti
The Tales of Beedle the Bard (2007); Bajky Barda Beedleho

Věta, že J. K. Rowlingová přivedla děti zpátky ke knihám, není jen prázdnou frází. Její knihy oslovily miliony lidí po celém světě a staly se součástí knihovny mnoha lidí. Tisíce z nás stáli před knihkupectvími, ve tmě, v noci, doufajíc, že na nás také vyjde jeden výtisk. A nelitovali jsme. Odměnou nám byl příběh, který už navždy zůstane naší součástí.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení