Medailonky: Vaše Literatura - Literatura pro všechny!

Neil Gaiman

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Není všechno takové, jak se na první pohled jeví. I tak by se dala charakterizovat díla Neila Gaimana. Spisovatele, který vytváří díla osobitá, originální, plná nečekaných zvratů.

Gaimanovou původní profesí byla, jak to u spisovatelů často bývá, novinařina. Psal recenze a kritiky knih se zaměřením na sci-fi a fantasy. Mezi jeho oblíbené autory patřili J. R. R. Tolkien, C.S. Lewis, Douglas Adams, H. P. Lovecraft a další. První tvůrčí myšlenky uplatnil v komixu Sandman, jenž vycházel v období 1989–1996. V souhrnu je možné říct, že na každý rok tohoto období vychází jeden nový příběh.

V roce 1996 dostává zakázku napsat televizi seriál pro BBC, a tak se zrodila první verze Nikdykde. Sám autor v předmluvě poslední vydané verze Nikdykde popisuje náročnost vzniku scénáře. Jeho dílo bylo v mnoha směrech seškrtáno a upraveno. Gaiman však už v té době sám sebe utěšoval tím, že vše, co mu v televizi škrtli, použije v románu. Románová verze Nikdykde začala vznikat v lednu, ve stejný den, kdy začalo natáčení seriálu, a byla dokončena o pět měsíců později v jižní Kalifornii. Vyšla v srpnu téhož roku v BBC. Pro vydání v americkém nakladatelství Avon Books vznikl nový koncept románu a přibyly vysvětlivky pro Američany, kteří neznají Londýn. Poslední verze románu z roku 2005 je spojením textu britského a amerického vydání. Podle autorových slov by se mělo jednat o konečnou podobu Nikdykde.

V roce 1997 spolu s Terrym Pratchettem vytvořil knihu Dobrá znamení. Dalo by se říct, že se jedná o Pratchettovský způsob vyjadřování a vytváření charakterů zasazený do reálného světa, což je typické pro Gaimana. Na základě této poněkud neočekávané kombinace se rozvíjí příběh o příchodu Antikrista na svět. Ačkoliv je kniha v podstatě parodií a dělá si legraci z mnoha „vážných“ věcí, autoři nikdy nepřekročí hranici slušnosti k zesměšňování. Vše je bráno s nadhledem a lehkou ironií. Už jen základní myšlenka, že vypravěčem příběhu bude jeden ze zástupců pekla, a tudíž všechny hodnoty budou obráceny oproti našemu vnímání, jasně vymezuje přístup autorů k tématu.

Díky filmové podobě z roku 2007 je v současnosti asi nejznámější dílo Neila Gaimana Hvězdný prach (1999). Pohádkový příběh vypráví o osudu chlapce, který neměl doma stání, a o hvězdě, jež spadla z oblohy. Námět je naprostým protipólem děl, které do té doby vznikly, už jen tím, že se odehrává na zcela vymyšlených místech.

Američtí bohové z roku 2001 se zabývají úpadkem starých bohů v nastupujícím Novém světě a jejich střetem s bohy moderními. Volným pokračováním je pak kniha Anansiho chlapci (2005), jež vypráví o životě dvou synů pavoučího boha Anansiho. Oba tyto romány se opět vracejí ke Gaimanovu pojetí fantasy odehrávající se v reálném světě.

Na prostém příběhu holčičky, které zlá čarodějnice ukradne rodiče a ona je musí zachránit, jinak se stane bezduchou loutkou, je založen téměř hororový příběh s názvem Koralina (2002).
Posledním románem, který dosud vyšel, je Kniha hřbitova (2008).

Kromě románů byly vydány i dvě soubory povídek, jež Gaiman napsal na přání do různých časopisů nebo pro konference apod. Jedná se o knihu Kouř a zrcadla z roku 2003 a Křehké věci z roku 2006.

Gaimanovo jméno se, mimo jeho vlastní zfilmovaná díla, pojí i s filmy Zrcadlová maska (2005) a Beowulf (2007), u nichž se podílel na scénáři.

Za svá literární díla obdržel autor několik cen – World Fantasy Award, Hugo Award, Nebula Award…

Soupis děl:

Komixy
Sandman: Preludia a nokturna (1988–89)
Sandman: Domeček pro panenky (1989–90)
Sandman: Krajina snů (1990)
Sandman: Údobí mlh (1990–91)
Sandman: Hra o Tebe (1991–92)
Sandman: Báje a odlesky (1991–93)
Sandman: Krátké životy (1992–93)
Sandman: Konec světa (1993)
Sandman: Blahovolné (1994–95)
Sandman: Smuteční hostina (1995–96)
Sandman: Kniha snů (1996)

Knihy
Sandman: Věčné noci (2003) (příběhy na motivy Sandmana)
Dobrá znamení (1997) (s Terrym Pratchettem)
Nikdykde (1998)
Hvězdný prach (1999)
Američtí bohové (2001)
Koralina (2002)
Kouř a zrcadla (2003) (povídky)
Anansiho chlapci (2005) (volné pokračování knihy Američtí bohové)
Nepropadejte panice! (průvodce k trilogii Stopařův průvodce po Galaxii Douglase Adamse)
Kniha hřbitova (2008)
Křehké věci (2006) (povídky)

Filmy
Nikdykde (1996) (televnizní seriál)
Zrcadlová maska (2005) (spolupráce na scénáři s Davem McKeanem)
Hvězdný prach (2007) (knižní předloha k filmu)
Beowulf (2007) (spolupráce na scénáři s Rogerem Avarym)
Koralina (2009) (knižní předloha k filmu)

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení