Medailonky: Vaše Literatura - Literatura pro všechny!

Antoine de Saint-Exupéry

1 1 1 1 1 (1 hlas)
detail

Člověk, pro kterého létání znamenalo život. Člověk, který kladl činy před slova. Člověk, kterému se podařilo vytvořit pohádku pro malé i dospělé. Člověk, jehož život ukončil obdivovatel jeho děl. A také člověk, který žil, létal, psal i zemřel pro svou pravdu. Antoine de Saint-Exupéry.

Celým jménem Antoine-Jean-Babtiste-Marie-Roger de Saint-Exupéry se narodil 29. 6. 1900 do šlechtické rodiny. Rodokmen pro chlapce neznamenal velkou výhodu – rodina měla často hluboko do kapsy. Antoinův otec totiž náhle zemřel, když jeho děti byly ještě malé. Již od dětství obdivoval Antoine létání. Přihlásil se na námořní akademii, u zkoušek však neuspěl, a tak se bez velkého zájmu nechal zapsat na fakultu architektury.

Do vojenské služby vstoupil roku 1921, na vlastní žádost byl přidělen k letectvu. Brzy jej postihla vážná nehoda, kvůli které na čas odešel. Živil se různě - byl úředníkem, obchodním cestujícím i prodavačem. K jeho milovanému létání se vrátil již roku 1927, kdy byl jmenován velitelem stanice na západním pobřeží Afriky. Rok 1931 byl pro Exupéryho významný v mnoha ohledech. Vzal si svou lásku Consuelu Sundán de Sandoval a také vyšlo jeho třetí dílo Noční let. Mimo jiné byl jmenován Rytířem Čestné legie.

Při snaze o překonání rekordu havaroval nad libyjskou pouští. Strávil zde tři dny, než jej zachránila karavana. V Evropě se začalo schylovat k nejhoršímu, a tak se z Exupéryho na prahu druhé světové války stal školitel letu. Zapojil se i do bojů. Velkým zklamáním pro něj byla kapitulace Francie. V důsledku těchto událostí odcestoval do USA, kde sepsal jeho snad nejznámější knihu Malý princ. V únoru 1943 Saint-Exupéry odjel do severní Afriky, kde se připojil k francouzské letce. Později přesídlil k bojovému útvaru na Sardinii. Zde vzlétl 31. července 1944 k letu nad Francií, ze kterého se již nikdy nevrátil.

O smrti tohoto autora dodnes panují spekulace. Jedni se přiklánějí k názoru, že se jednalo o sebevraždu. Šlo o poslední let, který mu byl dovolen. Již nikdy by s největší pravděpodobností nemohl vzlétnout. V roce 2000 byly však nalezeny trosky autorova letadla v moři poblíž francouzského Marseille. Bývalý stíhač německé Luftwaffe Horst Rippet tvrdí, že to byl právě on, kdo sestřelil svého oblíbeného autora. Ve skutečnosti není Rippetovo tvrzení podloženo dobovými dokumenty. Spojenecké záznamy odposlechů německého rádiového provozu dokládají, že v ten den nad jižní Francií k žádnému boji nedošlo. Ve hře taktéž stále zůstává i možnost selhání technického vybavení letounu. A tak je pro nás i nadále smrt tohoto literáta opředena tajemstvím.

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení