Medailonky: Vaše Literatura - Literatura pro všechny!

George Raymond Richard Martin

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
obrázek

George R. R. Martin, slavný americký autor fantasy a sci-fi příběhů, je známý po celém světě především díky epické sérii Píseň ledu a ohně. Za svou spisovatelskou kariéru sesbíral již spoustu ocenění a další ho určitě ještě čekají. Momentálně čtenáři čekají na vydání šesté knihy v populární sérii.

George Raymond Richard Martin se narodil 20. září 1948 v americkém státě New Jersey ve městě Bayonne. Jeho otec byl přístavní dělník (Raymond Collins Martin), má dvě sestry. George R. R. Martin navštěvoval střední školu Marist High School. Už během studia na střední škole se začal seznamovat s psaním. Za povídku Powerman vs. The Blue Barrier získal v roce 1965 svoji první literární cenu – Alley Award. V roce 1971 absolvoval Northwestern University v oboru žurnalistika. Když se mu ale po čtyřech letech v roce 1979 rozpadlo manželství s Gale Burnickovou, naplno nastartoval kariéru profesionálního spisovatele.

obrázekAutorovým prvním publikovaným románem byla kniha Soumrak na Worlornu (Dying of the Light), která byla vydána již v roce 1977. Román získal několik nominací na prestižní ocenění. Například v roce 1978 cena Hugo nebo v roce 1979 British Fantasy Award. Kniha byla považována za autorův absolutní literární vrchol, nikdo však netušil, co všechno má pan Martin ještě v rukávu.

V roce 1981 přišla kniha Křídla snů (Windhaven), kterou napsal společně s americkou spisovatelkou Lisou Tuttle. Kniha též získala nominaci na cenu Locus Poll Award. Následovala spousta knih jak fantasy, tak sci-fi. Sen Ockerwee (Fevre Dream, 1982), The Armageddon Rag (1983), společně s Johnem J. Millerem vydali Dead Man’s Hand (1990).

Ale i přes spoustu románů, povídek a sbírek, které za svůj život George R. R. Martin napsal, se nejvíce proslavil díky své rozsáhlé, poutavé a napínavé fantasy sérii Píseň ledu a ohně (A Song of Ice and Fire). První díl této epické fantasy série Hra o trůny (Game of Thrones) vyšel již v roce 1996. Děj celé série je tak propletený a složitý, že lehce popsat opravdu nejde. Čtenář se však dočká politického pletichaření, krvelačných válek, rozbrojů v rodině či krutých bojů o Železný trůn. Na druhý díl nechal autor napnuté čtenáře čekat dva roky. V roce 1998 se ale čtenáři po celém světě dočkali druhého dílu Střet králů (A Clash of Kings). Třetí díl Bouře mečů (A Storm of Swords) vyšel v roce 2000. Měl být zároveň posledním dílem trilogie, avšak George R. R. Martin se nakonec rozhodl, že z původně zamýšlené trilogie bude sedmidílná sága. První tři díly série získaly ocenění Locus Poll Award a Best Fantasy Novel.

Celá série je pořád až neskutečně populární. A to nejenom u čtenářů z České republiky, ale z celého světa. Věrní fanoušci však musí počítat s tím, že tisícistránková kniha se nedá napsat za noc, ba snad ani za rok! Proto na čtvrtý díl museli čtenáři čekat pět let. Hostina pro vrány (A Feast for Crows) vyšla v roce 2005 a dokonce o šest let později následoval prozatím poslední vydaný díl Tanec s draky (A Dance with Dragons). Shodneme se však na tom, že kvalita má stále přednost před kvantitou.

Pan Martin již nepatří k nejmladším. Desetitisíce, statisíce a miliony čtenářů po celém světě se modlí ke starým i novým bohům ze všech Sedmi království, aby jejich oblíbený autor rozepsanou sérii vůbec stihl dopsat. Přece jenom mu chybí ještě dva díly. K této „události“ po internetu koluje písničkové video, ve kterém komediální duo Paul and Storm vyzývají autora k tomu, aby „psal jako o závod“.

Na motivy série Píseň ledu a ohně vysílá televize HBO velmi úspěšný seriál pod názvem Hra o trůny, který se věrně drží knižní předlohy.

George R. R. Martin napsal také mnoho scénářů k televizním seriálům, například k nové sérii Zóny soumraku. Napsal také spoustu sbírek. Píseň pro Lyu (A Song for Lya, 1976), Songs of Stars and Shadows, Písečníci (Sandkings, 1981), Nightflyers (stejnojmenný originál, 1985), Tufova dobrodružství (Tuf Voyaging, 1987).

V současné době žije od roku 2011 s manželkou Parris McBride.

Byl časopisem Time vybrán mezi sto nejvlivnějších lidí světa.

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení